Wetenschap – Nederland – Nieuwe podcasts

 • De podcast waarin Amrita en Thanh, twee Millenials, nieuwsgierig zijn naar de wereld in het jaar 2030. Millenials en GenZ hebben dan alle markten overgenomen. Hoe ziet de wereld er dan uit? Deze twee generaties eisen Diversiteit, Inclusie, Equality & Purpose (DIEP) en meer aandacht voor health & wellness. Hoe komen we daar samen vanuit verbinding, wat moeten we doen? Ga mee op avontuur en let's go DIEP!

 • What have we learned about global development? A show from the World Bank Group‘s independent evaluation function, IEG.

 • The Great Simplification with Nate Hagens explores money, energy, economy, and the environment with world experts and leaders to understand how everything fits together, and where we go from here.

 • De Zeeuwse natuur is kwetsbaar en wordt langs veel kanten zwaar beproefd en zelfs bedreigd. Toch zal ze, als we haar de kansen geven die ze verdient, terugveren en zich herstellen. Hoe we die kansen voor onze Zeeuwse natuur groter maken, daarover gaat Zeeuwse Zichtlijnen.
  Een nieuw format van ZMf, waarin we in alle rust en met aandacht luisteren naar en praten met deskundigen. In 2021 over biodiversiteit.

 • The podcast about the stuff we wonder about and other things
  We welcome exotic thinking , unique philosophy , wonder & wisdom.
  Exploring interesting walks of life, advanced technology, innovation, esoteric realms , social sciences , and much more

 • Welcome to PhD Unplugged!

  Juggling all the different tasks in your PhD can be tough. How to start when work is piling up? How to perform well when there is so much pressure? How to relax when work is always on your mind? How to make plans when the future is uncertain?


  In ๐๐ก๐ƒ ๐”๐ง๐ฉ๐ฅ๐ฎ๐ ๐ ๐ž๐, we bring together PhD students and professional coaches. Every podcast episode, we will talk about common struggles and how to overcome them.

 • Nick Schilder wil anders leven. Als bewuste consument probeert hij zoveel mogelijk de juiste, duurzame keuzes te maken. Maar zou hij niet mรฉรฉr kunnen doen? Leven op een manier die goed is voor onze planeet? In Plan B gaat Nick op zoek naar nieuwe gewoontes. Een zoektocht die begint in zijn eigen huis en hem in contact brengt met scherpe denkers en originele doeners.

  Audio agency Airborne was mede verantwoordelijk voor het concept en de inhoudelijke invulling van Plan B. Jaap Kwakman, onder meer bekend van de 3Jโ€™s, componeerde samen met Nick Schilder de leader. De audioproductie was in handen van Earforce.

  Meer weten? Kijk op planbdepodcast.nl

 • In Stil in mij gaan radiomakers Bas Menting en Mart Meijer op zoek naar rust in het hoofd. Ze onderzoeken samen met Quest Psychologie hoe ver je moet gaan om je gedachten stop te zetten, en of dat รผberhaupt wel mogelijk is. Dat doen ze aan de hand van twaalf experimenten. Alles voor het antwoord op die ene vraag: kun je aan niks denken?

 • De leefomgeving waarin je woont, werkt en recreรซert, heeft grote invloed op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe schoon de lucht is, of je naast stille natuur of juist naast een druk vliegveld woont of hoe groot de kans is dat je in die omgeving door een bacterie of virus besmet raakt. Hoe kunnen we nu en in de toekomst, zo goed, lang en gezond mogelijk in onze eigen omgeving blijven wonen? Bij het RIVM buigen vele wetenschappers zich over deze vraag en zetten zich daar in voor een gezonde bevolking en leefomgeving. 

  In de RIVM podcast Leefomgeving en Gezondheid, klopt presentatrice Nienke de la Rive Box aan bij de mensen achter de wetenschap van het RIVM. Zo hoort ze van hen hoe het kan dat je in de stad ziek kunt worden van dieren. Ook vraagt ze zich af of het beter voor het milieu is als we gezond eten en of stilte gezonder is dan herrie. In deze gesprekken hoort ze welke risicoโ€™s er zijn maar ook wat je zelf kunt doen om je omgeving en gezondheid te verbeteren.

 • De zorg staat onder druk. De druk van tijd en de druk van geld. Er is te weinig personeel, de wachttijden groeien en dat terwijl verschillende methodieken elkaar in een rap tempo opvolgen. Wie bepaalt dat? Wie betaalt dat? En waarom? Dit is Hart voor Zorg, een nieuwe Podcast van CQ Procesmanagement. Speciaal voor mensen in de zorg, maar ook voor mensen die benieuwd zijn hoe we de zorg in Nederland kunnen verbeteren. Want hoe krijgen we vakmanschap en de mens weer bij elkaar? Een eenduidige oplossing lijkt ver weg. Klopt het, zoals we het nu doen? Doen we het (wel zo) slecht? Wanneer pas je wat toe bij wie op welk moment in zijn leven? Wat is goede zorg, en tegen welke prijs? Samen met mijn gasten ga ik op zoek naar antwoorden. Zoek je mee?

 • HersenHelden is de podcast van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC over ziekten die leiden tot dementie, vooral op jonge leeftijd. Presentator, onderzoeker en proefpersoon Jetske van der Schaar gaat in gesprek met bijzondere gasten, van professor tot patiรซnt en van mantelzorger tot proefpersoon. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor betere zorg en baanbrekend onderzoek. Ze praten over alles wat erbij komt kijken om de problemen te ontrafelen en op te lossen. Wat hebben ze bereikt, waar staan we nu en hoe ziet de toekomst eruit?

 • "Kennis en karakter voor leiden en dienen"

  Wij leiden officieren op, voeren wetenschappelijk onderzoek uit en leveren expertise op taal, leiderschap en militaire historie.

 • Un podcast sul rischio, sul caso, sulle sue leggi e i suoi linguaggi. Esce il giovedì, come i noti cruciverba.

 • ู…ุฌู…ูˆุนุฉ ุนู„ู…ูŠุฉ ุชู†ุดุฑ ุงู„ุนู„ู… ูˆุงู„ุซู‚ุงูุฉ ูˆุงู„ุชููƒูŠุฑ ุงู„ุนู„ู…ูŠุŒ ูˆู…ู‡ุชู…ุฉ ููŠ ู…ุฎุชู„ู ู…ุฌุงู„ุงุช ุงู„ุนู„ู… ุญุชู‰ ุชูุซุฑูŠ ุงู„ู…ุฌุชู…ุน ุจู…ุนู„ูˆู…ุงุช ุนู„ู…ูŠุฉ ูˆุซู‚ุงููŠุฉ

 • Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu corona ons dichterbij huis houdt, ontdekken we hoe mooi de eigen buurt kan zijn. Aanleiding genoeg voor een mooie fiets- of wandeltocht in eigen omgeving, en een andere kijk op ons water. Nederland is een waterland en dat kun je merken. In seizoen 1 van deze podcast van Hoogheemraadschap van Rijnland laten we horen hoe mooi ons water kan zijn, met aandacht voor alle flora en fauna daaromheen. In seizoen 2 gaan we langs bij alle 'waterbazen' die het mogelijk maken dat we kunnen blijven genieten van natuur en water.

 • Welkom bij de TopVetCast. Deze podcast brengt jou op de hoogte van actuele onderwerpen en discussies binnen de diergeneeskunde. Elke aflevering nodigen wij gasten uit die kennis met ons delen en die in gesprek gaan met collega's over actuele onderwerpen en discussies binnen het vakgebied. Wij leren iedere aflevering ontzetten veel, hopelijk jij als luisteraar ook!

 • Veel mensen in Nederland maken zich zorgen om de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met onze Caribische eilanden? Houden mensen daar zich bezig met klimaatverandering? En wat merken ze ervan? John Samson neemt jou mee op reis. 

  Op het platte BONAIRE zien we boven en onder de zee al wat verandering. Wat doet de hitte met mensen, kinderen en toeristen op ARUBA? Waarom vervuilen veel mensen hun ‘dushi’ CURAÇAO eigenlijk? En SABA... wat staat het enige regenwoud van Nederland te wachten? 

  Op SINT-EUSTATIUS dreigen de effecten van klimaatverandering in een versnelling terecht te komen door geiten. En SINT-MAARTEN werd in 2017 door verwoest door orkaan Irma. Nog steeds wachten ouderen op de reparatie van hun huis.

 • Een begrijpelijke podcast over onze onbegrijpelijke grijze massa!

  Stichting Brein in Beeld neemt je binnenkort mee langs een reeks spraakmakende onderwerpen uit de neurowetenschappen. Vanaf 19 december verschijnt er vijf weken lang wekelijks een nieuwe aflevering van Over de kop, een podcastserie door neurowetenschappers voor iedereen. Wetenschaps-enthousiasteling en presentator Pieter Hulst behandelt met experts de inhoudelijke en maatschappelijke kant van hun hersenonderzoek.

 • Het Rathenau Instituut presenteert in samenwerking met designer Mies Loogman de podcastserie โ€˜Herscheptโ€™. Daarin onderzoekt Mies hoe de mens leven herschept door het bouwen van een synthetische cel. In drie afleveringen neemt ze je mee in haar zoektocht naar antwoord op vragen als: waarom willen we deze cel, hoe ziet het onderzoek naar een kunstmatige cel eruit en wat betekent deze ontwikkeling voor de samenleving?

  De podcastserie gaat in het najaar van 2021 in premiรจre op de website van het Rathenau Instituut en is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  Lees het interview met Mies over het project op de website van het Rathenau Instituut: https://www.rathenau.nl/nl/maatschappelijk-en-politiek-debat-over-bio-ethiek/herschept-een-podcast-over-de-synthetische-cel

  Lees het achtergrond artikel over aflevering 1: https://www.rathenau.nl/nl/maatschappelijk-en-politiek-debat-over-bio-ethiek/aflevering-1-van-herschept-een-podcast-over-de