Geschiedenis – Nederland – Nieuwe podcasts
-
Het midden van de Middeleeuwen, de periode 900-1100, lijkt een zwart gat in de geschiedenis, eeuwen waarin niets gebeurde. Maar voor wat nu Nederland is, vormt het juist een tijd van grote veranderingen in klimaat, landschap, bebouwing, taal en samenleving. Tussen 900 en 1100 ontstaat een โNederlandโ dat nu nog herkenbaar is, met dijken om ontgonnen land, een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon.
In deze vierdelige podcastserie nemen conservator Annemarieke Willemsen en haar team de luisteraars mee in hun onderzoek naar deze periode.
De tentoonstelling 'Het jaar 1000. Nederland in het midden van de Middeleeuwen' is van 13 oktober 2023 tot en met 17 maart 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hoe is het om te vluchten in oorlogstijd?
Dat hoor je in de podcastserie waarin jongeren de evacuatieherinneringen van evacuรฉs van de Slag om Arnhem (1944) doorgeven.Ruim honderdtien burgers deelden hun eigen evacuatieverhaal of dat van hun familie die na de Slag om Arnhem (1944) huis en haard moesten verlaten. Twintig van deze persoonlijke herinneringen komen samen in een buitenexpositie op vijf locaties met een eigen podcastserie met de herinnering verteld door de jeugd van nu.
Vluchten
Ongeveer 150.000 inwoners uit Arnhem en omstreken moesten tijdens of na de Slag om Arnhem evacueren (1944-1945). Sommigen konden elders in Nederland terecht bij familie, maar duizenden anderen werden ondergebracht bij wildvreemden of vonden onderdak in openbare gebouwen. Mensen trokken vaak van het ene naar het andere adres met dezelfde zorgen: zou er genoeg voedsel en brandstof zijn? Zou de bezetter de mannen komen oppakken voor tewerkstelling? Wanneer konden ze weer naar huis? Zou er nog wel iets zijn om naar terug te keren? Het duurde nog tot september 1945 voordat de meesten konden terugkeren naar wat over was van hun huizen. Veel tijd om stil te staan bij wat mensen hadden meegemaakt was er niet. Op de puinhopen bouwden zij hun leven weer op.Ik kom terug!
Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen van evacuรฉs en de impact van het oorlogsverleden verzameld, vastgelegd en gedeeld. De herinneringen zijn op een andere manier invoelbaar gemaakt in een expositie en podcast, en worden daarmee doorgegeven aan de huidige en volgende generatie.In deze podcastserie hoor je evacuรฉs van toen en tieners van nu die verhalen naar het heden. Beleef hun ontmoeting en voel wat oorlog met je doet.
>>Vanaf 12 april zijn wekelijks nieuwe afleveringen te beluisteren.
-
Encountering Icons of Manliness in the Catholic Tradition
manlysaints.substack.com -
In het jaar dat we herdenken en vieren dat de slavernij op 1 juli 1863 werd afgeschaft, gaat programmamaker Cindy de Koning op zoek naar sporen van slavernij in Brabant. In zes afleveringen ontvouwen zich een 20-tal ontluisterende verhalen. Verhalen van mensen die leefden en leven in Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en Helmond. We zijn op de plekken waar de mensen woonden, duiken in archieven en leren zo meer over het Brabant van toen en ook over de personen in kwestie. Cindy komt op bijzondere plekken en neemt de luisteraar mee in haar zoektocht en ontdekkingen. Dit alles wordt omlijst met inzicht over ons koloniale verleden. Iets waar steeds meer steden nu onderzoek naar doen of willen doen.
-
Step into the trenches and immerse yourself in the riveting world of "World War 1 Stories & Real Battles," a compelling podcast that explores the stories, events, and human experiences of the Great War. From the muddy trenches of the Western Front to the turbulent seas of the Atlantic, we dive deep into the conflict that reshaped the world and laid the foundation for the 20th Century.
-
In deze podcast duiken wij, Robin en Maya, elke aflevering de archiefkasten in. Van de gasbel in Slochteren tot de onmogelijke droom van Kanaleneiland: wij zoeken uit waar het allemaal begon. Want om het heden te begrijpen moet je eerst het verleden kennen.
Makers: Robin Peters en Maya Theunissen
Eindredactie: Marcel Ermers en Evelien Veldboom
Muziek: Dino Kids
Mixage: Kees Nolet -
In de ruim 800 jaar historie is Grave zo vaak bezet geweest dat het stadje terecht de titel van meest belegerde stad van Nederland verdient. Heden is het stadje vooral een toeristische trekpleister en sinds 2021 de poort naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Met de vele evenementen, terrassen en eettentjes is het altijd levendig en gezellig. Gravenaar Peter Linders is nieuwsgierig naar de verhalen van en door Gravenaren. Hoe was het in de 15e en 16e eeuw. Wat heeft Grave gevormd zoals het nu is! Oude en recente verhalen komen voorbij in deze podcast serie 'Het Verhaal van Grave aan de Maas'
-
Een podcast over de Oudheid. Van Rome tot Aksum, Plato tot Nehalenniaโฆ en heel veel meer!
Iedere week praten wetenschappers ons een uurtje bij over hun onderzoek naar en passie voor alles van lang geleden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
In deze podcast nemen we jullie mee in het Bredase verleden. We gaan ver terug in de tijd om uit te komen bij de wortels van ons koninklijk huis, die hier zijn ontstaan. De podcast vertelt over het speelhuis, dat door 4 halfbroers tot leven kwam. Deze 4 zoons van Willem van Oranje, allen met een ander verhaal en een andere rol in de Bredase geschiedenis en de geschiedenis van het speelhuis, hadden een bewogen bestaan. Zonder hen geen speelhuis, zonder hen wellicht een heel ander Breda. Dus over hen gaat deze podcast. Over de belangrijke gebeurtenissen in hun leven.
-
Met The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan wij geschiedenis terug op de kaart zetten. In deze Podcast, gemaakt door Axel Stam (The Dutch Historian) en Lars Boon (Historicus), nemen we u mee door uiteenlopende onderwerpen in de geschiedenis. Veel luister plezier!
-
Dit zijn de Wilde Eeuwen. Een podcast over het ontstaan van een Europese beschaving, over krijgsheren en troubadours, over koningen en filosofen, over pestepidemieรซn en ketterijen.
In acht afleveringen vertelt Hendrik Spiering dat de Middeleeuwen echt geen richtingloze rotzooi waren, zoals vaak te zien in films en geschiedenisboeken. Het was geen wrede tijd vol wraakzuchtige heersers en mensen in lompen, en evenmin een harmonische tijd van vrome christenen en tevreden boeren. Integendeel, aan de hand van acht verhalen uit originele middeleeuwse bronnen schetst Wilde Eeuwen een betekenisvolle tijd, vol groeiende orde en cultuur.
-
De nieuwe podcast van Annegriet Wietsma, maker van De Deventer Mediazaak. Een zoektocht naar de waarheid van een verborgen verleden.
"Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo."
George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Hij wordt benaderd door een aardige fotograaf die de knaap in ruil voor geld laat poseren. Naakt. De fotograaf neemt hem tevens mee naar een openbaar zwembad waar arbeiderskinderen af en toe een avond mogen zwemmen. En dan krijgt het verhaal een bizarre wending.
De zwembadclub is een podcast van de NTR, tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds (https://npo-fonds.nl/) en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (https://fondsbjp.nl/) en is te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.
Credits
Regie en samenstelling: Annegriet Wietsma
Eindredactie: Marion Oskamp
Editor: Jelle Redeker
Sound design en eindmixage: Marco Raaphorst
Muziekcompositie en uitvoering: Truusje Melissen
Historische adviezen: Gerard Nijssen
Transcripties: Onno van der Stelt
Uitvoerend producent: Taco Lindenkamp
Verboden Foto’s; een Amsterdamse Roman, Helmut van de Berg, Uitg Gigaboek, 2005-2019
Getuigenis: kindermisbruik in ‘zwemclubs’ in de jaren vijftig. Hanneloes Pen, Het Parool, sept. 2019
De eeuw van Gisèle - mythe en werkelijkheid van een kunstenares, Annet Mooij, De Bezige Bij, 2018 -
A podcast full of sound and fury, told by idiots. Dedicated to covering the plays of William Shakespeare in chronological order.
-
Podcast by Ons Amsterdam
-
Welkom bij Vlaarse Dingen. Een podcast gemaakt door Robert Tetteroo en Rik Bouman. In deze podcast nemen we je mee op een reis door de geschiedenis van Vlaardingen. Van markante verhalen uit het verleden tot bijzondere hedendaagse vertellingen, we duiken in alles wat deze stad te vertellen heeft.
Heb jij ook een weergaloos en echt gebeurde Vlaardingse geschiedenis, of een sterk verhaal met een Haringkop in de hoofdrol, laat het weten en wie weet krijg jij, of krijgt je verhaal, ook een plek in deze audio-kroniek van onze stad.
Instagram: @VlaarseDingen
https://instagram.com/VlaarseDingen -
The Military History plus podcast takes a dive deep into the fascinating world of conflict and its impact on various aspects of society. From the grand sweep of history to the intricate details of individual battles, we explore it all. We also delve into the ways in which war has shaped art, literature, and even hobbies like wargaming and football. www.militaryhistoryplus.com
-
Een podcast over de Nijmeegse 4Daagse die niet over blaren, doorzetten en de sfeer onderweg gaat, maar juist over de plekken waar de Vierdaagse langs komt! Unieke plekken, leuke weetjes, bijzondere gebouwen, mooie natuur, dingen waar je anders misschien gewoon aan voorbij gaat. Elke dag heeft een eigen aflevering. Benieuwd naar onze andere series? Zoek op 'Omroep Gelderland' in je podcastapp.
-
How does a tiny company grow to become one of the worlds biggest shipbuilders? In On Course, we follow the unique history of Damen Shipyards Group. At one time the company was nothing more than a wooden shed on the banks of the Merwede River, run by a couple of handy young men. The company now has a global presence and builds virtually every conceivable model of ship.
The key figure in this story is Kommer Damen. With his revolutionary vision and entrepreneurial spirit, he set up the company at a time when the world was changing rapidly: from the oil crisis in the 1970s to the fall of the Berlin Wall.
In โOn Courseโ, Kommer Damen talks extensively about the rich history of this family business for the first time. In addition, many others speak about Damenโs turbulent growth, but also about developments within the shipping industry and the global economy. โOn Courseโ is a 6-part podcast series; a special story about headwind and perseverance, about daring and doing.
Want to find out more? Check out podcast.damen.com
โOn Courseโ is a Damen Shipyards podcast and is produced by audio agency Airborne. -
Sam van Raalte neemt je mee op avontuur, van een ketamine-experiment in Leiden tot de mysterieuze dood van een Koreaanse diplomaat.
-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Iedere Utrechter, en heel veel Nederlanders, kennen het iconische gebouw in het centrum van de stad: het oude postkantoor op de Neude. Tegenwoordig een ontmoetingsplek met winkels, horeca en de bibliotheek, ooit de ‘tempel van de post’. In de podcast ‘Ik verbind u door’, komen de bijzondere verhalen uit de geschiedenis van het gebouw tot leven.
Laat je meevoeren door telefoniste Joke, die je doorverbindt met mensen en verhalen uit de tijd dat het postkantoor in het centrum van Utrecht mensen van over de hele wereld met elkaar in contact bracht. Over afluisterpraktijken, liefdestelegrammen, heldhaftige techneuten en hoe de telefoniste uiteindelijk plaats moest maken voor de gsm.
Heb je zelf mooie verhalen uit het voormalige postkantoor? Stuur dan een berichtje naar [email protected]. Geen postzegel nodig.
—
‘Ik verbind u door’ is een podcast van ontwikkelaar MRP, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht en de eigenaar van Post Utrecht. Met dank aan de ondersteuning van de Bibliotheek Utrecht en Rijnboutt Architecten. Gemaakt door Aldus’ producties. Tekst/eindredactie Catrien Spijkerman, muziek van Bram Kniest, reportages door Marjolein Knol. De rol van Joke wordt vertolkt door Marlies Hamelynck. - Laat meer zien