Islay Podcasts
-
Ola från whisky.nu gästar Podden om Hantverksbira för tredje gången! Denna gången tar vi oss an att prova två maffiga imp. stouts från Ängöl. Deras Imperial Stout Romfat och deras Imperial Stout Whiskyfat.
Jag fick lite bakgrundsinfo från Johan på Ängöl: Det är samma brygd i de båda flaskorna, bryggd i januari 2021. Efter sex veckors jäsning och sekundärjäsning delades den upp på sju fat. Två romfat från Panama, två romfat från Jamaica och tre Laphroaig-fat från Islay, Skottland. De båda romfatan blandades innan buteljering, och Laphroaig-faten fick en egen buteljering. Lagringen på fat pågick mellan mars 2021 och oktober 2021.
Håll till god och kom gärna med feedback på avsnittet.
Jag kan locka er med att till nästa avsnitt så har en ny mikrofon införskaffats. Så bättre ljud utlovas framöver!
Cheers!
-
Ardbeg, Ardbeg, Ardbeg! Det är verkligen ledordet i det här specialavsnittet där vi på Ardbeg Embassy provar Hypernova och Traigh Bhan batch 4 och 8 years old For discussion! Häng med oss på en riktigt rolig djupdykning i dessa tre godsaker ifrån den rökiga ön Islay och det kanske mest älskade destilleriet bland svenskar.
Titta/lyssna direkt här på sidan, där poddar finns, eller på vår YouTube-kanal.
Förra veckans avsnitt hittar ni här
Traigh Bahn på bolaget
8 years old på bolaget
Hypernova på bolaget
0:00 Intro
02:06 Tack till Ardbeg Embassy
03:12 Vi provar Ardbeg Traigh Bhan 19yo batch 4
08:45 Vi provar Ardbeg 8 yo For discussion
12:56 Vi provar Ardbeg Hypernova
17:40 Sammanfattning och betyg -
Den här veckan provar vi inte mindre än fyra stycken whiskies från Jura! Det är 10-åringen, 12-åringen 18-åringen och så till sist en väldigt spännande NAS som har fått namnet Seven wood. Jura är en liten ö som ligger precis intill Islay och har ett destilleri med samma namn. Men det är inte alls samma tunga rök som Islay är känt för som kommer ifrån denna lilla grann-ö. Nä det är en rätt finstämd rökprofil och alla utgåvor har fått en finish utöver att ha lagrats i ett antal år på fat av amerikansk ek.
Häng med och se vad vi tycker om Jura och deras whisky. Skål på er och ha en trevlig WhiskyVecka!
Förra veckans avsnitt hittar ni här
Jura på Systembolaget0:00 Intro
4:43 Vi provar Jura 10 years old 40%
07:26 Vi provar Jura 12 years old 43%
11:45 Vi provar Jura 18 years old 44%
16:40 Vi provar Jura seven wood 44% -
TUUUUUUUUUT! Mathias har, förutom en svanktatuering, fått fyra spännande Mackmyrasamples – hur ska han dricka dem? Fantastiske Martin Arvidsson utmanar med veckans destilleri i "På spåret"-form. Ordet är Spirit charge och David och Jeroen SKÄMS!Superkorta shownotes från en trött David i stugan i Ångermanland:Destilleri på spåret från Martin – här tänker vi minsann inte länka så att vi sabbar resan om du kikar här i förhand, men med tinyurl är det detta destilleri:https://tinyurl.com/y2cfvrnkOm bland annat spirit charge har Ian Wisniewski som alltid skrivit en bra text med fyndig rubrik:https://whiskymag.com/story/thats-the-spiritDavid pratar med (tydligen irländsk brytning) i konversation med Neill Murphy och Rachel MacNeill från Islay whisky academy, om allt mellan himmel och jord som rör whisky: https://www.youtube.com/watch?v=zD2v2gtrsEn öl & whiskymässa i Göteborghttps://olochwhiskymassa.se/Här är juryn och arrangören Stanley Wong:Stort tack till Martin Arvidsson!Här når du oss:
En trea whisky på FacebookMaila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.seFölj oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyHantera ditt medlemskap! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
Sound:"British Railways 4MT 2-6-0 No.76084 at the North Norfolk Railway At Weybourne" by Konakaboom. (Edited)Attribution-NonCommercial 3.0 Unported (CC BY-NC 3.0) https://freesound.org/people/konakaboom/sounds/323217/ -
ÅNGA I BRALLAN BABY! Vräkiga Mad Men-tumblers eller nätta små copitaglas? Vi snackar whiskyglas! Destilleriet för veckan är Glen Spey, med Glenlivet-bonus. Veckans ord: steam pans, steam kettles (och lite steam coils). Och pants. Vad var det i glaset?Mathias, Ledaig 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/David hade Grand Traverse Ole George på 46,5%; se till exempel här:https://www.reddit.com/r/bourbon/comments/2qxhzl/review6grandtraversedistilleryolegeorge_100/https://www.binnys.com/spirits/whiskey/ole-george-rye-whiskey-by-grand-traverse-distillery-31751För destilleriet:https://www.grandtraversedistillery.com/Jeroen hade en 16 YO Deanston från whiskybroker som tydligen inte finns i whiskybase, iallafall hittar inte David den.whisky.com på youtube:https://www.youtube.com/c/WhiskycomDet här med olika whiskyglas…Glencairn:https://glencairn.co.uk/Här är en bra jämförelse mellan olika glas:https://www.whiskynotes.be/2015/whisky-news/the-best-whisky-glass/Copita har förstås Glencairn varit smarta nog att också designa själva; här får ni i alla fall känsla för vilken glasform som brukar kallas copita:https://www.thewhiskyexchange.com/p/38944/glencairn-copita-12cl1920s professional blender’s glass:https://www.thewhiskyexchange.com/p/34880/1920s-professional-blenders-whisky-glassDe från Mad Men gillade Mathias och han jobbar ju som designer och borde veta men David låter hälsa att jösses vilka skitfula glas (puss puss Mathias!):https://filmandfurniture.com/2014/10/mad-men-tumblers/Whiskymag gör en trevlig genomgång av olika glashttps://whiskymag.com/story/designed-for-enjoymentVeckans destilleri: Glen SpeyDestilleriet grundades inte alls på 1890-talet utan 1878. Mer om destilleriet här: Hemsida: https://www.malts.com/en-row/brands/glen-speyInte mindes David att han hade provat Glen Spey 12 YO Flora & Fauna minsann! Det var för sex år sedan och han fann tydligen att det var gott:https://tjederswhisky.se/glen-spey-12-yo-flora-and-fauna/
Det där med streck och Glenlivet…Kolla till exempel här:https://whiskymag.com/story/the-longest-glenOch den där David har skrivit lite här:https://tjederswhisky.se/glenlivet-en-destilleripresentation/Tifo betyder alltså inte tidigare forskning:https://sv.wikipedia.org/wiki/TifoVeckans ord: steam pans, steam kettles (och lite steam coils)Här är snubben som varit på Islay och fotade Lagavulins nya pannor, steam kettles (bilden där det står ”inside the wash still” under):https://imgur.com/a/hsxB06WLite mer från reddit och samma lirare:https://www.reddit.com/r/Scotch/comments/prut8z/isawthenewstillsontheirwaytoislaysmost/Och här en till bild av steam kettles, lite mer ovanifrån:
Lite kort om dessa system kan ni läsa om här:https://whiskymag.com/story/talking-stillsVi lyckas inte skaka fram något vettigt foto på steam pans! Uruselt! Den här podden suger ju för fan! Avgå alla!Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Veckans ord på 32 sekunder?! Jajamen, Tjedern är på hugget. Vi är inte klara med Islay än – mer om den rökiga ön! Dessutom – äntligen – destilleriet Annandale. Ovanpå det lite unga, spänstiga, brinnande bulldozers. Frågor på det?
Innan vi börjar ordentligt: det finns faktiskt otrevliga boråsare. Titta bara här:
https://www.bt.se/boras/borasare-satte-skrack-i-bostadsrattsforening-atalas-for-ofredande-48a16b33/
Dessutom säger tvåbarnspappan och göteborgaren Carl Hübner att det är så att boråsare är otrevliga och det är klart att om någon har sagt något på Twitter måste det vara sant:
https://twitter.com/carlhybner/status/271913463578759168Vad var det i glaset?Mathias körde på Box The Festival 2015:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72114/box-the-festival-2015
David hade denna 26 YO Ben Nevis från en sherry butt:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/116560/ben-nevis-1991-sv
Arsenik och gamla spetsar:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arsenikochgamlaspetsar
Jeroen satt med en Tamnavulin Double cask:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamnavulin-8190001/
Tamnavulin producerar 3–3,5 miljoner LPA om året (kapaciteten ligger på fyra) så att kalla sig ett ”boutique distillery” är minst sagt missvisande.
Aktuellt exempel på att Serge hatar rödvinslagringar:
http://whiskyfun.com/#181021Återkomst till Islay
David hittar ingen helt modern lista men Laphroaig var i alla fall singelmalt nummer 8 på listan av alla skotska singelmalter 2018:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/20897/top-10-best-selling-scotch-malt-whiskies/
Bowmore verkar inte ha haft licens att destillera förrän 1816 så det där med 1779 ser rätt fejk ut:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1825/bowmore/
Hemsida:
https://www.bowmore.com/
Se också till exempel här:
https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/bowmore.html
Kildalton cross:
https://en.wikipedia.org/wiki/KildaltonCross
Kilchoman, Islays i särklass minsta destilleri, kom igång 2005 och grundaren heter Anthony Willis. Sedan 2019 har de dubbla pannpar och en kapacitet på just under 500 000 liter ren sprit per år, och innan dess låg de på 240 000 liter per år.
https://www.kilchomandistillery.com/
De kallar sig för Islay’s farm distillery. Lite mer här:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1870/kilchoman/
Octomore från Bruichladdich:
https://www.bruichladdich.com/octomore-super-heavily-peated-whisky-range/
Två Octomore som inte alls passade David:
http://tjederswhisky.se/octomore-edition-07-2/
http://tjederswhisky.se/octomore-edition-03-1-3_152/
Den där svinstarka korven Mathias pratade om säljs tydligen av Jesper Levin. Se vidare här:
https://helldog.trehundra.se/
Underbara Bunna:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1828/bunnahabhain/
https://bunnahabhain.com/Karta över destillerier på Islay:https://www.google.com/maps/search/islay+distilleries/@55.7570751,-6.4095044,11z/data=!3m1!4b1Veckans destilleri: Annandale
Hemsida:
https://annandaledistillery.com/
Destilleriet ligger i Lowlandregionen och har faktiskt en kapacitet på hela 500 000 LPA så här var David ute och cyklade.Exempel på hur man pratade om att Annandale skulle ”reopen” när de skulle dra igång:
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-south-scotland-22262779
Se också till exempel:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/annandale.html
För en presentation av destilleriet från far och son på whisky.com, kolla här:
https://www.youtube.com/watch?v=eDTc73NYT7o
Det första Annandale grundades 1830 och stängdes formellt 1921; de sista dropparna rann ur spritpannan någon gång under 1919.Veckans ord: uisge beathaAkvavit, livets vatten, aqua vitae – inte behöver ni länkar för det inte.
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se) -
ISLAY! Är det rökigt? Jajamensan! I kvällens avsnitt hälsar vi på Islay och frågar oss varför dess rökiga whisky är så berömd. Vi pratar om torven, destillerierna och framtidens Islaydestillerier. Veckans ord är Tjederismen pannfyllningsgrad och vi pratar en KUPP i veckans destilleri – som till slut blev Glen Mhor. Mycket nöje!
Vad var det i glaset?Mathias körde med Ardnamurchans första whisky, AD/09.20:01:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/165871/ardnamurchan-20142015-ad092001
David, Ledaig 18 YO:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146901/ledaig-18-year-old
Jeroen smuttade Longmorn 16 YO:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/longmorn-56101/Den där magiska ön Islay…Antalet destillerier på Islay är för närvarande nio:
Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig.
Men så finns det ju Gartbreck:
http://www.glannarmor.com/gartbreck.html
…och Port Ellen kommer snart dra igång, se till exempel:https://cluboenologique.com/story/the-immortal-dead-the-resurrection-of-port-ellen-brora-and-rosebank/
https://www.elitetraveler.com/finest-dining/wines-and-spirits/revival-ghost-distilleries-port-ellen-brora
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/25559/port-ellen-revival-plans-submitted/
…och så Elixir Distillers då, vars destilleri inte har ett namn än och där de har tänkt köra med golvmältning (tjoho!):
https://www.thespiritsbusiness.com/2020/02/elixir-distillers-revises-islay-distillery-plans/
https://www.thespiritsbusiness.com/2021/02/elixir-distillers-gets-planning-approval-for-islay-site/
Se också:
https://elixirdistillers.com/Detta med terroir och torv:
Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016, https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/
Strengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011:
http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.html
Och så lite forskningslitteratur då:
Harrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339.Litteraturen och källorna till Islays destillerier är i övrigt mycket omfattande. Här boken som David nämnde:Jefford, Andrew, Peat smoke and spirit: A portrait of Islay and its whiskies (2004; London: headline, 2005).
Om det där med Ballantine’s och Ardbeg skriver David lite här:”If you love Ardbeg, you must love Ballantine’s”, 8/3 2016:
https://tjederswhisky.se/ballantines-and-ardbeg/Caol ila kommer säkert bli lite mer uppiffat framöver än som det var när Mathias var där för några år sedan, eftersom det ska bli ett av flera så kallade ”brand homes” för Johnnie Walker:
https://foodanddrink.scotsman.com/drink/caol-ila-distillery-to-be-transformed-and-linked-to-johnnie-walker-edinburgh-attraction/Dessvärre hittar vi inget riktigt bra foto där man fattar storleken på Caol ilas jäskar, men tydligen är de på runt 58000 liter. Så ja, det skotska landslaget får absolut plats i ett jäskar…
https://www.wanderingspirits.global/caol-ila-distillery/…och nä, det är HUNTER Laing, inte Douglas Laing, som håller i destilleriet Ardnahoe. Han börjar tappa greppet, tjedern! Kolla bara här:
https://ardnahoedistillery.com/Veckans ord: pannfyllningsgrad
Här hittar vi inga exakta litteraturreferenser faktiskt, men några saker att läsa av relevans:
Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.
Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.Veckans destilleri: Glen Mhor, bestämde David!
https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2021/10/map_glen_mhor.png
Jason Juliers heeeeeeeelt fantastiska hemsida över destilleriet hittar ni här:
http://www.glenmhorwhisky.com/Se också till exempel
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2035/glen-mhor
och https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glen-mhor.html
(Vi återkommer till Annandale en annan gång.)David ljuger förresten: mhor betyder inte mer utan stor.Louis Reps hemsida om Glenlochy:
https://glenlochy.com/
…och alla gånger när man pratar om skotska nedlagda destillerier gäller att man måste tipsa om denna bok:Townsend, Brian, Scotch missed: The original guide to the lost distilleries of Scotland, flera olika upplagor från 1993 och senare.
Karta: https://maps.nls.uk/view/75832282Interaktiv karta:
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)