Maatschappij & cultuur – Nederland – Populaire podcasts

  • In 2004 verhuist José Booij naar het Drentse dorp Elim. Ze heeft haar leven goed op orde, maar al snel raakt ze verzeild in een ellendige ruzie met haar buurvrouw. De spanning loopt zo hoog op dat de buurvrouw het meldpunt voor kindermishandeling belt om melding te maken over José en haar baby van zes weken oud. José heeft haar baby nooit meer teruggekregen en zoekt twintig jaar later nog steeds naar hulp.

    Jeugdzorg zit niet verlegen om verhalen vol pijn en verdriet. Het is een sector waar de laatste 50 jaar tevergeefs stappen gezet zijn om de groeiende problemen op te lossen. En dat zijn 50 jaren waarin José bijna constant in aanraking blijft komen met jeugdzorg - tegen haar wil in, met alle gevolgen van dien. Journalist Carla van der Wal en podcastmaker Hannah van der Wurff treffen een gebroken vrouw. Wat is er met haar gebeurd en welke fouten zijn hier gemaakt? Hoe werd José tot waanzin gedreven?

    De verloren zaak van José is een zesdelige podcast van het AD en de aangesloten regionale dagbladen. Luister exclusief vooruit op ad.nl/deverlorenzaakvanjose

  • Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.


    Geproduceerd door: Tonny Media.


    Volg de Instagram, Youtube & TikTok van Aaf en Lies lossen het wel weer op.

    Luister de extra podcast 'Aaf en Lies pakken door' exclusief op Podimo, klik hier voor 30 dagen gratis!


    Credits:

    Redactie: Floor van der VlietAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

  • Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

  • Spijt van de keuze om twee kinderen uit het buitenland te adopteren heeft Annemieke Figee nooit gehad. Wel hebben de vele kritische geluiden in de samenleving haar aan het denken gezet: hadden we destijds voldoende oog voor álle kanten van buitenlandse adoptie? Voor de documentaireserie De optie adoptie (BNNVARA) deed Annemieke, samen met journalist Maarten Dallinga, een jaar lang onderzoek naar de vraag in hoeverre buitenlandse adoptie werkelijk in het belang is van het kind. En wat betekent het antwoord voor haar als adoptiemoeder?

    Ontdek De optie adoptie in de gratis NPO Luister-app. Reacties: [email protected]. Achtergrondinformatie: www.bnnvara.nl/deoptieadoptie. Deze publicatie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
     

    Credits:

    Idee: Annemieke Figee
    Regie, scenario, montage: Maarten Dallinga
    Muziek: Gydo Keijzer
    Redactionele ondersteuning: Esmée Koeleman, Jan Willem Bornman, Sil Biesbroek, Dirk Hooijer en Denise Hilhorst 
    Eindredactie: Camiel van Houdt, Marieke Rietkerk en David Zandbergen
    Stagiair: Judith Klaassen
    Schrijfadvies Annemieke: Peter Zantingh
    Mixage: Andy Teerlink 
    Beeldmerk: Gerben Greuliker 
    Marketing: Lisanne Nooter
    Producer: Wessel Damman
    Videoteaser: Menno van Litsenburg

  • Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.

    Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour.

    Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!

    Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.

    Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorisch

    In Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in.

    De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.

  • Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?

    https://www.nrc.nl/hetuur/


  • De podcastversie van de atlas. Per aflevering bespreken 3 geografen 1 land. Nooit volledig, wel origineel. Geen experts, wel liefhebbers.

  • Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium hun eigen waargebeurde verhalen. Een deel van die verhalen verschijnt op deze podcast. Presentatoren Paulien Cornelisse en Micha Wertheim richtten Echt Gebeurd in 2008 op naar voorbeeld van het Amerikaanse The Moth. Anders dan bij The Moth leest er bij elke verhalenmiddag van Echt Gebeurd ook iemand voor uit het dagboek dat hij of zij bijhield als puber.

    Wil je een keer een verhaal bij ons vertellen of leren hoe je dat het beste kunt aanpakken? Ga dan naar onze website www.echtgebeurd.net, want we zijn altijd op zoek naar nieuwe vertellers. Onze redactie (die behalve uit Paulien en Micha bestaat uit Arianne Hinz, Tom van Rooijen en Renette Kwakkenbos) leest alle inzendingen en neemt contact op als je verhaal geschikt lijkt.

    Wil je Echt Gebeurd financieel steunen? Dan kun je Vriend van de Show worden via vriendvandeshow.nl/echtgebeurd.

    Om te adverteren in onze podcast kun je contact opnemen met Dag en Nacht Media.

    De illustraties tot en met aflevering 387 zijn afwisselend gemaakt door Ella Bril en Jikke Lesterhuis, de illustraties van aflevering 388 tot en met 439 door Jill Heesbeen en onze illustrator sinds aflevering 440 is Eline Veldhuisen.

  • Om de week ga ik in gesprek met een belangrijke vrouw uit mijn leven. Ik ken er wel 100 die iets speciaals voor me betekenen. En wat ik aan levenswijsheid heb opgestoken, komt grotendeels van hen.

    Maar ook omdat we leven in een wereld die is ingericht op mannen. Mannen zijn de norm, vrouwen zijn sociaal-maatschappelijk haast onzichtbaar. In “De 100 Vrouwen van Marcel” laat ik met journalist Pablo Cabenda ‘mijn vrouwen’ vertellen over hun persoonlijkste ervaringen. Om te lachen, te huilen, om je te verwonderen en misschien zelfs om van te leren.

  • Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft? 

  • Op scherpzinnige wijze nemen middelbare schoolvrienden Teun van de Keuken en Gijs Groenteman zichzelf en de wereld om hen heen onder de loep; van klein huiselijk leed tot grote levensvragen, van anekdotes uit hun feministische links-elitaire opvoeding tot bespiegelingen over vriendschap, uiterlijk en carrière. Met de vaste kookrubriek van Teun, het Beatles-college van Gijs en de wekelijkse telefoontjes met godmother Hanneke Groenteman.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name één drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig. De pasgeboren baby Sarah, die hij in 2016 uit een rubberboot redde. 'Wat is er van haar geworden?', vraagt Rob zich af. Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt af: 'Waarom wil Rob zo graag op zoek naar het inmiddels zeven jaar oude meisje?'

    De zesdelige podcastserie 'Waar is Sarah?' is een persoonlijke zoektocht naar houvast, binnen het grotere verhaal van ons Europese migratiebeleid.

    Een productie van Laura Stek, Rob Timmerman, Prospektor, Bureau Buitenland en VPRO voor NPO Radio 1. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door het NPO-Fonds.

  • Final Call, hosted by climate journalist and Arctic explorer Bernice Notenboom, dives deep into the complex world of aviation and its environmental impact. This six-part podcast series explores our longstanding fascination with flight, the growing ecological cost of air travel, and the daunting challenge for the aviation industry to achieve net-zero emissions by 2050. Through her personal experiences as an expedition leader and her interviews with scientists, innovators, and industry leaders, Notenboom highlights the delicate balance between the allure of exploration and the urgent need for sustainable change.

    In each episode, Final Call delves into several key questions: What drives our cultural and evolutionary urge to fly? Why does aviation carry such a heavy ecological footprint, and what innovations could make it greener? Is it possible to continue traveling the world without further harming the planet? And finally, how can individuals balance personal freedom with environmental responsibility?

    Listeners are invited to join Bernice Notenboom as she takes them on a journey that is as personal as it is global. With a unique perspective shaped by years spent documenting climate change, Notenboom doesn’t just ask tough questions to experts—she challenges herself and her audience to consider what we’re willing to change for the sake of the planet.

    More than just a climate and technology podcast, Final Call is a powerful reflection on our collective choices and the responsibilities that come with them.

    Listen now to Final Call to discover the fascinating, turbulent future of flying and what it will take to keep exploring our world sustainably.

    Final Call is produced in close collaboration with audio agency Airborne and is made possible by LNVL, Rotterdam Havenbedrijf, Neste, Vopak, Gasunie and POP Foundation.

  • Het is hommeles op Tuinpark Buitenzorg. Ruzies, misverstanden en zelfs bedreigingen; de verharding in de samenleving sluipt ook dit ooit zo paradijselijke volkstuinencomplex binnen. Lukt het de tuinders om weer tot elkaar te komen? Documentairemaker Silvia Bromet volgt in de Omroep MAX-podcast Onkruid in het paradijs de tuinders tijdens hun pogingen om van hun geliefde tuincomplex weer een paradijs te maken. In deze audiodocusoap neemt Silvia Bromet de luisteraar in zes afleveringen mee naar Tuinpark Buitenzorg en haar excentrieke tuinders. Al meer dan honderd jaar wordt hier getuinierd door een diverse groep mensen, een weerspiegeling van de samenleving. Ondanks hun verschillen voelen alle tuinders zich bevoorrecht; hun tuintje is hun paradijs, weg van de hectiek van het dagelijks leven. Buitenzorg is een wereld op zich binnen de grote stad, waar veel gediscussieerd wordt en conflicten traditioneel door het bestuur worden opgelost. Althans, zo ging het altijd... De afgelopen tijd worstelt het bestuur met een nieuwe manier van communicatie en protest, en zit ze met de handen in het haar over hoe tuinders met elkaar omgaan.Onkruid in het paradijs kwam tot stand met steun van het NPO Fonds. Wil je alle afleveringen luisteren? Zoek Onkruid in het paradijs in de gratis NPO Luister app.Research, interviews, montage & regie: Silvia BrometAlgemeen assistent: Robin NijhuisProductie: Tessa BouwmeesterMontage-advies: Mart DominicusTekstadvies: Bodil de la ParraProducent: Carolijn Borgdorff (Moondocs)Eindredactie: Remco Tomesen, Jeroen Bos, Nick Preusterink (Omroep MAX)Mixage: Ruben BrometMuziek: Jac van ExterSoundtrack: David MiddelhoffArtwork: Abeltje Vrijdag Met speciale dank aan alle tuinders van tuinpark Buitenzorg Onkruid in het paradijs is geproduceerd door Omroep MAX i.s.m. Moondocs en kwam tot stand met steun van het NPO Fonds.

  • Vijfdelige podcastserie over Jur Deitmers, de jongen die wakker werd zonder geheugen.

    Het is maart 2017 als de 21-jarige Jur aan Harvard studeert en zijn geheugen door een hersenontsteking wordt gewist. Hij ontwaakt in een vreemde wereld. Weet zijn naam niet meer, weet niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen. Verder is 21 jaar leven uitgewist.

    Podcastmaker Josephine van der Erve, journalist bij WNL en studie-vriendin van Jur, gaat in deze podcast samen met Jur op zoek naar antwoorden op de grote vragen. Hoe begint hij met leven? Vindt Jur zijn oude zelf weer terug? Hoe ontwikkelt je identiteit zich als je opnieuw begint? En wie ben je eigenlijk?

  • In De Geknipte Gast praat Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, met bijzondere mensen bekend van televisie, radio, film, kunst en cultuur of het maatschappelijk of sociale leven. Tussen de spiegels van een authentieke barbiershop ontvouwt zich een intiem gesprek over het persoonlijk leven en carrière van de gast.

  • Alexander Klöpping en Wietse Hage duiken samen dieper in de wereld van AI en bespreken wekelijks de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ze filosoferen en proberen in de toekomst te kijken, maar zijn ook scherp op het heden.

  • Over de mysterieuze verdwijning en dood van de Scheveningse Anja van der Zwan. Op het online spel Habbo Hotel ontmoet ze een Belgische vrouw, waarvan ze compleet in de ban raakt. Wie is zij? En wat bewoog Anja om met haar familie te breken en het grote familiehuis in Scheveningen weg te geven?

    Het Habbo Mysterie is een zesdelige podcast van het AD en de aangesloten regionale dagbladen. Luister exclusief vooruit op ad.nl/hethabbomysterie

    Credits:

    Onderzoek, script en presentatie: Jorina HaspelsOnderzoek, script en montage: Annet RöstEindredactie: Daan HofsteeMuziek, sounddesign en nabewerking: Thomas HoonhoutContentmanagement: Kelly de JongPR: Emilie van KinschotArtwork: Guido van der Mark
  • In een bruine kroeg in Maastricht hangt een portret van oom Matje, tussen andere portretjes van stamgasten. Hij was fout in de oorlog, zo gaat het verhaal in zijn familie. Het is de oudoom van journalist Mijke van Wijk en ze gaat op onderzoek uit. Hij blijkt een veroordeeld Waffen-SS-er en ze vindt zijn rechtbankdossier. Maar wie oom Matje nou werkelijk is, laat zich moeilijk raden. Een meedogenloze SS-er zegt de één. Hij gebruikte zijn positie om Joden te redden, verklaart een ander. Deze podcast gaat over dubbellevens, spionage en broederliefde. Maar het is vooral een verhaal over dat niets is wat het lijkt.

    Tante Jos
    Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Jos was de oudtante van Mijke van Wijk en zij groeide op met verhalen over de verzetsheldin Jos. Kort voor haar dood ontmoeten zij elkaar. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek. Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalen dat tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders… Tante Jos is een verhaal in vijf afleveringen.



    Shownotes

    Research, regie, tekst en montage: Mijke van Wijk

    Dramaturgie en begeleiding: Simon Heijmans.

    Eindredactie Marion Oskamp.

    Eindmixage en sounddesign Arno Peeters.

    Muziek: Arie Visser.

    Productie en coördinatie: Tharisia Koorndijk en Geesje Oostland.

    Dank in alfabetische volgorde: Johan van der Gun, Jelle Hooiveld, Thomas Köhler, Guus Meershoek, Evertjan van Roekel. Tonnie van de Sarphatistraat en Joke en Henri van de Struys.

    De mensen die fragmenten hebben ingesproken in alfabetische volgorde: Jan Ad Adolfsen, Sanne Blankena, Maarten Bleumers, Jonny Boston, Axel van der Ende, Teun Eijsink, Arend de Geus, Koen van Huijgevoort, Sven Schuster, Stefan Stasse.

    Deze podcast kwam tot stand met steun van het Vfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Cultuurfonds.