Geschiedenis – Nederland – Nieuwe podcasts

 • Hartelijk welkom bij de Arent thoe Boecast! De podcast van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop waarin we met gasten spreken over de geschiedenis van de gemeente Elburg in de breedste zin van het woord!

  www.arentthoeboecop.nl

 • In de podcast serie Niet iedereen kan stenen gooien neemt Arjan El Fassed je mee op zijn zoektocht naar de bewogen familiegeschiedenis van zijn familie in Palestina. Opgegroeid in Nederland en tijdens zijn verblijf in Palestina zag hij onmacht en corruptie aan Palestijnse zijde en onderdrukking van Israรซlische kant. Aan de hand van de verhalen van zijn familie โ€“ zijn oom was burgemeester van Nabloes en verloor zijn benen bij een bomaanslag, neven en nichten demonstreerden tijdens opstanden en zijn opa kwam om door een aanval van Israรซlische gevechtsvliegtuigen โ€“ wordt de geschiedenis van het Palestijnse volk op een persoonlijke manier verteld.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Het leven in de volksbuurt is een podcastserie van het Nederlands Volksbuurtmuseum. In deze serie staat de geschiedenis van de Utrechtse volkswijken en hun bewoners centraal. Meer dan honderd volksbuurtbewoners zijn geรฏnterviewd over hun leven en hoe het vroeger was. In deze serie hoor je fragmenten uit de interviews. Volksbuurtbewoners delen hun herinneringen, leren ons lessen en vertellen verhalen over het leven in de volksbuurt.

 • On the occasion of the 150th anniversary of the Nieuwe Waterweg, PortCityFutures takes a fresh look at the history and future of the Delta. What has the construction of the Waterway meant for this area, and how has it changed over the past 150 years? In the podcast Sounds from the Delta, PortCityFutures asks the people who live and work there, and we hear from Rotterdam professors how scientific research can contribute to a sustainable delta.
  International Symposium 150 years New Waterway: https://www.portcityfutures.nl/agenda/2022-10-13-international-symposium-150-years-new-waterway

 • In een 17e eeuws scheepswrak bij Texel wordt een spectaculaire jurk gevonden. Van wie is die geweest? In deze vijfdelige wetenschapsdetective gaan Tjitske Mussche en Arnold van Bruggen op zoek. Was het een vrouwelijke spion, een toneelactrice of toch een Oekraïense prinses? Gaandeweg kantelt niet alleen hun beeld van de jurk, maar ook die van de 17e eeuw en de werking van geschiedschrijving.

   

 • Employment Law Legends examines pivotal employment law cases—from the history behind them to their lasting impact.

 • Bert Woudstra is een Enschedeรซr van joodse afkomst wiens leven is bepaald door de oorlog. Hij verloor zijn vader, opgepakt en vermoord door de naziโ€™s in 1941, toen deze 47 jaar en hij een jochie van 9 was. Als jongen werd hij verdreven van huis en haard en sloeg hij op de vlucht.

  Soms in het gezelschap van zijn moeder of anderen, dan weer eenzaam en moederziel alleen. Hij verloor 24 familieleden en overleefde de oorlog zelf na een hachelijk avontuur via dertien onderduikplekken. Over dat angstwekkend avontuur vertelt Bert in deze podcast.

  Bertje, รฉรฉn joods jongetje, dertien onderduikadressen is een podcast van De Twentsche Courant Tubantia en is gemaakt door journalisten Teun Staal en Frank Bussink.

 • ๐Ÿ’ฌ BERNHARD, DIT IS JE NIEUWE SPEELKAMERAADJE.
  HIJ HEET TOTO.
  IN AFRIKA WAS HIJ M'N GEWEERDRAGER.
  HIJ IS 'N UITSTEKENDE BEDIENDE
  EN KAN DANSEN ALS 'N KLEINE DUIVEL!
  (Binnenkort meer tekst en uitleg over dit verhaal en deze podcast)

 • Op een dag ontdekt Floor Doppen het grootste en duurste huis van Amsterdam, gewoon bij haar om de hoek: Villa Betty. Floor raakt gefascineerd door het huis en komt in contact met buurman Kees. Hij kijkt al zijn hele leven vanachter zijn raam uit op het huis. En op zijn buurvrouw Betty, die hij ook wel โ€˜de Koningin van de Overtoomโ€™ noemt. 

  Maar hij is ook getuige van haar dramatische einde. Hij ziet hoe Betty op haar 100ste uit de villa wordt gezet. Het is een verhaal dat hem nog altijd raakt. Floor gaat op onderzoek uit: wie heeft Betty dit aangedaan? En waar is haar erfenis gebleven?

  Luister de vijfdelige serie op: www.podimo.nl/betty

 • De sporen van het slavernijverleden liggen ook in Utrecht. Als je die sporen volgt, kom je uit bij verhalen over vergaarde rijkdommen voor de stad, gemeente en provincie. Je vindt verhalen over mensen die hier onvrijwillig heen gehaald zijn en de mensen die ze haalden. In Utrecht woonden tegenstanders van de slavernij, en fanatieke voorstanders. Deze geschiedenis reikt tot buiten de stadsgrenzen, denk maar aan Slot Zuylen en de Kaapse Bossen.
  In de podcast โ€˜Volg de Utrechtse sporenโ€™ volgen Nancy Jouwe en Tessa Hofland de sporen van het Utrechtse koloniale en slavernijverleden.
  De eerste aflevering is te horen op 23 februari, een jaar nadat Utrecht excuses aanbood voor het aandeel dat het stadsbestuur had in het eigen slavernijverleden. In aanloop naar 1 juli volgen meer afleveringen.
  Volg de Utrechtse sporen .. wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht en dankzij het HKU fine arts fellowship van Nancy Jouwe 2022-2025.

 • Op 22 februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. In een paar minuten tijd vielen er meer dan 200 Amerikaanse bommen op de stad. Een groot deel van het historische centrum werd weggevaagd en er vielen bijna 800 doden. Nu, bijna 80 jaar na dato is in het Nijmeegse straatbeeld nog steeds goed te zien, waar ooit de bommen vielen.

  In de podcastserie ‘Het bombardement op Nijmegen’ gaan theatermaker Annigje de Winter en filmmaker Sonja Willems op zoek naar persoonlijke verhalen over het bombardement en zoeken ze uit wat er precies misging op 22 februari 1944.

 • Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen en vertelt haar eigen verhaal. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten?

  VPRO-correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman de vierdelige podcast ‘Stad in Oorlog’ voor NPO Radio 1. Een indringend verslag van Charkiv, één jaar onder vuur.

 • Vanaf 10 februari is de tentoonstelling 'Het Delft van Vermeer' te zien in Museum Prinsenhof Delft. Hierin staan het leven van Johannes Vermeer, zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft centraal. Hieromheen is ook een stadsprogramma gecreëerd, waaronder deze podcast. Luister naar de verhalen en ontdek de geschiedenis van Delft en Vermeer terwijl je door de stad loopt, of gewoon onderweg of thuis op de bank!

 • Art theory, philosophy and history podcast exploring the maelstrom of ideas that form the landscape of art. This is my way of sharing my passion with you. I hope you enjoy the show. If you would like to support the show I would be honoured:
  https://www.patreon.com/unknowingart

 • Het roemruchte Hotel Schiller was tijdens de roerige jarige 20 en 30 het bruisende hart van het Rembrandtplein. In deze levendige podcast nemen de journalist Joan Veldkamp en de schrijfster Marjolein Bierens - die net een boek over het hotel publiceerde en er een hoorspel over schreef - je mee terug naar die tijd...

 • Vi er to elever fra Sandnes vidergående skole som har en podcast i historiefaget. Podcasten handler i all hovedsak om Norgeshistorien og landet i dag

 • Zeeuws Weerzien, dat zijn levendige herinneringen aan een tijd van nog niet zo ver terug. "O ja, weet je nog..." Een podcast van herinneringskrant Zeeuws Weerzien en Omroep Zeeland-programmamaker Remco van Schellen.

 • Europa om je heen neemt je mee naar locaties met het Europees Erfgoedlabel in Nederland. Je hoort de bijzondere én persoonlijke verhalen over het Verdrag van Maastricht, Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid en het Vredespaleis en waarom zij bepalend zijn voor de geschiedenis van Europa of de Europese Unie. Ontdek het Europese erfgoed en ervaar wat het betekent voor het Europa van nu - en voor jou.

 • In deze podcastreeks van theatersentiment.nl vertelt auteur en journalist Jacky de Vries de verhalen uit het oude theater, de verhalen van de artiesten van weleer. Louis Davids, Fien de la Mar, Charlotte Köhler, Lou Bandy, ze zullen allemaal aan bod komen. De verhalen verschenen eerder als artikelen in het online magazine theatersentiment.nl