Maatschappij & cultuur – Nederland – Nieuwe podcasts
-
In 2024 bestaat de Lamarotte Jazzband, oftewel Lamarotte 50 jaar. Het van oorsprong opgezette eerste Dixieland Straatorkest van Nederland, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd podiumorkest annex “streetband”. In deze podcast nemen we je mee terug in de tijd naar de oorsprong van de band en de 50 jaar die erop volgen. We spreken met oud-leden, de huidige club muzikanten, festival-organisatoren en laten vooral veel oude en nog niet eerder gehoorde geluidsfragmenten horen
-
Hoe blijf je jezelf? Hoe neem je afscheid van een levensfase? Hoe vind je extase? In de podcast 'Loket voor het Leven' staan de grote vragen van het leven centraal. Over de zoektocht naar zingeving en mens-zijn.
De luisteraar hoort twee persoonlijke verhalen van mensen die op verschillende manieren naar die vraag kijken. Ook is iedere aflevering een filosoof of andere denker te horen, die reflecteert op wat de persoonlijke verhalen zeggen over het mens-zijn in deze tijd.
Zo hoor je in de podcast hoe de zeventiger Angeline terugkijkt op haar keuze om geen kinderen te willen, hoe groep acht repeteert voor de jaarlijkse afscheidsmusical, hoe een twintigjarige stagiair fraude pleegt om zijn reputatie hoog te houden en hoe directeur Jan na zijn pensionering vreugde vindt als buschauffeur op Lijn 41.Meer weten? Kijk op trouw.nl/loket
-
Peak Into COS shares the stories behind Colorado Springs and the Pikes Peak Region as told by those you might encounter at a local restaurant, shop, attraction, hotel or outdoor adventure. Hosted by Doug Price of Visit Colorado Springs, the show will leave you ready for your next adventure in Olympic City USA.
You can reach us at [email protected]. -
Ik ben Remco, innovator en wereldreiziger en dit jaar neem ik jullie mee op reis in een wereld van experimenteren, ja zeggen en doen. Elke week ontmoeten we een nieuwe gids die ons inspireert om wél de volgende stap te zetten. Met Innolation doorbreken we vicieuze cirkels en gaan we weer genieten van onze reis! Ga jij mee op avontuur?
#001 - 008 --> Thema 1: Experimenteren kan je leren
#009 - 016 --> Thema 2: Mentale krachttraining
#017 - 024 --> Thema 3: De reis óf de bestemming
#025 - 032 --> Thema 4: Verkenners & Pioniers -
Your meeting place for all things Disney.
-
'n Splinternuwe podcast vir Suid-Afrikaners deur Suid-Afrikaners — sodat enigeen kan saam reis van die huis. Uit die hartjie van Amsterdam, bring Anina Visser-Klerck elke week vir julle 'n vars uitkyk op 'n bestemming wat onlangs deur 'n Suid-Afrikaner verken is.
-
Kate Rose, Author of You Only Fall In Love Three Times & Written In The Stars speaks on the experiences of what it means to wake up one day and realize your soul is in need of more.
-
Hester Macrander gaat in gesprek met mensen met een totaal andere mening. Lukt het haar om met behulp van Verbindende Communicatie uit de strijd te blijven en een menselijke brug te vinden?
-
Een podcast door Nicolette Meijer & Ruby Segers, waar deze twee vrouwen uit verschillende generaties actuele levens thema's met elkaar bespreken. Een wekelijkse podcast waar met liefde en respect voor en met elkaar wordt vergeleken en gediscussieerd. Ben jij benieuwd hoe een Gen X'er en GenZ'er het gesprek aangaan? Luister dan elke dinsdag ochtend naar een nieuwe aflevering.
-
Welcome to The Native Informant podcast, your go-to destination for thought-provoking discussions on Arab-centric socio-cultural topics. On this channel, we delve deep into the rich tapestry of the cultural zeitgeist. Join us as we explore a diverse range of subjects, including dating, art, cultural norms and values, scholarly research, and much more.
Subscribe to our channel, hit the notification bell, and be the first to catch our latest episodes! We release new content weekly, ensuring you'll always have something captivating to engage with. Don't miss out on the opportunity to broaden your knowledge and gain fresh perspectives. Tune in to The Native Informant!
Follow us on social media platforms for updates. We value your feedback, so feel free to share your thoughts, suggestions, and topic ideas. Your voice matters!
instagram.com/thenativeinformant -
Welkom bij de podcast "Nienke Bespreekt HET," met Nienke Dekkinga. In deze podcast besteed ik aandacht aan seksuele problematiek bij kanker. Waarom is dit nu zo ongelooflijk belangrijk? Seksuele problematiek raakt aan vele aspecten van de kwaliteit van leven en er zijn gewoon oplossingen voor. Maar dan moet er wel aandacht zijn voor deze problemen, en daar schort het nu net aan in het medische circuit. Met meer aandacht, betere begeleiding of simpelweg goede informatie op het gebied van seksualiteit, kan dit helpen om zelfbeeld, relaties en het liefdesleven te herstellen. Ik durf zelfs te stellen dat hierdoor depressies, relatieproblemen en zelfs scheidingen voorkomen kunnen worden.In deze podcast laat ik geen onderwerp onbesproken als het gaat om kanker, zelfbeeld, relaties én seksualiteit. Alles is bespreekbaar. Dat doe ik onder andere samen met experts uit het werkveld en ervaringsdeskundigen.Daarnaast beantwoord ik ook vragen van jou, de luisteraar. Dus trek je stoute schoenen aan en stel je vragen. Deze kun je mailen naar [email protected]. Wekelijks komen er nieuwe afleveringen, speciaal voor vrouwen tijdens of na hun oncologietraject die hun seksleven weer een boost willen geven. Luister je mee?
-
Wat is de ongemakkelijkste mini misdaad die jij ooit bent begaan?
In Maxime's Mini Misdaad onderzoeken Maxime Meiland en haar beste vriendinnen Roxy Philippi en Demi de Bakker de gênantste misdaden van luisteraars. Verwacht juicy gesprekken met veel ongemakkelijke situaties waar je normaal gesproken nóóit in het openbaar over durft te praten.
Gekotst in de antieke fruitschaal van je schoonmoeder? Kinderachtige ruzie op Marktplaats gehad? Of schaam je je voor hoe je een toilet hebt achtergelaten? Allemaal mini misdaden waar wij ons oordeel over vellen: Was dit treurig? Óf terecht?
Stuur nu jouw eigen mini misdaad in via de mail: [email protected] of slide in onze DM op Instagram!
-
In de podcastserie ‘Over Datum‘ gaat Carolien Borgers op onderzoek uit en gaat dieper in op leeftijd en vrouwelijke schoonheidsidealen.
Want wat ís het toch met die angst om oud te worden? Het is de vraag die Carolien zichzelf stelde toen ze afgelopen jaar veertig werd. Waar komt het vandaan en waar is ze nou precies zo bang voor? “Vroeger dacht ik, ik word 34 en daarna sterf ik – dan houdt alles op”, vertelt ze. “Dus ik vroeg me af of het draaide om het verlies van ‘erbij horen’, of dat het afnemen van mijn vruchtbaarheid betekent dat mijn aantrekkelijkheid ook verdwijnt. Toen begon ik bewuster te letten op wat mij de hele tijd wordt verteld over ‘ouder worden’, gewoon op dagelijks niveau. Het is echt wálgelijk. Soms subtiel, soms heel duidelijk: hele algoritmes worden gevuld met cosmetische ingrepen en ‘vermindering van fijne lijntjes’. Waar gaat het hier mis? Waarom wordt er zo ingespeeld op onze onzekerheden?”
Het inspireert Carolien tot het maken van Over Datum, waarin ze met meer dan twintig BN’ers en experts het gesprek aangaat over schoonheid. Hoe komt het dat we jeugdigheid als fantastisch zijn gaan zien, en ouderdom als iets vreselijks? Maar ook vooral: “Hoe kan ik voor mezelf tot andere inzichten komen als het gaat om ouder worden? Dát is de zoektocht.”
-
Het is hommeles op Tuinpark Buitenzorg. Ruzies, misverstanden en zelfs bedreigingen; de verharding in de samenleving sluipt ook dit ooit zo paradijselijke volkstuinencomplex binnen. Lukt het de tuinders om weer tot elkaar te komen? Documentairemaker Silvia Bromet volgt in de Omroep MAX-podcast Onkruid in het paradijs de tuinders tijdens hun pogingen om van hun geliefde tuincomplex weer een paradijs te maken. In deze audiodocusoap neemt Silvia Bromet de luisteraar in zes afleveringen mee naar Tuinpark Buitenzorg en haar excentrieke tuinders. Al meer dan honderd jaar wordt hier getuinierd door een diverse groep mensen, een weerspiegeling van de samenleving. Ondanks hun verschillen voelen alle tuinders zich bevoorrecht; hun tuintje is hun paradijs, weg van de hectiek van het dagelijks leven. Buitenzorg is een wereld op zich binnen de grote stad, waar veel gediscussieerd wordt en conflicten traditioneel door het bestuur worden opgelost. Althans, zo ging het altijd... De afgelopen tijd worstelt het bestuur met een nieuwe manier van communicatie en protest, en zit ze met de handen in het haar over hoe tuinders met elkaar omgaan.Onkruid in het paradijs kwam tot stand met steun van het NPO Fonds. Wil je alle afleveringen luisteren? Zoek Onkruid in het paradijs in de gratis NPO Luister app.Research, interviews, montage & regie: Silvia BrometAlgemeen assistent: Robin NijhuisProductie: Tessa BouwmeesterMontage-advies: Mart DominicusTekstadvies: Bodil de la ParraProducent: Carolijn Borgdorff (Moondocs)Eindredactie: Remco Tomesen, Jeroen Bos, Nick Preusterink (Omroep MAX)Mixage: Ruben BrometMuziek: Jac van ExterSoundtrack: David MiddelhoffArtwork: Abeltje Vrijdag Met speciale dank aan alle tuinders van tuinpark Buitenzorg Onkruid in het paradijs is geproduceerd door Omroep MAX i.s.m. Moondocs en kwam tot stand met steun van het NPO Fonds.
-
Nu de Tweede Wereldoorlog bijna 80 jaar achter ons ligt, zijn er steeds minder mensen die uit eerste hand kunnen vertellen over hoe het er toen aan toe ging. Hoe waren die jaren waarin álles anders werd?
In De laatste getuigen vertellen de laatste mensen die de oorlog met eigen ogen meemaakten over hun ervaringen.
-
Dit is een verhaal over dromen. Het verhaal van de kleine André Kuipers, een jongetje met een bril uit Kattenburg, die geïnspireerd door de sciencefiction-boekjes die hij van zijn oma kreeg, er alles aan deed om zijn droom in vervulling te laten gaan. De aarde zien, vanuit de ruimte. In Kuipers en de Kosmos vertelt André zelf zijn onwaarschijnlijke verhaal. Hij neemt je mee op een onvergetelijke reis die begint in Sterrenstad, het legendarische trainingscentrum voor kosmonauten, buiten Moskou, waar Yuri Gagarin zelf zijn opleiding volgde.
In acht afleveringen hoor je hoe je als Nederlander astronaut wordt, hoe de loodzware training eruit ziet, hoe het voelt om in een raket door de dampkring te gaan. André vertelt je alles over het wonderbaarlijke leven aan boord van het Internationale Ruimtestation, waar hij als enige Nederlander twee keer verbleef. Wat doet het met je om de zon zestien keer per dag op te zien komen en weer neer te gaan? Hoe bereid je jezelf, en je gezin, voor op het idee dat je misschien nooit meer terug komt? En hoe voelt het om de aarde te zien vanuit de uitkijkkoepel in het ISS?
Laat je meevoeren in het verhaal van André, verteld op een manier zoals je het nog nooit hebt gehoord. In André’s eigen woorden kom je dichterbij een raketlancering, het ISS, Sterrenstad en het oneindige heelal dan je ooit geweest bent. Abonneer je nu op Kuipers en de Kosmos, en mis geen aflevering.
Over André
Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers (1958) begon toen hij twaalf was en sciencefictionboekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het zeker: ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Zijn hele carrière stond in het teken van de ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd hij keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij onderzoek deed naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Daarna ging hij aan de slag als arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In 1998 werd hij door de ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het ISS. Die missie duurde elf dagen. Zijn tweede missie, zeven jaar later, was een stuk langer. Toen bleef hij 193 dagen in de ruimte.
Sinds zijn terugkomst maakte hij onder meer theatervoorstellingen televisieprogramma’s over de ruimtevaart. Op 4 oktober 2024 gaat zijn film Beyond in de Ziggo Dome in première. Beyond toont André de oneindige schoonheid van onze aarde, gezien vanuit de ruimte door de ogen van een astronaut. Beyond is vanaf 10 oktober in heel Nederland in de bioscoop te zien.
Over de makers
Kuipers en de Kosmos is een podcast van BNR en Quest, gemaakt door André Kuipers en Connor Clerx.
Redactie: Diederik de Groot met hulp van Sander Koenen
Interviews en montage: Connor Clerx
Muziek en sounddesign: Gijs Friesen en Connor Clerx
Mixage: Gijs Friesen
Eindredactie: Manon van der Knaap-Hartig
Krijg je geen genoeg van André’s verhalen over de ruimtevaart? Lees dan ook zijn column in Quest.
-
Krijg je diepere inzichten als je alleen bent? En zijn er nog wel plekken om echt alleen te zijn? Of kom je altijd wel mensen tegen? En wat nou als je je niet veilig voelt in je eentje? In 1971 bivakkeerden Bomans en Wolkers, twee van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw, ieder een week in hun eentje op Rottumerplaat. Wat de tijd van toen en nu verbindt is een onuitsprekelijk romantisch verlangen naar plekken waar we niet kunnen of mogen zijn. Bomans en Wolkers deden waar wij slechts van kunnen dromen. Een serie gemaakt door Babette Rijkhoff.
- Laat meer zien