Geschiedenis – Nederland – Nieuwe podcasts

 • Op oudjaarsavond van het jaar 1921 reist de jonge advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag. Hij wil daar bij zijn ouders zijn verjaardag vieren. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, blijkt Wijsman dood. Vermoord.

  Het is één van de meest geruchtmakende moordzaken van de jaren ’20. De zaak is jarenlang niet van de voorpagina’s af te slaan. Omdat er geen dader wordt gevonden én omdat Wijsman een geheim blijkt te hebben. Een geheim dat bijna niemand kent, zelfs zijn ouders niet.

  Regie: Paul Ruigrok en Maartje van de Kamp

  Eindredactie: Marion Oskamp

  Montage: Jonathan van den Burg

  Sounddesign, muziek en eindmixage: Arno Peeters

  Titelsong: Mike Boddé

 • In FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten op zoek naar het koloniale verleden van zes gebouwen in het Amsterdamse Universiteitskwartier. Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? En wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat misschien ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is?

  Wij - Maartje van Bennekom, Maaike de Kleijn, Laure Lambert en Iris van der Werff - nemen je mee op onze zoektocht naar de koloniale geschiedenis van de plekken waar we dagelijks studeerden. We gaan op onderzoek uit in de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met experts over hoe deze koloniale geschiedenis nog steeds aanwezig is.

  FAR TOO CLOSE werd gemaakt in opdracht van VOX-POP, de 'creative space' van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA en in samenwerking met Microphone Media.

  De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf 8 december te beluisteren. Nu al nieuwsgierig? Volg ons op Instagram via @fartooclose_podcast of kijk op www.voxpop.uva.nl.

 • Het Geheugen van Brabant is de podcast van het Brabants Historisch Informatie Centrum in ‘s-Hertogenbosch. Dwaal mee door onze depots, op zoek naar de mooiste verhalen van vroeger. Meer info via bhic.nl/podcast

 • - A l’occasion des 20 ans de l’euro, La Monnaie de Paris et Le Monde reviennent sur la création d’une monnaie pérenne et partagée par 338 millions de personnes, un événement économique et social sans précédent et explorent l’avenir de la monnaie physique, mais aussi l’artisanat d’art et d’industrie, le savoir-faire de précision… Tout cela à travers des témoignages, des rencontres in situ, et la transmission sonore d’une activité vivante.

  Voir Acast.com/privacy pour les informations sur la vie privée et l'opt-out.

 • Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn?

  In deze 6-delige podcastserie bij het NPO1/ MAX programma Museum van Nederland volgen wij het persoonlijke dagboek van curator Jörgen Tjong in zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw je het Museum van Nederland? Jörgen neemt de luisteraar mee door de wereld van ’s Neerlands belangrijkste cultureel erfgoed en het tentoonstellen ervan in het Museum van Nederland. Een inhoudelijk en actuele podcast met achtergrondverhalen over objecten die samen het Museum van Nederland gaan vormen. Met duiding van experts en gesprekken met museumdirecteuren van o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Bonnefanten.

 • Welkom bij ‘Krimpen-als-van-ouds’, dé podcast van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel. In deze podcast nemen we je mee de Algerabrug af.. rechtsaf.. Oud Krimpen in.. en dan.. rechtstreeks naar één van die bijzondere verhalen die Krimpen écht Krimpen maken.

 • Een podcast over de beruchte dictator Adolf Hitler. Met verhalen over zijn leven, zijn verblijfsplekken, zijn politiek, zijn misdaden en zijn oorlogen. Met elke aflevering, min of meer vers uit de pers, een mislukte Hitlervergelijking.

 • Wat beweegt een volwassen man om een verzameling van bijna duizend rammelaars aan te leggen? Als podcastmaker Lotte van Gaalen op zoek gaat naar het antwoord op deze vraag, stuit ze op het wonderlijke levensverhaal van Heinz Keijser: de man met de rammelaars. Een verhaal dat begint in het Duitsland van de jaren ‘20 en eindigt in een naoorlogs Nederland, in een huis dat tot aan het plafond is gevuld met rammelaars.

  ‘De man met de rammelaars’ is een 4-delige serie over grootse liefde, levensveranderende trauma’s en verzamelwoede. Nieuwe afleveringen verschijnen 2-wekelijks op maandag, vanaf 6 december 2021.

  Deze podcast wordt uitgebracht door het Joods Museum. De tentoonstelling ‘Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars!’ rondom Heinz Keijser en zijn curieuze collectie is van 17 december 2021 tot 6 juni 2022 in het museum te zien.

  Meer informatie vind je op jck.nl/rammelaars

 • Een martelvilla in Drenthe, twee moorden: tijdens de oorlog kiest een jonge twintiger de kant van de Duitsers. Een jongen die nu een man van 102 zou zijn. Wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland? En was hij echt de Schrik van Roden - of is dat vooral een mythe? En, waar is Jacob Luitjens gebleven? 

  Trouw-journalist Maarten van Gestel gaat in deze zevendelige podcast op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens. De Schrik van Roden is vanaf 27 december te beluisteren bij Trouw en alle bekende podcastkanalen. 

   

 • Afgelegen eilanden, niet bestaande staten en opmerkelijke historie. In Tijdreizigers verkent schrijver Philip Dröge met een gast iedere aflevering frappante oorden en curieuze geschiedenis. Alles wat onze wereld zo bijzonder en soms vreemd maakt; van de oudste oudheid tot het hier en nu.

  Muziek: Into uncertainty, Jay Man - OurMusicBox http://www.youtube.com/c/ourmusicbox

 • In De Tranen van Tito hoor je hoe Iva Bicanic (klinisch psycholoog/presentator) en Yvette Nieuwstad (researcher) dieper ingaan op verschillende grote thema’s die Iva is tegengekomen in haar reis door de 7 landen van het voormalig Joegoslavië. Wat is er nog over van de broederschap uit de tijd van Tito? Zijn de wonden van de oorlog geheeld? En wat is het perspectief van de jeugd in de regio? 

  Deze vierdelige podcastserie is een aanvulling op de gelijknamige BNNVARA-televisieserie. De Tranen van Tito is vanaf zondag 19 december om 20.20 uur wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

 • Op elk los velletje dat hij vinden kon in zijn Haagse werkkamer, schreef hij met vurige pen zijn levenswerk; Wij slaven van Suriname. 

  Anton de Kom; schrijver, vader, verzetsheld, activist, vrijheidsstrijder, communist. Hij is de eerste Surinamer in de geschiedenis Canon van Nederland. Maar is hij daarmee ook onderdeel van ons collectieve geheugen? In deze podcast onderzoeken historici Tim Streefkerk en Paul de Jong het werk, het leven en de nalatenschap van de man die ze zo bewonderen. 

 • Een jonge uitvinder vertrekt tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Engeland en laat zijn vrouw en kinderen achter. Niemand weet waarom. Wat was zijn motief? In deze vierdelige podcastserie volgt Marieke de Veer het spoor van uitvinder Huibert Elkerbout. Ze neemt je mee langs theorieën en personages die allemaal iets vertellen over Huibert en over de tijd waarin hij leefde. Was Huibert Elkerbout misschien een spion, een vliegtuigpionier of was er wellicht wel meer in het spel?

 • Op zondag 17 november 1974 werd de 67-jarige Jan van Kapel uit Vlaardingen dood aangetroffen in zijn woning. Uit politie onderzoek bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een wurgmoord.

  De toen nog jonge rechercheur Theo de Vree neemt ons bijna 50 jaar later mee in de wijze waarop hij samen met zijn collega Lex deze moordzaak destijds heeft onderzocht.

  Wat was de rol van de wereldberoemde revue danser Johnny? Wat speelde zich allemaal af op het Centraal Station? Hoe is het om wekenlang dag en nacht bezig te zijn met die ene zaak? Hoe kijken de oudere dienders aan tegen die twee jonge rechercheurs? Wat was de rol van Interpol en de Duitse politie? En wat was nou die Sjors en Sjimmie werkwijze?

  Vaak worden moordzaken uit de zeventiger jaren opgetekend door hedendaagse storytellers maar het unieke van dit verhaal is dat deze story wordt opgetekend door een direct betrokkene.
  U kunt dit allemaal beluisteren in deze unieke jaren-70 podcast.

 • De podcastversie van de atlas. Per aflevering bespreken 3 geografen 1 land. Nooit volledig, wel origineel. Geen experts, wel liefhebbers.

 • Het is de Tweede Wereldoorlog, je maakt een keuze die je beter niet had kunnen maken. Je kunt niet vermoeden dat tachtig jaar later je achterkleinkind daar nog steeds last van heeft.

  In ‘Wat niet weet, wat niet deert’ duikt Mette Bunskoek in haar familiegeschiedenis en neemt je mee in haar zoektocht. Een verhalende podcast over een foute keuze en de gevolgen daarvan, over schaamte en schuldgevoel, over zwijgen of toch maar praten, over het verleden en de toekomst.

 • Are we living in a bisexual renaissance? From Ancient China to TikTok, writers, hosts and ex-gfs Mary & Ell explore what it really means to be a modern bisexual.

  “I still regretfully shag men... I guess that’s what bi is” - anon.

  Written, created and hosted by Ell Potter and Mary Higgins

  Sound design, music and production by Tom Foskett Barnes

  Research by Eve Brandon, Robin Craig, Ell Potter and Mary Higgins

  Graphic design by Madison Coby

  Produced by Ellie Keel

 • Oorlog op de flank vertelt het militaire verhaal van de bevrijding van Nederland. Van D-day op de stranden van Normandië tot de overwinning en nasleep van de oorlog. Van juni 1944 tot en met september 1945.

  Elke maand volgen we de militaire opmars van de geallieerden. We horen over de offers die zijn gebracht, over de geleden verliezen en gewonnen slagen. Met uiteindelijk de overwinning voor de geallieerden en de bevrijding van Nederland!

  Oorlog op de Flank is een podcast van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), het kennis- en onderzoekscentrum over de Nederlandse militaire geschiedenis. Mogelijk gemaakt door DOSCO Ontwikkelfonds.

 • Gewone plattelanders, bijzondere verhalen. Dit is de Markante Buitenlui podcast van Landleven. Landleven koestert de verhalen over vroeger, de mensen die ze vertellen en de mensen die ze willen horen. Verhalen over het gewone leven. Over de bakker op de hoek, de boer, de melkwagen. Verhalen zo gewoon dat ze bijzonder zijn geworden!

 • Iedereen in de geschiedschrijving en daarbuiten, heeft een noemenswaardig verhaal. Wij gaan ze een voor een af, totdat ieders verhaal is verteld.