Nederland – Populaire podcasts

 • Over de mysterieuze verdwijning en dood van de Scheveningse Anja van der Zwan. Op het online spel Habbo Hotel ontmoet ze een Belgische vrouw, waarvan ze compleet in de ban raakt. Wie is zij? En wat bewoog Anja om met haar familie te breken en het grote familiehuis in Scheveningen weg te geven?

  Het Habbo Mysterie is een zesdelige podcast van het AD en de aangesloten regionale dagbladen. Luister exclusief vooruit op ad.nl/hethabbomysterie

 • Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? Die vraag kent na ruim twee decennia nog steeds geen bevredigend antwoord. Maar dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint een zoektocht naar een geheimzinnige man die er maandenlang van werd verdacht de wapenleverancier te zijn. Een oud-plofkraker die banden had met topcrimineel Stanley Hillis en op de radar stond van de inlichtingendienst. 

  Vriend van Volkert is een verhaal over feiten en vermoedens, over opzet en toeval, over politieonderzoek, inlichtingendiensten en criminaliteit. Maar ook over journalistiek speurwerk en de vraag: bestaat er een maximum aantal toevalligheden?

 • Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.

  Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.

  Reageren op de podcast?
  Mail naar [email protected].

  โœ‰๏ธ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW

  Geproduceerd voor Streamy Media.

  Kijk voor meer info op streamy.audio.

 • Geef Raymond Mens een kwartiertje en hij praat je helemaal bij. De Amerikakenner deelt wat hem opvalt in de Verenigde Staten én beantwoordt vragen van luisteraars. Blijft Joe Biden overeind in het Witte Huis? En wat is Donald Trump, de zelfbenoemde president in ballingschap, precies van plan?

  Heb jij ook een vraag? Mail deze dan naar [email protected]

  Wil je Raymond in het écht een vraag stellen? Tickets voor zijn theatercolleges vind je op www.raymondmens.nl/theater

 • Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zoโ€™n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning? 


  In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat รฉรฉn historisch figuur centraal, waarbij Thomas als volksvertegenwoordiger de kennis van Nederland voorlegt aan de alwetende historicus om - met de kennis van nu - te bepalen: cancelen of niet?


  Geproduceerd door Tonny Media.


  Credits:

  Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Van de een op de andere dag ontvangt presentatrice Janny van der Heijden tientallen appjes, DM’s en andere berichten op sociale media van mensen die vragen naar afslankpillen en zogeheten Gummy Beertjes. Werken ze echt? Waarom leent Janny zich voor zo’n product? Al snel komt ze erachter dat haar naam en foto worden gebruikt om afslankmiddelen te verkopen. 

  En Janny is niet de enige. Miljuschka Witzenhausen, Froukje de Both, John de Mol en tientallen andere bekende gezichten worden ingezet voor online oplichtpraktijken. En het zijn zeker niet alleen bekende gezichten die worden gestolen. In Gestolen Gezicht gaat Janny op zoek naar de figuren achter de nepjanny’s en mensen achter al die andere nepadvertenties. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze, toch bekende vorm van oplichting, nog steeds zo lucratief is? En waarom lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen? Meta, het moederbedrijf van Facebook geeft geen thuis en de politie lijkt over onvoldoende slagkracht te beschikken om hier écht wat aan te doen. 

  Samen met collega Jeroen duikt ze steeds dieper in de wereld van de gestolen gezichten: van whatsappfraude tot social engineering, van deepfakes tot voice cloning en alles daartussen. Wat zijn de laatste trends, waar kun je op letten en weet je straks als argeloze internetter nog wel wat echt of nep is? Ook richt Janny zich tot de politiek; want wanneer wordt er eindelijk iets gedaan al die nep-appjes, -advertenties, -profielen en sites. Of op z’n minst: wanneer wordt eens duidelijk wie verantwoordelijk is voor een oplossing? 

  In deze podcast is gebruik gemaakt van Generatieve AI. Voor de tegelafbeelding en in de podcast zelf. Bij de betreffende podcastpassages wordt dit expliciet vermeld.

 • In โ€˜Veroordeeldโ€™ gaan podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in gesprek met mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf.

  Geen mooie praatjes of verweren, maar het eerlijke verhaal achter het plegen van een strafbaar feit. Waarom neemt iemand die ene verkeerde afslag in zijn of haar leven? Hoe is het om in het verdachtenbankje in de rechtszaal te zitten? En blijft het stempel โ€˜veroordeeldโ€™ altijd aan je plakken, ook als je je straf hebt uitgezeten?

  Het zijn de verhalen die Veerle Hammerstein als strafpleiter dagelijks van haar cliรซnten hoort. Nu ook voor jou te beluisteren.

  We maken deze podcast omdat we de achtergrond van een strafbaar feit inzichtelijk willen maken. Daarbij willen wij graag benadrukken dat dit voor ons niets afdoet aan het leed dat bij slachtoffers of gedupeerden is veroorzaakt.

  Over de makers:

  Veerle Hammerstein is strafrechtadvocaat en partner bij Van Gessel Advocaten. Ze is sinds 2005 thuis in de rechtszaal en weet vaak met haar overtuigende pleidooien rechtbanken en hoven te verleiden om โ€˜het eens anders te doenโ€™. Naast haar werk als advocaat is zij enige tijd actief geweest als rechter-plaatsvervanger. Veerle richt zich veelal op het commune strafrecht en dan met name de grotere geweldszaken.

  Lauren Fabels is (misdaad)redacteur en podcastmaker. Ze bereidde de misdaaditems voor bij verschillende tv-talkshows waaronder M, Pauw en Op1. Nu is ze eindredacteur bij podcastbedrijf Corti Media, inhoudelijk verantwoordelijk voor o.a. de juridische podcast โ€˜Napleitenโ€™.

   ยฉ Artwork: Petra Urban

 • In een bruine kroeg in Maastricht hangt een portret van oom Matje, tussen andere portretjes van stamgasten. Hij was fout in de oorlog, zo gaat het verhaal in zijn familie. Het is de oudoom van journalist Mijke van Wijk en ze gaat op onderzoek uit. Hij blijkt een veroordeeld Waffen-SS-er en ze vindt zijn rechtbankdossier. Maar wie oom Matje nou werkelijk is, laat zich moeilijk raden. Een meedogenloze SS-er zegt de één. Hij gebruikte zijn positie om Joden te redden, verklaart een ander. Deze podcast gaat over dubbellevens, spionage en broederliefde. Maar het is vooral een verhaal over dat niets is wat het lijkt.

  Tante Jos
  Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Jos was de oudtante van Mijke van Wijk en zij groeide op met verhalen over de verzetsheldin Jos. Kort voor haar dood ontmoeten zij elkaar. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek. Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalen dat tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders… Tante Jos is een verhaal in vijf afleveringen.  Shownotes

  Research, regie, tekst en montage: Mijke van Wijk

  Dramaturgie en begeleiding: Simon Heijmans.

  Eindredactie Marion Oskamp.

  Eindmixage en sounddesign Arno Peeters.

  Muziek: Arie Visser.

  Productie en coördinatie: Tharisia Koorndijk en Geesje Oostland.

  Dank in alfabetische volgorde: Johan van der Gun, Jelle Hooiveld, Thomas Köhler, Guus Meershoek, Evertjan van Roekel. Tonnie van de Sarphatistraat en Joke en Henri van de Struys.

  De mensen die fragmenten hebben ingesproken in alfabetische volgorde: Jan Ad Adolfsen, Sanne Blankena, Maarten Bleumers, Jonny Boston, Axel van der Ende, Teun Eijsink, Arend de Geus, Koen van Huijgevoort, Sven Schuster, Stefan Stasse.

  Deze podcast kwam tot stand met steun van het Vfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Cultuurfonds.

 • Kun jij ook geen genoeg krijgen van B&B vol Liefde? Elke werkdag bespreken wij in Reality Check alle hilarische momenten en romantische avonturen uit dรฉ realityserie van het moment. Schuif aan en geniet van scherpe analyses en de sappigste commentaren.

  Hosts Marissa, Till, Timo en Eva zijn doorgewinterde reality-tv experts en de grootste fans van B&B vol Liefde. Samen met mede-podcasters en B&B vol Liefde-lovers zorgen wij dat je โ€˜s ochtends bij het koffiezetapparaat over de kleinste details kunt meepraten. 

  Wij zijn de safespace voor B&B vol Liefde-fans. Heb jij een hot take, spannende achtergrondinformatie of wil je gewoon je mening met ons delen? Stuur ons dan een (voice)berichtje op Instagram en volg ons daar voor memes, updates en meer!

  Onze dagelijkse nabespreking verschijnt rond 16:00 uur in je favoriete podcastapp. En op vrijdag trakteren we je op een extra lange aflevering met een speciale gast, exclusief op Podimo. Ga naar podimo.nl/realitycheck en luister 30 dagen gratis!

 • Amerika, het land van hamburgers, sneakers, Donald Trump en Joe Biden. Van daklozen, miljardairs en de iPhone. Van tegenstellingen. Bernard Hammelburg en Jan Postma kijken in de Amerikaanse ziel.

 • Een bericht van een jeugdvriend brengt EenVandaag onderzoeksjournalist Paul Schram op het spoor van misstanden bij huisartsenketen Co-Med. Jarenlang spreekt hij verschillende direct betrokkenen, wat leidt tot een podcast die een onthutsend beeld geeft over marktwerking in de zorg. Over patiënten die in de kou staan, machteloze toezichthouders en een frauduleuze ondernemer die tienduizenden patiënten onder zich weet te krijgen.

 • Een zesdelige podcastserie over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.

  In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. Hoe liepen de diamantrovers in de val? Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel nemen je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken. Hoofdrolspelers doen bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal. 

 • Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hรฉt verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adรจr.

  Zie meer over Vandaag op NRC.nl

 • In de NOS Olympische podcast Parijs editie praten we je iedere dag bij over de verrichtingen van de Nederlandse sporters.

  We blikken terug op het moment van de dag, en kijken vooruit naar de dag die gaat komen. De Olympische podcast wordt bij toerbeurt gepresenteerd door Thierry Boon, Eline de Zeeuw en Edwin Cornelissen, vaste side kick is Erben Wennemars. Wil je niks missen van de Olympische Spelen? Luister dan iedere dag naar de NOS Olympische podcast.

 • 10 jaar geleden, op 17 juli 2014, wordt vlucht MH17 neergehaald boven Oekraïne. 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, overleven de crash niet. In de podcast De echo van MH17 maakt Herman van der Zandt in vier afleveringen een ingetogen, maar indringende reconstructie van de ramp. Met nabestaanden en direct betrokkenen gaat hij terug naar vier sleutelmomenten.

  Met dank aan: Fieke Meijer, Désirée Verbaas-Camfferman, Dré Wagemans, Gijs Houben, Antoinette Collignon, Theo Vermeulen en Arie de Bruyn.  Credits
  Verteller: Herman van der Zandt
  Interviews, regie en montage: Rosa van Toledo
  Research: Jennemiek van Gestel
  Eindredactie: Theresa Boerema
  Soundesign en mixage: Jan Pieter Geersing van Audio Chef
  Productie: Jerney Hakkenberg en Victor Wories
  Tegelontwerp: Set Vexy

 • In Hallo Parijs praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je twee keer per dag bij over de Olympische Spelen in Parijs. Elke ochtend blikken ze in een korte podcast vooruit, waarna 's middags in een langere podcast wordt teruggeblikt op de Olympische dag van vandaag. Welke sporters kwamen in actie? Welke medailles zijn er binnengesleept? En: zijn er nog gebeurtenissen die je absoluut niet gemist mag hebben? Je hoort het dagelijks in de podcast Hallo Parijs.

 • In de vijfdelige podcastserie 'En niemand bleef onaangeraakt' vertellen schrijver Maurits de Bruijn en podcastmaker Randy Vermeulen het liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidscrisis van de jaren 90. De makers zoomen in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertellen verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids. Ook onderzoeken ze vanuit hun eigen queer perspectief hoe het stigma en de vooroordelen zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de hoofden en harten van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de epidemie.

  'En niemand bleef onaangeraakt' is een productie van Slowpony en de VPRO voor NPO Radio 1, naar een idee van Maurits de Bruijn, Randy Vermeulen en Anna Peeters. De podcast is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Gemeente Utrecht en Het Blauwe Fonds. 

 • Vijfdelige podcastserie over Jur Deitmers, de jongen die wakker werd zonder geheugen.

  Het is maart 2017 als de 21-jarige Jur aan Harvard studeert en zijn geheugen door een hersenontsteking wordt gewist. Hij ontwaakt in een vreemde wereld. Weet zijn naam niet meer, weet niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen. Verder is 21 jaar leven uitgewist.

  Podcastmaker Josephine van der Erve, journalist bij WNL en studie-vriendin van Jur, gaat in deze podcast samen met Jur op zoek naar antwoorden op de grote vragen. Hoe begint hij met leven? Vindt Jur zijn oude zelf weer terug? Hoe ontwikkelt je identiteit zich als je opnieuw begint? En wie ben je eigenlijk?

 • Van de makers van Wraak, De Brandstapel, Dit is hoe je doodgaat en Moorden in het Noorden is nu een nieuwe podcastserie te beluisteren: Moorden in de jarenโ€ฆ 


  In het eerste seizoen, Moorden in de jaren 80, word je mee teruggenomen naar de jaren tachtig, een decennium vol intrigerende moordzaken. Elke week hoor je een spraakmakende moordzaak uit die periode, waarbij je je kunt onderdompelen in de sfeer van het decennium en de complexe verhalen achter de misdaden kunt ontdekken. Laat je meevoeren door een spannend verhaal dat je terugbrengt naar de tijd van cassetterecorders, beenwarmers en neonkleuren en mis geen enkele aflevering van Moorden in de jaren 80.


  Research, redactie en productie: Lotte Lentes en Hanneke Hendrix, muziek: Mike Roelofs, in samenwerking met New Tree Media. Adverteren in deze podcast? [email protected]


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Joy zet alles opzij om haar terminaal zieke moeder nog één onvergetelijke laatste zomer te bezorgen. Podcastmaker Lotte van Gaalen volgt moeder en dochter tijdens deze zomer op de voet en probeert hun relatie te ontrafelen.

  Aan het begin van de zomer vraagt Joy Lotte om hulp. Joy’s moeder Tammy is een actieve vrouw van 59. De twee zijn erg close. Nu heeft Tammy in één klap de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker. De artsen geven haar aanvankelijk nog een jaar. Joy wil graag geluidsopnames maken van hun laatste maanden samen en vraagt Lotte, die podcastmaker is, om hier een montage van de maken. Lotte zegt ja op het verzoek...

  De Laatste Zomer is een podcast van de NTR voor NPO Luister.

  Regie, samenstelling en montage: Lotte van Gaalen
  Eindredactie en begeleiding: Marion Oskamp
  Muziek: Tijmen Bergman met vocalen van Susanne Edam Sounddesign en mixage: Arno Peeters
  Montageadviezen: Chiel Verbakel
  Illustratie: Sophia Twigt
  Productie: Laura Kaandorp en Astrid Prickaerts

  Wil je reageren op deze podcast? We lezen je bericht graag. Stuur een mail naar [email protected]

  En heb je na het luisteren van deze podcast behoefte aan hulp, of een luisterend oor? Bel dan of chat dan met MIND Korrelatie.