Nederland – Populaire podcasts

  • Vijfdelige podcastserie over Jur Deitmers, de jongen die wakker werd zonder geheugen.

    Het is maart 2017 als de 21-jarige Jur aan Harvard studeert en zijn geheugen door een hersenontsteking wordt gewist. Hij ontwaakt in een vreemde wereld. Weet zijn naam niet meer, weet niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen. Verder is 21 jaar leven uitgewist.

    Podcastmaker Josephine van der Erve, journalist bij WNL en studie-vriendin van Jur, gaat in deze podcast samen met Jur op zoek naar antwoorden op de grote vragen. Hoe begint hij met leven? Vindt Jur zijn oude zelf weer terug? Hoe ontwikkelt je identiteit zich als je opnieuw begint? En wie ben je eigenlijk?

  • Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.

    Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.

    Reageren op de podcast?
    Mail naar [email protected].

    โœ‰๏ธ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW

    Geproduceerd voor Streamy Media.

    Kijk voor meer info op streamy.audio.

  • Rob Trip gaat op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Duizenden en duizenden mensen in onder meer Eindhoven, Huissen, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Breskens, Westkapelle, Zutphen, Den Helder, Enschede, Montfort en Venlo komen hierbij om. Scholen, kerken, hele woonwijken worden verwoest.  Veel gaat er mis. Beoogde doelen worden niet geraakt.

    Ooggetuigen vertellen in de podcast hun verhaal. Slachtoffers van de bombardementen maar ook Nederlandse piloten die vlogen in dienst van de geallieerden.

    Hoe maken de nazi's gebruik van deze bombardementen?  En wat doet de Nederlandse regering in Londen? Waarom is herdenken lang zo lastig?

  • Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?

    Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in deze nieuwe podcast.

    Credits

    Onderzoek: Klaas den Tek en Jerry Vermanen

    Journalistieke eindredactie: Rene Sommer

    Audio-eindredactie: Evelien Veldboom

    Dramaturgie: Marjon Moed en Evelien Veldboom

    Coördinatie: Myrthe Klaus

    Productie: Tharisia Koorndijk

    Vormgeving: Mark Jan van Tellingen

    Muziek: Bram Kniest

    Audiodesign en audionabewerking: Michaël van Putten

  • Wie hebben meer zien veranderen dan de alleroudsten onder ons? In 'De 100-jarige' van de Volkskrant hoor je elke aflevering het verhaal van een eeuweling. Ze zijn opgegroeid in een compleet andere wereld, zonder tv, computer en sushibezorgers. Wat kunnen we van hen leren?

    Voor de Volkskrant interviewde Marjon Bolwijn al meer dan honderd 100-jarigen en voor deze podcast spreekt zij een aantal van hen opnieuw.

    Presentatie en interviews: Marjon Bolwijn

    Montage: Julia van Alem

    Redactie: Julia van Alem en Marjon Bolwijn

    Eindredactie: Corinne van Duin en Julia van Alem

    Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie

  • In Grof Geld onderzoeken journalist Sam van Raalte en merkstrateeg Perre van den Brink de macht van geld in de voetbalwereld. Het gaat allang niet meer alleen over winst of verlies op het veld. Voetbal is een verdienmodel geworden, met clubs en spelers als de meest gewilde merken op de markt. 

    Wat gaat er schuil achter de wereld van sport en glamour? En wie profiteert er van dit lucratieve verdienmodel? 

    In iedere aflevering analyseren Sam en Perre รฉรฉn specifieke case. Ze ontleden de MLS-deal van David Beckham, duiden de rebranding van Venezia FC, bingen alle content op het nieuwe videoplatform van Feyenoord en maken zich zorgen over de handel in jeugdspelers. 

    Luister naar Grof Geld en hoor hoe de skybox de staantribune beรฏnvloedt! 

    - Grof Geld is een podcast van Dag en Nacht Media voor Podimo.

    - Rimer London is verantwoordelijk voor de keiharde tune.

    - Blood in Blood out maakte het fantastische Grof Geld-shirt. 

    - Volg Grof Geld, Sam en Perre op Instagram!

  • De Zwembadmoord is een truecrimepodcast van NU.nl. Daarin vertelt misdaadverslaggever Joris Peters het verhaal rond de dood van Jan Elzinga in het Groningse Marum in 2012. Hoe kan het dat een op het oog doodnormale man is vermoord op een manier die alles wegheeft van een liquidatie in het criminele milieu? Wat is de dubieuze rol van het OM in deze zaak? Wat is waar van het verhaal van een omstreden kroongetuige? En wie zit er achter Jans dood?

  • Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

  • De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.

  • Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg gaan wekelijks in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

    Technologie is overal. In onze broekzak, om ons heen en soms zelfs op ons hoofd. De Technoloog duikt iedere week in een nieuw aspect van deze eeuwig fascinerende wereld. De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Hoe veranderen nieuwe regels de technologische wereld om ons heen? En zijn die regels wel effectief? Technologie is niet neutraal. Een groot deel van de gadgets, software en andere toepassingen die we in Europa gebruiken komt ofwel uit de Verenigde Staten ofwel uit China. En dat is een probleem, weet ook de Europese Unie. Lukt het ons continent om een voet tussen de deur te krijgen en bijvoorbeeld te werken aan eigen oplossingen voor de cloud, chips of andere technologie?

    En wat gaat technologie doen met onze manier van werken? Bijvoorbeeld door digitale transformatie, waarbij we op veel meer professionele manieren gebruik kunnen maken van technologie. Of verplaatsen we ons steeds meer naar spatial computing, waar bedrijven als Apple (met de Vision Pro) en Meta (met hun Quest-lijn) van dromen?

    De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een nieuwsgierig gesprek van een uur krijgt de luisteraar wekelijks een mini-college over het desbetreffende onderwerp. De presentatoren proberen, samen met de luisteraar, iedere week nieuwe dingen te leren over technologie en innovatie.

    Over de podcast

    Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg bedachten De Technoloog na een uitzending van een ander programma: BNR Digitaal. Herbert wilde, samen met Ben, langer en uitgebreider doorpraten over technologie, zonder de restricties van een radioformat. De Technoloog werd geboren.

    Aan het eind van ieder jaar interviewen Herbert en Ben traditiegetrouw elkaar. Over hun eerste techverhalen, hun belangrijkste momenten van het jaar of over de toekomst. In de zomer van 2023 vierde De Technoloog zijn 350ste aflevering.

    Het team

    Herbert Blankesteijn is oprichter en presentator van de De Technoloog. Vanaf 1982 doet hij verslag van de techwereld. Herbert is gek van internet, mobiliteit, ruimtevaart en slimme klimaatoplossingen. Naast De Technoloog begon Herbert ook het programma BNR Digitaal. Hij maakt nog wekelijks de Cryptocast en Space Cowboys voor BNR.

    Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast De Technoloog is hij wekelijks te horen als co-host in BNR Digitaal. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

    Mark Beekhuis is de vervangend presentator voor De Technoloog. Hij presenteert ook regelmatig andere programma's voor BNR Nieuwsradio en is tevens redacteur en podcastmaker voor die zender.

    Daniรซl Mol is redacteur van De Technoloog. Hij voegde zich in 2021 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en BNR Digitaal.

  • Vanuit het tuinhuis van zijn uitgeverij Atlas Contact komt Adriaan van Dis met zijn eigen podcast. In Van Dis Ongefilterd praat hij over alles wat hem bezighoudt met Simon Dikker Hupkes, bekend van de Wie is-podcastreeks en als redacteur bij de uitgeverij. Verschijnt elke twee weken op zaterdag.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hรฉt verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adรจr.

    Zie meer over Vandaag op NRC.nl

  • Morele ambitie is de wil om bij de besten te horen, maar met andere maatstaven van succes. Geen dik salaris of deftige titel, maar een carrière die is gewijd aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen.

    In ‘Morele ambitie, de podcast’ gaat het om de vraag: hoe zet jij je carrière in voor een betere wereld? En wat kun je leren van mensen die dit al doen?

    Om je hierbij te helpen gaat wetenschapsjournalist Anna Gimbrère (Pointer, Wie is de Mol?) in gesprek met inspirerende mensen die hun carrière hebben gewijd aan urgente problemen in de wereld. De podcast is een initiatief van The School for Moral Ambition, de nieuwe stichting mede-opgericht door schrijver en historicus Rutger Bregman (De meeste mensen deugen).

    Maak kennis met gasten zoals ondernemers Jacqueline van den Ende (Carbon Equity) en Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), activisten zoals Wanda de Kanter (TabakNee), en politici zoals Mpanzu Bamenga (D66) en Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA).

    Klaar om werk te maken van je idealen? Abonneer je in je favoriete podcastapp en luister nu de eerste afleveringen.

    Ga naar de website van The School for Moral Ambition om meer te leren: https://www.moreleambitie.nl/

    Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven: https://www.moreleambitie.nl/#newsletter

  • Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft? 

  • Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?

    Na 'De plantage van onze voorouders' duikt podcast documentairemaker Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. Haar nieuwe negendelige documentaire podcast ‘Mina & Mevrouw’ is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw. 

    Een productie van Maartje Duin, Prospektor en OVT (VPRO) voor NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Ithaka Stipendium, Cultuurfonds Zeeland en een heleboel andere fondsen, zie vpro.nl/mina.

  • Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dรฉ uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?

    https://www.nrc.nl/hetuur/

  • In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

  • In FOUT gaan historici Rick Blom en Tijmen Dokter in gesprek met kinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhoud je je daar als kind toe?  

    De kinderen van โ€˜fouteโ€™ Nederlanders groeiden veelal op met gevoelens van schaamte en schuld, terwijl ze niets aan de keuze van hun ouders konden veranderen. Ze vragen zich nog altijd af: ben ik medeplichtig? 

    Hun persoonlijke verhaal helpt ons de oorlog, waarvan de gevolgen nauwelijks te bevatten zijn, beter te begrijpen. Kan het zo zijn dat ook deze mensen slachtoffer zijn van de vreselijke gebeurtenissen tussen 1940-1945? In deze podcastserie hoor je hรบn verhalen. 

    Over de makers:

    Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek 'Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS'ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakt de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

    FOUT is vanaf zaterdag 9 maart elke week te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts.