• In 2007 sterft Marie-Antoinette Carlier kinderloos en moederziel alleen in een Antwerps rusthuis. Met haar dood komt een waar fortuin vrij: meer dan 200 miljoen euro! Het is het startschot voor de grootste erfenisstrijd die België ooit gekend heeft. Maar waarom leefde de steenrijke juffrouw Carlier voorheen in de kelders van haar kasteel, in haast armoedige omstandigheden? En wie waren de Brazilianen die onverwacht op haar begrafenis opdoken? Achille Van Ingelgem duikt samen met journalist Erik Raspoet in deze onwaarschijnlijke erfeniszaak. Een co-productie van VRT Radio 1 en De Dingen. Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

  • Het leven is simpel en complex tegelijk, maar je hoeft het niet meer alleen te doen! Daphne's Hulptroepen staan vanaf nu voor je klaar. In deze wekelijkse talkshow zoekt Daphne Bunskoek met haar hulptroepen – een panel van drie BN'ers uit verschillende generaties – naar antwoorden op grote en kleine levensvragen. Samen zoeken we naar oplossingen, stellen we lastige vragen en geven we áltijd een eerlijk antwoord. Soms confronterend, vaak met humor, maar altijd met de intentie jou, de luisteraar, verder te helpen.

    Heb jij een dilemma waar je hulp bij kunt gebruiken? Mail dan naar hulptroepen@podimo.com of stuur een DM op Instagram: @daphneshulptroepen

  • Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.

    Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.

    In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?

    Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?

    De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.

    De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.

    Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.

    Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS),  Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
     

    De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.

    Wil je meer verhalen? Luister dan naar mijn podcast Fout of lees mijn boek Vader zat bij de SS waarin ik gesprekken heb met kinderen - en kleinkinderen - van Nederlands die tijdens de oorlog collaboreerden met de Duitse bezetter.

    Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail naar info@rickblom.com

  • Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.

    Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.

    Reageren op de podcast?
    Mail naar maarten@t-talks.nl.

    ✉️ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW

  • Op 13 mei 2000 verandert Enschede voorgoed door de zogenoemde Vuurwerkramp. Een enorme explosie bij vuurwerkopslag SE Fireworks eist 23 levens, verwondt duizenden mensen en verwoest een hele woonwijk. In de podcastserie De Vuurwerkramp vertellen Tubantia-journalisten Lucien Baard en Frank Bussink de verhalen achter de ramp. Slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen delen hun aangrijpende verhalen over die noodlottige dag. Hoe kon dit gebeuren? Wat waren de gevolgen?

     

  • Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Theresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning?


    In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historisch figuur centraal. Hun levensverhaal wordt verteld, aan de hand van alles wat mensen op straat over hem of haar denken te weten. Kloppen de algemeen bekende verhalen wel, of zat het toch allemaal net iets anders?


    Geproduceerd door Tonny Media.


    Credits:

    Redactie: Jette van WijngaardenAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde. Elke zaterdagochtend om 11 uur een nieuwe aflevering waar wekelijks een relevante gast aanschuift.

    Daarnaast een dagelijkse update waarin de oorlog in Oekraïne en momenteel het conflict in de Gazastrook centraal staan.

    De wereld lijkt soms in brand te staan, meerdere conflicten en oorlogen, de geopolitieke verhoudingen lijken voortdurend te verschuiven. Met zoveel nieuws is het prettig om naar deskundigen te luisteren die orde in de chaos scheppen. Defensiespecialist Rob de Wijk en docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekestijn gaan de discussie met elkaar aan en vullen elkaar aan met hun specifieke kennis op het gebied van militaire operaties en historische context van verschillende conflicten.

    BNR-presentator van dienst is Hugo Reitsma. Hij houdt beide heren bij de les zodat de vaak ingewikkelde materie begrijpelijk blijft voor de luisteraars.

    De podcast Boekestijn en de Wijk is al maandenlang de best beluisterde podcast van Nederland met wekelijks ca. 500.000 downloads. In 2022 werd Boekestijn en de Wijk uitgeroepen tot winnaar in de categorie Nieuws & Politiek tijdens de Dutch Podcast Awards. 

    Wil je reageren? Mail dan naar boekestijnendewijk@bnr.nl

    Over de makers:


    Arend Jan Boekestijn

    Arend Jan Boekestijn is een Nederlands historicus en voormalig politicus. Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Boekestijn is voormalig Tweede Kamerlid (tot 2009). Sinds 1989 is hij verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht en sinds 2016 lid van commissie Vrede en Veiligheid van AIV.

    Rob de Wijk

    Rob de Wijk is een Nederlandse geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. Sinds 2007 is De Wijk directeur & oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij is tevens emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

    Hugo Reitsma

    Hugo Reitsma studeerde politicologie en is verslaggever bij BNR Nieuwsradio. Hij is auteur van het boek ‘Boekestijn en De Wijk voorspellen de toekomst’ (november 2023).

  • Terwijl in Oekraïne een loopgravenoorlog wordt uitgevochten met tanks, artillerie en lange-afstandswapens, ligt zonder dat we het doorhebben ook de rest van Europa onder vuur. Spionage, sabotage, aanslagen en cyberaanvallen: Rusland maakt zich er veelvuldig schuldig aan, maar ook China en andere staten roeren zich in deze strijd. Wat is het doel van hybride oorlogsvoering? Hoe gróót is de dreiging precies? En wat merken we van deze cyberoorlog, wat blijft er onder de radar? 

    Als iemand dat weet, is het Huib Modderkolk. Als onderzoeksjournalist voor de Volkskrant begeeft hij zich al jaren in dit veld en schreef hij de bestsellers Het is oorlog maar niemand die het ziet en: Dit wil je écht niet weten.

    In de nieuwe podcast Schaduwoorlog gaat Huib samen met adjunct-hoofdredacteur Annieke Kranenberg de vaak onzichtbare dreiging van hybride oorlogsvoering ontleden en analyseren.

    Presentatie: Annieke Kranenberg en Huib Modderkolk

    Montage en redactie: Tiemen Hageman 

    Redactie: Corinne van Duin en Jasper Veenstra

    Artwork: Matteo Bal

  • In Verraad in de Geschiedenis vertelt David Lucieer over de beroemdste en beruchtste verraders uit het verleden. Soms zijn ze laf, soms dapper, vaak iets ertussenin. Wat drijft hen tot hun daden? En wat zegt dat over ons als mensen? Elke aflevering hoor je een meeslepend verhaal over intriges, machtsspelletjes en de duistere kant van de mens.


    Vertelling door David Lucieer. Tekst, research en montage door Thom Aalmoes. Mike Roelofs maakte de muziek, Superpulp het showart. Producent: New Tree Media 


    Adverteren in deze podcast? adverteren@newtreemedia.nl

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Luister hier alle onderzoeksjournalistieke series van Argos (HUMAN/VPRO).

    NIEUW: Bouta’s laatste zet
    Hoe kon de veroordeelde oud-president van Suriname Desi Bouterse een jaar lang, tot zijn dood op kerstavond 2024, onder de radar blijven? Waar hield hij zich schuil tijdens zijn vlucht en wie heeft hem daarbij geholpen? Een jaar eerder werd Bouterse definitief veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege zijn leidende rol bij de Decembermoorden in 1982.

    In de vijfdelige podcastserie Bouta's laatste zet reconstrueren Argos en Investico, in samenwerking met De Groene Amsterdammer, hoe Bouterse zo lang spoorloos kon blijven.

    Luister hier ook:
    * Dolle Mina’s van de dood
    * Vriend van Volkert
    * Vriend of vijand
    * Dr. Bones
    * De Deventer Mediazaak
    * De moord op Patrick

    Vind meer van Argos op: argosonderzoekt.nl

  • Voor BNNVARA duikt Janneke Verbaarschot in de duistere wereld achter de Bingo. Want al bijna vijftig jaar speelt het kansspel zich af op de grens van boven- en onderwereld. Hoe heeft het spelletje in de jaren '80 kunnen leiden tot de liquidaties die bekend staan als de bingomoorden? Is de georganiseerde misdaad nog steeds betrokken bij het roemruchte spel? Wat zijn de regels voor het organiseren van een bingo? En hoe verslavend is het spel? Janneke neemt je in deze serie mee langs kienkoningen en bingobejaarden. Een ding is zeker: Na het horen van deze podcast zul je nooit meer hetzelfde naar de Bingo kijken!

    Bingomaffia kwam tot stand in samenwerking tussen NPO Luister en BNNVARA, en naar aanleiding van het winnende idee in de eerste NPO Podcastpitch. Samenstelling, redactie en regie: Janneke Verbaarschot en Judith Grobecker.

    Interviews, research en redactie: Janneke Verbaarschot
    Research, regie en montage: Judith Grobecker
    Eindredactie: Camiel van Houdt
    Eindmixage: Andy Teerlink
    Componist: Merijn Viergever
    Met dank aan: David Zandbergen en Simon Heijmans

  • In Filosofie is makkelijker als je denkt gaat Coen Simon, hoofdredacteur van Filosofie Magazine, samen met een meedenker op zoek naar een antwoord op een onoplosbare filosofische vraag. Elke aflevering doen ze een gedachte-experiment, lopen vast in een paradox en ontcijferen een filosofische brontekst. En welke filosofen uit de geschiedenis van de filosofie kwamen met de beste ideeën?

    Filosofie is makkelijker als je denkt is een podcast voor iedereen die weet dat ‘ie niets weet.

    1. Filosofeer mee met de leukste onoplosbare vragen
    2. Krijg de beste ideeën uit de filosofie
    3. Weet niks en denk meer over alles
    4. Tips voor betere vragen en betere gesprekken
    5. Gedachte-experimenten, paradoxen en andere mindfucks

    Filosofie is niet alleen makkelijker als je luistert, maar ook als je leest. Probeer het met een gratis mini-editie van Filosofie Magazine: filosofie.nl/gratis-mini-editie/

  • Als het nu oorlog zou worden, zou jij dan onderduikers in huis nemen? En hoeveel dan? De Haagse Mies Walbeehm nam in haar kleine tweekamer-appartement maar liefst dertig Joodse onderduikers op, met gevaar voor haar eigen leven. Ze hielp zo in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd mensen aan een onderduikplek in haar woning. Toch kennen maar weinig mensen haar verhaal. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zochten voor Omroep West het leven van Mies uit en ontdekten dat ze een veel grotere rol speelde dan tot nu toe bekend was.

    Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan podcast@omroepwest.nl

  • In Bubbels! gaan Jort Kelder en Hannah Prins, ieder met een eigen blik op de wereld, in gesprek over de belangrijke thema’s van deze tijd.


    Wil je adverteren rondom deze podcast? Stuur dan een mail naar adverteren@bienmedia.nl.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Geef Raymond Mens een kwartiertje en hij praat je helemaal bij. De Amerikakenner deelt wat hem opvalt in de Verenigde Staten én beantwoordt vragen van luisteraars. Blijft Joe Biden overeind in het Witte Huis? En wat is Donald Trump, de zelfbenoemde president in ballingschap, precies van plan?
    Heb jij ook een vraag? Mail deze dan naar info@raymondmens.nl
    Wil je Raymond in het écht een vraag stellen? Tickets voor zijn theatercolleges vind je op www.raymondmens.nl/theater
    De boeken van Raymond, over de opkomst van het Trumpisme en FOX News, vind je op www.raymondmens.nl/boeken

  • De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Esma Linnemann, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.

  • Dè podcast voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Vaticaan en de Paus.

  • Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Bram Endedijk en Gabriella Adèr.

    Zie meer over Vandaag op NRC.nl

  • De koers, de koers, niets dan de koers. Hidde en Thijs nemen je mee van de voorjaarsklassiekers naar de grote rondes en het WK - en alles wat er tussen zit. Analyses, interviews, reacties, nieuws, hoofdzaken en randzaken - luister naar In De Waaier als je écht wilt weten wat er in en rond het peloton gebeurt.

    Elke week, van woensdag t/m zondag, zijn Thijs & Hidde er met een nieuwe podcast.

  • Welkom in de Verhoorkamer. Een podcastkanaal van de KRO-NCRV en NPO Radio 1 met waargebeurde verhalen van grote moordzaken waarin mogelijk valse bekentenissen zijn afgelegd in de verhoorkamer. 

    De Restaurantmoord:
    De restaurantmoord gaat om een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda,’ zaten jarenlang vast voor de brute moord in 1993 op een Chinese vrouw, oma Mok. Maar zijn zij wel de daders? In de podcast de restaurantmoord hoor je nieuwe feiten en getuigenissen over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek. 

    De Pompmoord:
    Vier mannen zijn in 2004 veroordeeld voor de moord op een pompbediende in Warnsveld. Maar volgens deskundigen is die veroordeling mogelijk onterecht omdat er in de verhoorkamer een valse bekentenis is afgelegd.

    Aan de hand van de originele verhoortapes en het strafdossier hoor je in deze podcast hoe die verhoren gingen en hoe die in hoger beroep tot een veroordeling leiden.

    De Verhoorkamer: 
    Lot Buis is onderzoeksjournalist voor KRO-NCRV en werkte de afgelopen tijd met een groep onderzoeksjournalisten aan de documentaireserie over de Warnsveldse Pompmoord.

    Vier mannen werden in 2004 mogelijk onterecht veroordeeld voor de moord op een jonge pompbediende in Warnsveld. Maar wie doet dat nou, een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En… Zou dit jou ook kunnen overkomen?  In deze podcast neemt Lot je mee in haar onderzoek naar de valse bekentenis.

  • Liefste Lies, een podcast over verlangen.
     
    In Sittard is een koffer gevonden met honderden liefdesbrieven uit de jaren 40 en 50 aan één vrouw: Lies. Tientallen mannen, onder wie Toon Hermans, en een enkele vrouw schrijven haar hartstochtelijke liefdesverklaringen, smeekbedes om een foto en huwelijksaanzoeken. Allemaal, en veelal tegelijkertijd, denken ze dat Lies de ware is, tot ze hen onherroepelijk in de steek laat. Wie is deze mysterieuze vrouw? Voor wie zal ze kiezen? Hoeveel vrijheid heeft ze en hoe is dat nú eigenlijk in de liefde?
     
    In de 6-delige serie Liefste Lies reconstrueren Heleen Hummelen en Wieky de Boer het opmerkelijke verhaal van Lies. Ze vroegen jongeren fragmenten uit de brieven aan deze bijzondere vrouw voor te lezen en erop te reflecteren. Zo schetst de podcast ook een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te wórden in het leven.
     
    Liefste Lies is een productie van VPRO’s OVT en Autres Directions, gemaakt door Wieky de Boer en Heleen Hummelen, die eerder met een team radiomakers de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon won voor haar podcast Virus Verhalen.
     
    Regie en montage: Heleen Hummelen
    Research, scenario en opnamen: Heleen Hummelen en Wieky de Boer
    Verteller: Lies Schouten-Vossen
    Eindredactie: Emmie Kollau
    Muziek: Joeri de Graaf en Max Sombroek (Nineyards), Meis Vranken
    Voice-over en titelsong: Meis Vranken
    Mixage: Jan de Wit (Postmen)
    Eindredactie VPRO: Katinka Baehr
    Producent: Emmie Kollau en Tijl Akkermans
    Productie VPRO: Katja Sokolova
    Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel
    Publiciteit: Mehrnoesh Forouzandeh, Jim Schulpen en Innes van den Heuvel
     
    Deze serie is mede mogelijk gemaakt door inspanningen van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen en financiële bijdragen van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.
     
    www.vpro.nl/liefstelies
     
    Voorlezers brieven en andere sprekers in de afleveringen
    Hans Bakker, Kim Bootsma, Paul Breddels, Zora van den Broek, Tom Cleerdin, Milou Deelen, Carlijn Fransen, Martine Doppen, Audrey Eijkenboom, Max Holm, Jos Horsten, Frans Hulsen, Leo van der Hum, Una Jongenelis, Roel Koper, Jacoba Kieboom-Burggraaf, Famke Kroonbergs, Michael Martinez, Miriam, Lieke van Nood, Tinus Pauw, Caroline Renette, Julia Renette, Niels Roelen, Ignas van Rijckevorsel, Millie van Rijckevorsel, Pam Sikkink, Annemargreet Sloksoede, Hella Sloksoede, Max Schwiebert, Jeroen Vermandere, Emile Weisz, Lina Zeilstra en Flip Zonne Zuijderland. 
    In dankbare herinnering aan Marisa Kamps-Cristofoli en Paula Bollen.
     
    Met dank aan voormalig archivaris van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen Peer Boselie en alle medewerkers van het archief, Zr. Bernarda, Kika Booy, Lilet Breddels, Fred Cammaert, Adri Claessen, Inèz Derksen, John Driessen, Jos Engelen, Guus van Gurp, René Haustermans, Bart Hebben, Marlous de Heer, Marianne Hunnekens-de Kok, Justus van de Kimmenade, Jacques Klöters, Johan Kroes, Jennifer Laarman, Klaartje van Lakwijk, Annemiek Lucassen, Margreet Sweerts, Nick van Uden, Marie-Rose Vandenbergh en Lei Verheijen en Karel in t Velt.
     
    Verantwoording
    De brieven aan Lies Vluggen zijn eigendom van het Regioarchief Sittard-Geleen. De makers citeren uit brieven waarvan de briefschrijvers zover bekend allen overleden zijn. Makers, producent en omroep zijn zich bewust van het feit dat er privacygevoelige informatie in kan staan. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig met materiaal omgesprongen en hebben een aantal namen gefingeerd. Waar mogelijk hebben wij nabestaanden van Lies en de briefschrijvers opgespoord. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Bent u een van de nabestaanden en wilt u in contact komen met de makers, neem dan contact op met ovt@vpro.nl. Mocht u meer weten over Lies of foto’s van haar in uw bezit hebben, dan zijn wij ook erg geïnteresseerd.

  • In de podcast 'In de greep van Gaslighting' delen zeven mensen hun ervaringen met gaslighting. Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie, die maakt dat je steeds meer gaat twijfelen aan jezelf en aan je eigen waarneming. Omdat dit proces vaak klein begint en langzaam opbouwt, kun je cruciale signalen missen en merk je het vaak pas op wanneer het aan je zelfvertrouwen begint te knagen. Interviewer Fen Verstappen neemt je iedere aflevering mee langs de verhalen van de sprekers. Naast de ervaringsverhalen, deelt ook psycholoog en gaslighting-expert Alice Vlottes haar inzichten.

    'In de greep van Gaslighting' is een initiatief van Psychologie Magazine, iedere maandag vind je een nieuwe aflevering online. Je kunt alle afleveringen beluisteren als je je registreert voor de Mijn Magazines app.

    Vermoed je dat je zelf te maken hebt met gaslighting en wil je je niet langer laten ondermijnen? Volg dan onze online training 'Bescherm jezelf tegen gaslighting’ die je kunt vinden op psychologie.nl/gaslighting.

  • Pro Forma is dé actuele podcast over strafrecht, media en politiek. Iedere week geven strafpleiter Christian Flokstra en misdaadjournalist Wouter Laumans, bekend van de podcast Napleiten, onomwonden commentaar en duiding bij lopende strafzaken, mediaperikelen en politieke kwesties. Af en toe schuift een deskundige gast aan die vanuit zijn of haar expertise meer vertelt over het onderwerp van de week. 

    Daarnaast bespreken Wouter en Christian hun (werk)week en sluiten ze elke aflevering af met het beantwoorden van een ‘verjaardagsvraag’ van een luisteraar. Heb jij een vraag? Stuur ‘m in via social media (@proformapodcast) of mail naar proforma@bnr.nl

    Pro Forma: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zondag tussen 12:00-13:00 uur. 

    Over de makers: 

    Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller 'Mocro Maffia' uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: 'Wraak'. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu. 

    Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam verbonden was. Flokstra was als strafpleiter onder meer betrokken bij grote strafzaken als Passage, Marengo en Eris.

     

  • Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  • Wie schuift er vandaag aan bij Wilfred Genee? Dat blijft een mysterie tot de eerste vraag. In de podcast 'Zolang het leuk is' draait alles om onvoorspelbare gesprekken met bijzondere gasten. Politici, sporters, mediamakers of topmensen uit het bedrijfsleven – iedereen kan voorbijkomen. Twee dingen staan vast: de gast blijft een verrassing, en het gesprek duurt zolang het leuk is.

    Genee staat bekend om zijn scherpe vragen en zijn vermogen om het gesprek de diepte in te sturen. Geen standaard interviews, geen strakke formats, maar echte gesprekken waarin alles kan gebeuren. Het leidt tot openhartige interviews. Soms luchtig en humoristisch, soms serieus en diepgaand – maar altijd spannend.

    De duur van 'Zolang het leuk is' is volledig afhankelijk van het gesprek. Is Genee of de gast het zat, dan stopt het. Dat kan vijf minuten duren of twee uur, zolang het gesprek maar interessant is. Juist die onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat je als luisteraar continu op het puntje van je stoel zit.

    Wil je reageren? Dat kan via zolanghetleukis@bnr.nl.

    Elke week hoor je in 'Zolang het leuk is' een nieuw, onvoorspelbaar gesprek. Je vindt de afleveringen in je favoriete podcast-app en op bnr.nl/zolanghetleukis.

  • Misdaadjournalist Wouter Laumans, Christian Flokstra en Ayse Çimen, allebei strafpleiter, praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze BNR- podcast geven advocaten en officieren van justitie voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

    De podcast bestaat sinds het najaar van 2021 en wist vorig jaar als winnaar uit de bus te komen bij de Dutch Podcast Awards in de categorie crime. In iedere aflevering staat één strafproces centraal waarbij Laumans en Flokstra hun gast kritisch ondervragen en op die manier de zaak tot op de bodem analyseren.

    In Napleiten hoor je de ene week alles over aan wietplantages gerelateerde ripdeals. In andere afleveringen word je meegenomen naar een crime passionel óf een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. Ook wordt regelmatig teruggekeken op gebeurtenissen die heel Nederland nog helder voor de geest staan. Denk aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen a/d Rijn of de Damschreeuwer. Napleiten beperkt zich bovendien niet tot alleen maar strafprocessen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen zijn immers volop interessante zaken te vinden!

    Napleiten: wekelijks op BNR Nieuwsradio op zaterdag van 10.00-11.00 uur. Daarnaast zijn ook alle voorgaande afleveringen van de podcast beschikbaar op het BNR-platform of andere bekende podcastplatforms. Napleiten is in november 2023 uitgeroepen tot de Beste Podcast van Nederland.

    Over de makers:

    Wouter Laumans is misdaadjournalist bij Het Parool. Je kent hem waarschijnlijk als auteur van de bestseller ‘Mocro Maffia’ uit 2014. In 2019 verscheen het vervolg op dit boek: ‘Wraak’. In het verleden schreef Laumans voor NRC, Panorama en Nieuwe Revu.

    Christian Flokstra is in 2008 in de advocatuur begonnen nadat hij eerst een jaar als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit verbonden was. Flokstra was als strafrechtadvocaat onder meer betrokken bij grote strafzaken tegen de georganiseerde misdaad, zoals Passage, Marengo en Eris.

    Ayse Çimen begon haar carrière in 2008 bij Spong Advocaten, waar ze zich heeft gespecialiseerd in het strafrecht. Sinds 2017 is Ayse partner bij Takens Admiraal Advocaten te Amsterdam. De praktijk van Çimen bestaat o.a. uit georganiseerde misdaad, witwaszaken, drugshandel, overvallen, inbraken, diefstal, moord, doodslag en overige geweldsdelicten. Op dit moment verdedigt Ayse één van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

  • Een Nederlands meisje van 22 dat kampbewaakster wordt in Auschwitz. En ze is niet de enige. Wat hebben deze vrouwen gedaan, wat vertelden ze hun kinderen en hoe kijken de slachtoffers van nu naar de daders van toen?

    25.000 Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS. 24 worden bewaker van vernietigingskamp Auschwitz. Onder hen zijn negen vrouwen. Wie waren die vrouwen? Waarom gingen ze naar Auschwitz? En wat hebben ze daar gedaan? In de podcastserie ‘De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz’ van AVROTROS en NPO Radio 1 gaan historisch onderzoeker Stijn Reurs en EenVandaag-verslaggever Harm van Atteveld op zoek naar het verhaal achter de namen die opduiken uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag.

    De vrouwen om wie het gaat blijken allemaal overleden, maar van enkele van deze vrouwen speuren de podcastmakers de kinderen op. Wat weten zij over het verleden van hun moeder? En hoe oordelen zij over het verleden van hun moeder? De gesprekken met de nazaten van de voormalige Aufseherinnen, de zoektocht van Reurs en Van Atteveld, het levensverhaal van de bewaaksters én de verhalen van de overlevenden van Auschwitz nemen de luisteraar mee naar een duister verleden dat doorwerkt tot de dag van vandaag.



    Research, redactie, productie en presentatie: Harm van Atteveld en Stijn Reurs
    Montage, sound design en redactionele adviezen: Alex van der Lugt
    Vertelstem: Chiara Tissen
    Additionele redactie: Anne Hurenkamp
    Productie en coördinatie: Wibo Dijksma
    Eindredactie AVROTROS / NPO Radio 1: Bas Altena
     

  • Alexander Klöpping en Wietse Hage maken AI begrijpelijk en houden je op de hoogte. Eens in de week bespreken ze niet alleen de laatste ontwikkelingen, maar vertalen ze ook grote AI-doorbraken naar praktische toepassingen.

    www.aireport.email

  • Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk zijn al jaren bevriend en hebben heel wat met elkaar meegemaakt. In de podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van de luisteraars maar ook hun eigen problemen. Ze geven hun week een cijfer en komen tot rust in Lies' rubriek over de natuur.


    Geproduceerd door: Tonny Media.


    Volg de Instagram, Youtube & TikTok van Aaf en Lies lossen het wel weer op.

    Luister de extra podcast 'Aaf en Lies pakken door' exclusief op Podimo, klik hier voor 30 dagen gratis!


    Credits:

    Redactie: Floor van der VlietAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De criminele wereld is meedogenloos en voor buitenstaanders met mysteries omgeven. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zitten erbovenop en duiken erin. Onder leiding van Corrie Gerritsma praten ze je elke week in de Parool Misdaadpodcast bij over grote en kleine misdaadzaken. Van internationale kopstukken als Ridouan Taghi tot drillrappers uit Amsterdam-Zuidoost en van drugsmiljoenen tot Rolexrovers.

  • Ooit stond er een Abraham of Sara in je tuin om te benadrukken dat je toch wel echt oud werd. Hoe is het leven nu voor een Vijftiger? Acteur Patrick Stoof (57), zangeres Berget Lewis (54), auteur Yvanka van der Zwaan (51) en radiomaker Sander de Heer (50) bespreken in deze gloednieuwe podcast hun zorgen, uitdagingen en kwaaltjes. Hoe krijg je je kinderen de deur uit? Kom je nog makkelijk aan de bak en wil je je nog vertonen in een club? Een eerlijke, taboedoorbrekende podcast over carrière, gezondheid, verandering en nieuwe interesses.

  • In deze podcast biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co. De gehele uitzending is hier ook terug te luisteren.

    Daarnaast zijn er XL afleveringen te vinden over een speciaal onderwerp of persoon uit het nieuws. Tussendoor vind je nog de 'nazit', een debat of discussie die na het programma met een glas wijn wordt opgenomen. 
    De opnamen zijn bij te wonen in het Allard Pierson te Amsterdam op zaterdagmiddag vanaf 12.45 uur (vol = vol).

  • In deze podcast diept muzikale meesterverteller Leo Blokhuis elke week een verhaal rondom een belangrijke artiest uit. Soms hoor je verrassende verhalen over de grootste namen uit de popgeschiedenis, soms vertelt Leo je waarom je minder bekende namen zeker moet leren kennen. Met iedere aflevering gegarandeerd genoeg funfacts om collega’s weg te blazen bij het koffie-apparaat en vrienden bij de borrel!

  • Vandaag Inside is de dagelijks talkshow van Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. Ze bespreken de actualiteit, de meest opvallende randzaken en lachen om kolderieke momenten. Ook vliegen de meest smaakvolle anekdotes je om de oren. Vandaag Inside is elke werkdag om 21:35 uur te zien op SBS6 en terug te luisteren via deze podcast.

  • Het Oog brengt een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview met mensen in en achter het nieuws, omlijst door mooie muziek.

  • In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

  • Wat moeten we met voetbalgeweld? Hoe koop je een auto? Wat geef je iemand cadeau die je niet kent? Wat doen we aan het tekort aan personeel? En hoe kom je eigenlijk op tijd? De wereld is gevuld met problemen. Maar hoe lossen we dat op? Geen zorgen. In Zo, Opgelost gaan wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en comedians Tex de Wit en Stefan Pop de meest complexe onderwerpen te lijf en lossen het voor je op. Elke maandag hoor je in een nieuwe aflevering welke oplossingen ze hebben bedacht.

    Heb jij een probleem dat je graag opgelost zou zien? Stuur ons een dm via @zo_opgelost of een maitje naar podcast@kro-ncrv.nl. En misschien ben jij binnenkort een probleem armer!

    Jingle: Bovenburen (@bovenburen) met Anna Gimbrère.

  • In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voert met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken? 

    ✨ Wist je dat deze podcast ook in het Engels bestaat? Zoek op 'Flip Thinking Podcast in je favo podcast-app!✨

    Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken en schreef 13 boeken over het gedachtegoed. Berthold en zijn team spelen daarnaast ook de theatershow 'Zoals verwacht loopt alles anders', geven zakelijke trainingen en maken jaarlijks de Omdenken scheurkalender. Wil je meer Omdenken? Op social media delen we dagelijks quotes en mooie Omdenkverhalen. Wil je iets met ons delen? Mail naar podcast@omdenken.nl of kijk op www.omdenken.nl.

  • You can change your life and Mel Robbins will show you how. The Mel Robbins Podcast is the #1 podcast on the globe for a reason: Mel’s simple, research-backed advice has changed millions of people’s lives, and in every episode, she’s giving you all her hard-fought secrets, science-backed tools, and deeply personal stories, so you can change yours too. If you’re a new listener, you’re in the right place. Every episode will empower you to create a better life and help you take a step toward the life you want. Want more? Follow along at @melrobbins

    Subscribe to SiriusXM Podcasts+ to listen to new episodes of The Mel Robbins Podcast ad-free.
    Start a free trial now on Apple Podcasts or by visiting siriusxm.com/podcastsplus.

  • Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

    📱 Volg @DeOngelooflijke ook op Instagram (http://www.instagram.com/deongelooflijke/)

  • Wanneer journalist Lex Boon door kunstdetective Arthur Brand wordt benaderd om samen een mysterie te onderzoeken, raakt hij verwikkeld in een intrigerende zaak: de raadselachtige dood van Jacob die werkte in het museum van een steenrijke sjeik in Qatar. Al snel stuiten Arthur en Lex op Kees Wieringa, voormalig directeur van het museum, die kort na zijn vertrek een onthullend boek publiceerde over de giftige werksfeer en dubieuze praktijken in het museum. Hij denkt te weten wie er betrokken is bij de dood van Jacob. Tijdens hun onderzoek reconstrueren Arthur en Lex Jacobs laatste maanden en ontdekken ze een web van schimmige kunsthandel, politieke spanningen en persoonlijke conflicten in Qatar, een land met weinig vrijheid. 

    De 7-delige serie is te beluisteren in de app van NPO Luister (https://npo.nl/luister/download-de-app). Op de andere platforms volgen wekelijks nieuwe afleveringen.

  • Op scherpzinnige wijze nemen middelbare schoolvrienden Teun van de Keuken en Gijs Groenteman zichzelf en de wereld om hen heen onder de loep; van klein huiselijk leed tot grote levensvragen, van anekdotes uit hun feministische links-elitaire opvoeding tot bespiegelingen over vriendschap, uiterlijk en carrière. Met de vaste kookrubriek van Teun, het Beatles-college van Gijs en de wekelijkse telefoontjes met godmother Hanneke Groenteman.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Na Moorden in de Jaren 80 en 90, duiken we in seizoen 3 van Moorden in de Jaren... in een eerder decennium vol duistere verhalen en intrigerende moordzaken: de jaren '70. Mis dus geen enkele aflevering van Moorden in de Jaren 70.


    Research, redactie en productie: Lotte Lentes en Hanneke Hendrix, muziek: Mike Roelofs, in samenwerking met New Tree Media. Adverteren in deze podcast? adverteren@newtreemedia.nl

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In Europa Draait Door bespreken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit elke week wat ons continent vooruithelpt, verdeelt of op de proef stelt.

    Overleeft Europa nog eens vier jaar Trump? Waar stopt de expansiedrift van Poetin? Wanneer bereiken Frankrijk en Duitsland weer rustiger vaarwater? En groeit Europa naar elkaar toe, of splijt het juist verder uiteen?

    Dit is dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen. 

  • In de podcast De Oorlog Verklaard bespreken podcastmaker Jordy Hubers en historicus Floris van Dijk vergeten personen, locaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft onze samenleving gevormd en talloze verhalen achtergelaten, groot en klein, bekend en onbekend. In deze podcast duiken we in deze belangrijke geschiedenis en delen we verhalen die niet vergeten mogen worden. Generaals, kapiteins, misdadigers, verzetshelden, collaborateurs, bunkers, slagvelden, massa-executies. We zijn op de locatie waar het gebeurd is. Dit is De Oorlog Verklaard.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen. Zo leer je binnen 15 minuten waarom muggen altijd jou moeten hebben en hoe robots ons leven redden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij!

    Deze podcast heeft een Creative Commons-licentie (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam zeker niet te vermelden.

  • Zware Jongens geeft je duiding bij hét misdaadnieuws van het moment, door journalisten die dicht op het vuur zitten. Journalisten Yelle Tieleman (AD), Jan Meeus (NRC) en Harry Lensink (FTM) bespreken de laatste ontwikkelingen binnen de (georganiseerde) misdaad. En dat is nodig ook. 

    Want na grote strafzaken tegen Willem Holleeder en Ridouan Taghi is de rust nog lang niet teruggekeerd. Jaarlijks stroomt er voor honderden miljoenen euro’s aan cocaïne ons land binnen. De vermenging van boven- en onderwereld gaat onverminderd door. En om deze criminaliteit de kop in te drukken, zoeken opsporingsdiensten de grenzen op.

    Verwacht daarnaast een kijkje in de keuken. Hoe ga je als misdaadverslaggever met je bronnen om? Wie scoort er de meeste scoops? En hoe werkt de media-dynamiek rondom misdaad eigenlijk? 

     

    Zware Jongens is een podcast van Dag en Nacht Media voor Podimo en verschijnt iedere zaterdag in je favoriete podcastapp. Petra Urban is verantwoordelijk voor de tekening op het artwork.


  • De podcastversie van de atlas. Per aflevering bespreken 3 geografen 1 land. Nooit volledig, wel origineel. Geen experts, wel liefhebbers.

  • Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Marleen de Rooy (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

    Reageren? Mail destemming@nos.nl.

  • Dagkoers is de dagelijkse podcast van het FD. Binnen een kwartier word je door onze journalisten bijgepraat over wat er speelt in de wereld van het FD.

    Presentatie: Anna de Haas, Floyd Bonder en Paulien Sewuster

    Redactie: Sophia Wouda, Floyd Bonder en Anna de Haas

    Coördinatie: Nelleke van der Heiden

    Audio-vormgeving: Visionair Ordinair

  • Ein sehr schöne guter Tag, da sind sie wieder! 

    Na een zeer diepe winterslaap is je favoriete podcastduo Chantal en Tina terug van weggeweest. Dit seizoen staat eén lijfspreuk staat centraal: je mag vallen of plat op je bek gaan, maar je moet áltijd weer opstaan. Hoe doe je dat? Met de gebundelde levenservaring van Chantal en Tina beantwoorden zij wekelijks een prangende luisteraarsvraag. Viel Spaß!

  • Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?

    https://www.nrc.nl/hetuur/

  • Vanaf 2025 zijn de dossiers openbaar van meer dan vierhonderdduizend Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ruim een kwart daarvan kreeg een straf opgelegd. Het is een archief vol pijnlijke oorlogsverhalen die vaak uit schaamte diep zijn weggestopt. En nu zijn die verhalen van iedereen.

    In het tweede seizoen van FOUT gaat historicus Rick Blom met afwisselend Anne Marthe van der Bles en Inez Schelfhout van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in gesprek met nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Welke impact heeft de openbaarmaking op hen?

    Dit seizoen is het vervolg op een serie gesprekken die Rick Blom en historicus Tijmen Dokter voerden met kinderen van Nederlanders die aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhielden zij zich daar als kind toe?

    Vind je dit een interessante podcast? Doe dan een donatie op petjeaf.com/fout en help ons met het maken van nieuwe afleveringen en het delen van deze bijzondere verhalen.

    Over de makers:

    Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek ‘Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers’. De Engelstalige editie van zijn boek ‘Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne’ behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Anne Marthe van der Bles (1989) is sociaal psycholoog en beleidsonderzoeker/-adviseur bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar de doorwerking van een familiegeschiedenis van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog op kinderen en kleinkinderen van (vermeende) collaborateurs.

    Inez Schelfhout (1984) is Klinisch psycholoog en Psychotherapeut bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma en zorg voor oorlogsgetroffenen. Naast haar werk als behandelaar, werkt ze aan het vergroten van de kennisontwikkeling en het bewustzijn in de samenleving rondom intergenerationele doorwerking van trauma na oorlog.

    Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakte de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

    Heeft u behoefte om te praten over de geschiedenis van uw familie en wat dat met u doet? U kunt laagdrempelig contact opnemen met het Contactpunt Naoorlogse Generaties via 088 330 51 50 (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur) of via cng@arq.org.

    Of bezoek een van de bijeenkomsten die ARQ samen met Oorlog voor de Rechter gedurende 2025 organiseert. Kijk voor een actueel overzicht op: https://arq.org/projecten/doorwerking-van-collaboratie.

  • Een podcast over het voetbal van het AD. Presentator Etienne Verhoeff praat dagelijks met voetbalwatchers Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels, Mikos Gouka en Johan Inan over de actualiteit.

    Eredivisie, Champions League, Europa League, het laatste nieuws. Elke werkdag is de AD Voetbalpodcast te beluisteren via jouw favoriete podcastplatform. 

  • Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, 'ontspinnen' alle frames en spins in de politiek. Heb je vragen? Stel ze aan Julia en Raymond via podcastradio1@eo.nl.

  • Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

    Reageren? Mail dedag@nos.nl.

  • Onbehaarde Apen is de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC. Gemma Venhuizen bespreekt met de wetenschapsredactie kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit.

  • Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.

    Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour.

    Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!

    Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.

    Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorisch

    In Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in.

    De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.

  • Niets is wat het lijkt in de economie. De realiteit verrast altijd. Marike Stellinga en Maarten Schinkel gidsen je elke week langs dubbelzinnige cijfers en de economische krachten die ons leven beïnvloeden, en helpen je onderscheid te maken tussen waan en werkelijkheid.

    Marike Stellinga is econoom en journalist. Ze werkte zes jaar als politiek verslaggever voor NRC en schrijft nu over politieke economie, sociaal-economisch beleid en klimaatbeleid, onder andere in de column ‘Zo simpel is het niet'.

    Maarten Schinkel schrijft al jaren voor NRC over macro-economie, financiële markten en monetair beleid, onder meer als columnist van de wekelijkse rubriek 'Als het maar beweegt', en als commentator. Ook maakte hij economische documentaires voor VPRO Tegenlicht.

    Samen onderzoeken Maarten en Marike de cijfers achter het nieuws en de invloed van economie op de samenleving.

    Zo simpel is het niet, elke donderdag een nieuwe aflevering in alle podcastapps.

  • Take a deep dive into History’s biggest moments with Tom Holland & Dominic Sandbrook.

    Explore the stories of History’s most brutal rulers, deadly battles, and world-changing events. From the rise and fall of the Roman Empire, the Nazi conquest of Europe, and Hitler’s evil master plan for world domination, to the French Revolution, the sinking of the Titanic, or the Norman Conquest of England in 1066, Tom and Dominic bring the past to life with gripping storytelling and expert analysis, as they unpack the high-drama moments that shaped our world.

    The Rest Is History Club: Become a member for exclusive bonus episodes, early access to full series and live show tickets, ad-free listening, our exclusive weekly newsletter, discount book prices on titles mentioned on the show, and our members’ chatroom on Discord. 
    Just head to therestishistory.com to sign up, or start a free trial today on Apple Podcasts: apple.co/therestishistory.

    For more Goalhanger Podcasts, head to www.goalhanger.com.

  • Deventenaar Wouter Rutgers en zijn sidekick Wim Sneller vertellen de ongelofelijke geschiedenis van de ruim 3.000 'Schalkhaarders', de politieagenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgeleid door de bezetter. Wouters opa Wim was één van hen.

    In deze podcast treden ze onder meer in de voetsporen van opa, krijgen ze toegang tot de Westenbergkazerne (waar de agenten werden opgeleid) en horen ze hoe Schalkhaar ternauwernood aan een bombardement ontkwam.

  • In de familie van Kai en Iris is weinig bekend over het oorlogsverleden. Tijdens een familiereünie ontdekken ze dat hun overgrootvader, Opa Wiel, ‘fout’ was in de oorlog.

    In 'De Schaduw van Brunssum' onderzoeken ze hun familiegeschiedenis en onthullen ze geheimen die meer dan 80 jaar verborgen bleven. Wat waren de gevolgen van de oorlog voor hun familie?

    Deze podcast wil niet alleen hun familieverhaal verkennen, maar ook de donkere kanten van de geschiedenis onder de aandacht brengen, door de ogen van mensen die aan de kant van de bezetter stonden.

    info@histopodcast.nl

  • Het is moeilijk om een platonische relatie te hebben met een vrouw. In De Zelfspodcast zoekt een vriendin proberen Sander en Jaap hun langverwachte droom in te lossen: hun vriendschap en podcast uitbreiden met een gelijkgestemde vrouw.Sander en Jaap begonnen De Zelfspodcast in 2019. Maar toen de wereld hen - in 2022 - het hardst nodig had, verdwenen ze achter een betaalmuur. Een update voor de gierige luisteraars die hierdoor zijn afgehaakt: ze zijn daar twee jaar lang doorgegaan met mansplainen. Maar nu ze terugkomen op de open kanalen, is het tijd voor een renaissance. Want er is één ding dat al die tijd ontbrak: een vrouwelijk geluid. Dit alles zodat het volk binnenkort van de daken schreeuwt: twee vrienden en één vriendin, waar ken ik ze toch van?


    Geproduceerd door Tonny Media.


    Luister iedere dinsdag en vrijdag naar een nieuwe Zelfspodcast op Podimo


    Volg de Zelfspodcast op instagram, TikTok & YouTube

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • This is what the news should sound like. The biggest stories of our time, told by the best journalists in the world. Hosted by Michael Barbaro. Twenty minutes a day, five days a week, ready by 6 a.m.

    Unlock full access to New York Times podcasts and explore everything from politics to pop culture. Subscribe today at nytimes.com/podcasts or on Apple Podcasts and Spotify.

    Listen to this podcast in New York Times Audio, our new iOS app for news subscribers. Download now at nytimes.com/audioapp

  • Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft? 

  • In Die podcast over routines vraagt Arie Boomsma zijn gasten naar de dagelijkse gewoontes waarmee ze hun leven structuur geven. Ochtendroutines, avondroutines, rituelen waarmee ze stress, verdriet of angsten te lijf gaan, tips voor productiviteit en planning, Inzichten over relaties, trainen, eten, ondernemen…. Welke systemen hebben ze voor zichzelf gebouwd om te kunnen doen wat ze doen?

    Wil je adverteren in deze podcast? Dat kan! Mail naar adverteren@dagennacht.nl.

  • Vrienden! Welkom bij RADIO BOOS: je wekelijkse medicijn tegen nepnieuws, pessimisme, de waan van de week en alle andere dingen waar jij en ik mee dealen. Daarnaast geven we je in de podcast updates over BOOS-afleveringen, behandelen we nieuwe zaken, en uiteraard wordt er ook gelachen. Elke donderdag om 16.00 een nieuwe aflevering.

    Abonneer je op dit kanaal zodat je niets mist. Heb je zelf goede ideeën of tips voor ons? Laat het weten via boos@bnnvara.nl.

  • Tech verandert onze wereld, in De Grote Tech Show (DGTS) hoor je hoe. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken met innovatieleiders en analyseren de techwereld, van AI tot cybersecurity en social media tot quantumcomputers.

    Techpodcast
    De Grote Tech Show (DGTS) is dé techpodcast (en radioshow) voor iedereen die technologie en innovatie echt wil begrijpen. Over AI (of: kunstmatige intelligentie), chips, cloud, cyberveiligheid, social media, quantum en entertainment. Hier hoor je hoe technologie de wereld verandert en wat dat betekent voor bedrijven, investeerders en iedereen in de samenleving. Bij DGTS krijg je de analyses, inzichten en interviews die ertoe doen. Met diepgaande gesprekken en scherpe analyses brengen we de belangrijkste technologische ontwikkelingen in kaart.

    Innovaties
    Elke week spreken we kopstukken in de techwereld: CEO’s, hoogleraren, ondernemers en investeerders die werken aan de innovaties van morgen. Wat betekenen de nieuwste AI-modellen voor werk en creativiteit? Hoe blijven Europese startups concurreren met het nog altijd machtige Silicon Valley en het ondoorzichtige China? Dit zijn geen oppervlakkige interviews, maar diepgaande gesprekken waarin we de hoofdrolspelers spreken die écht impact maken. De technologische revolutie is in volle gang en beïnvloedt elk aspect van ons leven—van de manier waarop we werken en communiceren tot de geopolitieke machtsverhoudingen. Daarom brengen we niet alleen de technologische kant in beeld, maar ook de economische en maatschappelijke implicaties ervan. Naast de grote innovaties kijken we naar de bedrijven die deze ontwikkelingen vormgeven. Wat is de strategie van big tech-bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft en Meta? Hoe verandert de concurrentiestrijd tussen Nvidia, AMD en Intel de chipmarkt? Wat betekenen nieuwe wetten en regels in Europa en de VS voor de toekomst van technologie?

    Analyses
    Daarnaast hoor je bij De Grote Tech Show, exclusief als extra podcast elke week, hoe Joe van Burik en Ben van der Burg de week in tech doornemen. Ze analyseren het laatste nieuws, plaatsen de ontwikkelingen in perspectief en geven scherpe inzichten over wat er écht speelt. Van de doorbraken in AI / kunstmatige intelligentie en de opkomst van nieuwe sociale mediaplatformen tot de impact van geopolitieke spanningen op de halfgeleiderindustrie. Regelmatig schuift een gast uit het netwerk aan om extra expertise te bieden en het debat te verdiepen. Door de combinatie van journalistieke scherpte, technische kennis en een kritische blik ontstaat een programma dat verder gaat dan de headlines en technologie in een bredere context plaatst.
    Of het nu gaat om de risico’s en kansen van AI-technologie of de positie van Europa in de wereldwijde technologische concurrentiestrijd, De Grote Tech Show biedt de achtergrond, de nuance en de inzichten die nodig zijn om deze ontwikkelingen echt te begrijpen. Dit maakt het programma onmisbaar voor professionals in de techsector, beleggers die strategische beslissingen willen nemen en iedereen die wil weten welke innovaties onze toekomst vormgeven. Met de combinatie van exclusieve interviews, deskundige duiding en een kritische kijk op innovatie biedt DGTS een unieke mix van diepgang en actualiteit.

    Over de makers
    Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update en hij presenteert De Grote Tech Show. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

    Ben van der Burg is techondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast De Grote Tech Show is hij ook wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Goedemorgen Nederland en andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

    Daniël Mol is redacteur en samensteller van De Grote Tech Show. Hij presenteert zelf bij BNR de Cryptocast en maakt ook De Technoloog. Tevens is hij de vaste vervanger van Ben in De Grote Tech Show; Joe wordt bij afwezigheid vervangen door Iwan Verrips, co-host en eindredacteur van de Ochtendspits met Bas van Werven op BNR Nieuwsradio.

  • Gelukkig zijn ze er nog, de mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen, zich mengen in het publieke debat of zonder enige terughoudendheid het openbare toneel betreden. Mischa Blok gaat op zoek naar de drijfveren van deze mensen door middel van een echt en gelijkwaardig gesprek. Oprechte interesse. Geen draaiboek, geen enkele vraag op papier. Een uur lang met één gast de diepte in, een reis langs inzichten en kwetsbaarheden. Persoonlijke gesprekken met verrassende wendingen die zowel de gast als de presentator ontregelen.

  • Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

  • Fillers nemen om er jong uit te blijven zien, geen korte mouwen aan durven omdat je jezelf niet gespierd genoeg vindt of verzeild raken in een algoritme vol eetstoornissen: steeds meer jongeren worstelen met de gevolgen van hun socialmediagebruik. In de podcast ‘gevangen in je feed’ bespreekt Doortje Smithuijsen met gasten hoe social media hun leven langzaam overnam. Hoe pak je de controle terug?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Diepgravend gesprek onder leiding van Coen Verbraak, waarin iedere week weer nieuwe gasten hun ervaringen delen over actuele of onderbelichte thema’s uit de haarvaten van de samenleving. Om zo taboes te doorbreken, onze blik te doen kantelen of inspiratie te halen uit de mensen om ons heen.

  • Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.

    De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.

    Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.

    Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via betrouwbarebronnen@dagennacht.nl

    Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.

    Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: adverteren@dagennacht.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Wat als geesten écht bestaan? Tom Hofland en Pascal van Hulst dachten altijd dat spookverhalen niet meer waren dan folklore en verzinsels. Tot ze met meer dan honderd mensen spraken die, ondanks hun eigen scepsis, iets onverklaarbaars meemaakten. Nu rest ze nog maar één vraag: kunnen ze ook zelf oog in oog komen te staan met een geest? 

    In de serie Geestenjagers trekken Tom en Pascal eropuit, ze overnachten op een beruchte spooklocatie, spreken met experts en dompelen zich onder in de wereld van de moderne geestenjagers. 

    De eerste twee afleveringen van Geestenjagers zijn in alle podcastapps te beluisteren, de rest van de serie beluister je bij Podimo. Ga naar podimo.nl/geestenjagers en probeer de app 60 dagen. 

    Idee, vertelling en montage: Pascal van Hulst en Tom Hofland

    Productie Dag en Nacht Media: Bo Courant

    Productie Babylon AC: Martin de Wind

    Eindredactie en begeleiding: Daniëlle Emans

    Muziek & mixage: Gijs Knol

  • Alles wat je wilt weten over geloof en kerk met elke week interessante gasten en altijd Dick Schinkelshoek en Daniël Gillissen. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Luister hier alle onderzoeksjournalistieke podcasts van de redactie van KRO-NCRV’s Pointer.

    Ik heb levenslang:
    'De dader krijgt X jaar, maar ik heb levenslang': een veelgehoorde zin onder veel nabestaanden en slachtoffers van ernstige misdrijven. Op papier is er veel geregeld: er is spreekrecht in rechtszaken, schadevorderingen voor slachtoffers en slachtofferhulp. Maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Slachtoffers voelen zich vaak in de kou gezet, in de steek gelaten, alleen met hun verschrikkelijke herinneringen en verdriet.

    In de podcastserie 'Ik heb levenslang' onderzoeken journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden. De samenleving geniet volop van true crime series, daders in tbs-klinieken krijgen een tweede kans, maar is er wel voldoende oog voor de nabestaanden en de slachtoffers?

    --------------------------------------------------------------

    Spionnen op de Noordzee:
    Russische spionageschepen bezoeken stiekem onze kust. Dagenlang liggen ze stilletjes in ons deel van de Noordzee boven belangrijke datakabels, gasleidingen en bij windparken. Bereidt Rusland zich voor op sabotage van onze infrastructuur op zee? 

    Onderzoeksjournalisten Peter Keizer en Sander Bartling van KRO-NCRV Pointer zoeken het in deze podcast uit.

    --------------------------------------------------------------

    Het Escortbedrog:
    Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?

    Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in de podcast Het Escortbedrog.

    --------------------------------------------------------------

    De Schuldigen:
    1 op de 11 mensen heeft problematische schulden. Dat kan iedereen overkomen. Je kunt je baan verliezen, ziek worden of toeslagen terug moeten betalen. 

    En als je schulden hebt, krijg je ook nog eens het verwijt dat het aan jou ligt. Dubbel ellendig.

    De maatschappelijke kosten van mensen met problematische schulden zijn 8,5 miljard euro. Denk aan uitkeringen, schuldhulpverleners, extra zorgkosten. Terwijl er 3 miljard schuld uitstaat. Waarom lossen we het schuldenprobleem niet op?

    Ids Nicolai en Joga Brouwers van KRO-NCRV Pointer onderzochten het systeem van schuld en boete.

    Credits: 
    Met speciale dank aan Sabrina, Soerish, Jeroen en Patricia.  
    Mixage Darius Timmer. Eindredactie: Marion Oskamp en Sander Bartling, coördinatie Evelien Veldboom en Ruben Borger. Chef redactie Wil van der Schans.  
    Vormgeving Mark Jan van Tellingen en Femmy Kloos, communicatie en online Marlies van de Meent, Xanne Visser en Marie-Anne Faustinelli. 

    Lees meer op kro-ncrv.nl/schuld 

  • Formule 1 Aan Tafel is de podcast van Grand Prix Radio, die je achtergronden, discussies en anekdotes uit de F1-wereld brengt. Olav Mol, experts, journalisten, coureurs en Grand Prix Radio-deejay's praten je bij over alles wat je moet weten over de koningsklasse van de autosport. Stuur je vragen in via f1aantafel@grandprixradio.nl.

    Alle gebruik van hetgeen in deze podcast ‘F1 aan Tafel’ wordt opgemerkt is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming terzake verkregen van Grand Prix Radio en met inachtneming van een duidelijke deugdelijke bronvermelding met link.

  • Hoi potentiële Waargebeurd volger!

    Welkom bij deze podcast!
    Ik ben een 24 jarige jongen die tijdens zijn tienerjaren zijn passie ontdekte voor spannende verhalen, waargebeurde misdaden, creepypasta's en urban legends.

    Elke dinsdag om 19:00 uur kun je een podcast verwachten over diverse spannende thema’s.
    En op vrijdag, eveneens om 19:00 uur, deel ik een waargebeurde Nederlandse moordzaak.

    Ik zou het geweldig vinden als je mij volgt en zo nu en dan even deze podcast aan zet.

    Mijn main platform is YouTube (Waargebeurd), waar ik ruim 14K abonnees heb!

  • Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW!

  • In de BIMS leer je dingen, die je nergens anders leert, behalve op de hoek van de straat. Quinty Misiedjan, Soundos El Ahmadi en Edson da Graça – allen opgegroeid in de Bijlmer – laten in BIMS hun unieke licht schijnen op alledaagse zaken zoals tjappen, kermissen en premières. Klaar voor wat wijsheid uit de Bijlmer? Luister dan elke donderdag naar BIMS in je favoriete podcastapp of op YouTube!


    Volg ons op Instagram & TikTok 💥

    BIMS wordt geproduceerd door Tonny Media


    Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar bimsdepodcast@gmail.com

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Daphne op Donderdag is een 40-delige serie waarin Daphne Deckers in gesprek gaat met interessante en veelzijdige persoonlijkheden over hun leven, carrièrekeuzes en de veranderingen die ze hebben doorgemaakt.

  • I was a broke, university dropout, at 18 I built an industry leading social media marketing company, and at 27 I resigned as CEO. At 28 I co-founded Flight Story – a marketing and communications company, and thirdweb - a software platform, making it easy to build web3 applications. I then launched private equity fund, Flight Fund, to accelerate the next generation of European unicorns. During this time I decided to launch 'The Diary Of A CEO' podcast with the simple mission of providing an unfiltered journey into the remarkable stories and untold dimensions of the world’s most influential people, experts and thinkers.

    If you enjoy the show, please hit the follow button! That's a small way you can help us carry on doing this, thank you for listening.

    My New Book: https://g2ul0.app.link/DOAC
    IG: https://www.instagram.com/steven
    LI: https://www.linkedin.com/in/stevenbartlett-123

  • On Mondays, Jon Stewart hosts The Daily Show, but on Thursdays, he's back in your ears with The Weekly Show -- a podcast featuring in-depth conversations with a range of special guests. From experts and advocates, to stakeholders and thought leaders, we discuss the challenges, changes, and ideas that are shaping our world.

  • Alles wat zich afspeelt in de kosmos - en dus ook op planeet Aarde - wordt in deze wekelijkse podcast besproken door de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Tonie Mudde, zijn verslaggevers en academici bekijken de wereld met een onderzoekende bril.

  • Wat betekent het als een moord nooit wordt opgelost? Als een dierbare verdwijnt en er geen antwoorden komen? In ‘Cold cases: Tegen het licht’, een podcast van de Peter R. de Vries Foundation, brengen Kelly de Vries en Annemiek van Spanje in elke aflevering één onopgeloste moord- of vermissingszaken onder de aandacht.

    Directeur Kelly de Vries spreekt met nabestaanden en achterblijvers op plekken die voor hen van grote betekenis zijn. Advocaat Annemiek van Spanje duikt in de dossiers en gaat in gesprek met forensische experts, rechercheurs en journalisten. Samen gaan zij op zoek naar antwoorden.

     

    Elke aflevering een nieuw mysterie. Een nieuwe zoektocht naar gerechtigheid.

    Vijf weken lang verschijnt er elke donderdag een nieuwe aflevering.


    In elke zaak die we bespreken in de podcastserie ‘Cold cases: Tegen het licht’ is een beloning van €100.000 uitgeloofd voor dé gouden tip. Dit geldt voor tips die leiden tot het vinden van een vermiste persoon of de definitieve veroordeling van de dader(s) bij een misdrijf.

     

    De beloningsperiode loopt tot 14 mei 2025. Om in aanmerking te komen voor de beloning, moet de gouden tip vóór deze datum bij de Peter R. de Vries Foundation binnen zijn gekomen. Tippen kan ook anoniem. Meer informatie of een tip doorgeven? Ga naar www.peterrdevries.nl of mail naar tip@peterrdevries.nl.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De cijfers kan niemand meer ontkennen: elke acht tot tien dagen wordt er een vrouw gedood door haar man, vriend of ex-partner. Vrouwenmoord komt in Nederland aanzienlijk vaker voor dan in de landen om ons heen en toch lijkt er nauwelijks iets te veranderen. Waarom gaat het juist hier zo vaak mis achter de voordeur? In de achtdelige podcast ‘Zij is van mij’ onderzoekt Saskia Belleman hoe het beter kan. Want waarom kunnen sommige mannen niet accepteren dat een vrouw een punt zet achter de relatie? Waarom komt hulp vaak als het te laat is? En welke lessen kunnen we trekken uit het buitenland? In gesprekken met slachtoffers, nabestaanden, plegers, de politie, het OM, strafrechtadvocaten en wetenschappers gaat de rechtbankverslaggever van De Telegraaf op zoek naar antwoorden.

  • Amerika, het land van hamburgers, sneakers, Donald Trump en Taylor Swift. Van daklozen, miljardairs en de iPhone. Van tegenstellingen. Bernard Hammelburg en Jan Postma kijken in de Amerikaanse ziel.

  • Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium hun eigen waargebeurde verhalen. Een deel van die verhalen verschijnt op deze podcast. Presentatoren Paulien Cornelisse en Micha Wertheim richtten Echt Gebeurd in 2008 op naar voorbeeld van het Amerikaanse The Moth. Anders dan bij The Moth leest er bij elke verhalenmiddag van Echt Gebeurd ook iemand voor uit het dagboek dat hij of zij bijhield als puber.

    Wil je een keer een verhaal bij ons vertellen of leren hoe je dat het beste kunt aanpakken? Ga dan naar onze website www.echtgebeurd.net, want we zijn altijd op zoek naar nieuwe vertellers. Onze redactie (die behalve uit Paulien en Micha bestaat uit Arianne Hinz, Tom van Rooijen en Renette Kwakkenbos) leest alle inzendingen en neemt contact op als je verhaal geschikt lijkt.

    Wil je Echt Gebeurd financieel steunen? Dan kun je Vriend van de Show worden via vriendvandeshow.nl/echtgebeurd.

    Om te adverteren in onze podcast kun je contact opnemen met Dag en Nacht Media.

    De illustraties tot en met aflevering 387 zijn afwisselend gemaakt door Ella Bril en Jikke Lesterhuis, de illustraties van aflevering 388 tot en met 439 door Jill Heesbeen. In 2024 (aflevering 440-491) was onze illustrator Eline Veldhuisen en alle afleveringen van 2025 worden geïllustreerd door Peter van Dorst.

  • Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van politiek verslaggever Guus Valk.

  • In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Ooit begonnen in de illustratieve archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Nu opgenomen in een hypermoderne studio of bij de gasten thuis.

    Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar  www.volkskrant.nl/podcastactie

    Presentatie: Gijs Groenteman

    Redactie en montage: Julia van Alem

    Eindredactie: Corinne van Duin

     

     

  • Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken hun lievelingskost. Van een spannend — of juist doodgewoon — ingrediënt tot een praktisch keukenapparaat en van horeca-ervaringen tot kooktips. En wat gaan ze vanavond zelf eten?

    Teun en Yvette vertellen het elke maandag- en donderdagmiddag in 20 hapklare minuten, zo vlak voor etenstijd, rond de klok van 5. Aan tafel!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Onder het motto grappig als het kan, ernstig als het moet, nemen Sander Heijne en Hendrik Noten in Radio Vrij Nederland iedere woensdag op geheel eigen wijze de actuele politieke stand van zaken in binnen- en buitenland door. Sander Heijne is hoofdredacteur van Vrij Nederland, Hendrik Noten is beleidsonderzoeker. Samen schreven ze in 2020 de bestseller Fantoomgroei.

    Naast de vaste afleveringen op woensdag nodigen Hendrik en Sander regelmatig aansprekende gasten uit, en nemen ze bij grote politieke nieuwsgebeurtenissen extra bonus-afleveringen op.

    Radio Vrij Nederland praat je wekelijks bij over het nieuws, op een manier zoals je het nergens anders hoort .

    Word lid van Vrij Nederland en steun onze progressieve en onafhankelijke journalistiek.

  • Welkom bij Wat een week, de podcast van Maxim Hartman en Willem Treur. Hier posten we iedere donderdag een nieuwe aflevering, om je te helpen om het nieuws van afgelopen week te verteren, zonder er aan onderdoor te gaan. In samenwerking met Dag en Nacht Media.

  • 'De dader krijgt X jaar, maar ik heb levenslang': een veelgehoorde zin onder veel nabestaanden en slachtoffers van ernstige misdrijven. Op papier is er veel geregeld: er is spreekrecht in rechtszaken, schadevorderingen voor slachtoffers en slachtofferhulp. Maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Slachtoffers voelen zich vaak in de kou gezet, in de steek gelaten, alleen met hun verschrikkelijke herinneringen en verdriet.

    In de podcastserie 'Ik heb levenslang' onderzoeken journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden. De samenleving geniet volop van true crime series, daders in tbs-klinieken krijgen een tweede kans, maar is er wel voldoende oog voor de nabestaanden en de slachtoffers?

    --------------------------------------------------------------

    TBS seizoen 3: Vijf TBS-klinieken openen hun deuren, om over vijf aangrijpende groepen in de tbs een diepgaand beeld te geven. Van een van de zwaarst beveiligde tbs-afdelingen in Nederland, tot de langdurige zorg, waar sommige patiënten de rest van hun leven verblijven. Wat gebeurt er echt achter de hoge muren van de tbs-kliniek?

    TBS seizoen 2: Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen gaat uitgebreid in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze straks weer terugkeren in de maatschappij. 

    TBS seizoen 1: TBS volgt patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de omheining waarin ze leven. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? 

  • In van Bekhovens Britten praten Lia van Bekhoven en Connor Clerx elke week over de grootste nieuwsonderwerpen en de belangrijkste ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk.

  • Ben je op zoek naar mooi verteld, grondig en genuanceerd journalistiek speurwerk? Luister dan naar Argos, het tweewekelijkse onderzoeksprogramma van Human en de VPRO. Daarin onthullen we wat de beleidsmakers verborgen willen houden, leggen we maatschappelijke misstanden bloot en vertellen we je urgente, spannende verhalen.

  • Elke week een nieuwe historische sensatie zoals alleen Bart Van Loo dat kan. Reis mee naar meer dan 60 Bourgondische plekken. Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Bart ons verre verleden nieuw leven in.

  • Ezra Klein invites you into a conversation on something that matters. How do we address climate change if the political system fails to act? Has the logic of markets infiltrated too many aspects of our lives? What is the future of the Republican Party? What do psychedelics teach us about consciousness? What does sci-fi understand about our present that we miss? Can our food system be just to humans and animals alike?

    Unlock full access to New York Times podcasts and explore everything from politics to pop culture. Subscribe today at nytimes.com/podcasts or on Apple Podcasts and Spotify.

  • Is Beyoncés succes te danken aan haar talent óf aan de Illuminati? Haar video's, optredens – zelfs haar zwangerschapsfoto’s – lijken vol geheime, duistere boodschappen te zitten. 

    Waarom bedanken supersterren als Adele en Lizzo haar alsof hun leven er - letterlijk - van af hangt? Wat heeft 'Queen Bey' te maken met de schandalen rondom P. Diddy? En wie profiteren eigenlijk van al die complotten? 

    In een 3-delige serie van De Complottenpiramide duiken comedian en columnist Lisa Loeb en haar man, psycholoog en socioloog Daniel Paarlberg, in de complotten rond Beyoncé en ontrafelen de feiten, fabels en psychologie erachter.

  • Marc-Marie Huijbregts en Isa Hoes verwonderen zich over alledaagse zaken, waarvan de gewone man zich zelden afvraagt of hij er überhaupt een mening over heeft: van bakfiets tot airfryer en alles daartussen in. Waarom is de OV-chipkaart geel? Wat is het lelijkste strand van Nederland? En hoe zit het met de humor van Willem-Alexander? Tussendoor worden parels uit TV-land nabesproken en is alles en iedereen welkom tijdens het inloopuurtje.


    🎧 Geproduceerd door Tonny Media.


    ❤️ Instagram

    ⭐️ TikTok

    🎥 YouTube

    📧 Mail ons


    Credits:

    Redactie: Chrisje van DuivenbodenArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • DOCS is de podcast voor audiodocumentaires van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Onze host Dija Kabba presenteert iedere week een bijzonder verhaal.

  • In 'De Laatste Oranje' gaan presentator Patrick Lodiers, verslaggever Filemon Wesselink en monarchie kenner Mike Spaans, op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat als Nederland afscheid neemt van het koningshuis.
     

  • PODCAST - Jonas, Filip, Benjamin en Laurent duiken als gepassioneerde geschiedenisliefhebbers diep in het verleden, om het heden te begrijpen. Deze historische podcast - over oude beschavingen, recente wereldconflicten en alles daartussenin - serveert met veel enthousiasme heldere verhalen en kritische inzichten op maat van iedereen die geschiedenis wil (her)ontdekken. Geen debat te complex, geen huisje te heilig. Volg de reeks ook op Facebook en Instagram.

    Wil je adverteren in deze podcast? Neem contact op met adverteren@dagennacht.nl

  • Welkom op ons hoofdkanaal. Hier luister je naar Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Jesse Frederik Show en meer.

    Vanaf vandaag kun je je lidmaatschap van De Correspondent koppelen aan jouw favoriete podcast-app, zoals Spotify of Apple Podcasts. Op die manier krijg je toegang tot al onze voorgelezen verhalen, die op deze apps voortaan alleen voor betalende leden te beluisteren zijn. 

    Hoe je jouw lidmaatschap kunt koppelen aan Apple Podcasts, Spotify of een andere podcast-app, kun je hier lezen: decorrespondent.nl/luisterverder

    Ben je nog geen lid? Activeer hier een gratis proefmaand of ga naar decorrespondent.nl/luisterverder

  • Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

  • In de podcast VSR onderzoeken journalist Doortje Smithuijsen en merkstrateeg Perre van den Brink de vragen waar het moderne leven nog geen antwoord op heeft. Zitten er te veel mensen in therapie? Waarom lukt het daten via apps niet meer? En waarom worden voetballers niet meer kaal? Met behulp van experts, gasten en jou, onze trouwe luisteraar, ontrafelen we de tijdgeest en bieden we houvast aan jonge mensen in de stad.

    Iedere donderdag om 16.00 een nieuwe aflevering.

    Volg hier VSR op Instagram om op de hoogte te blijven.

    Abonneer je hier op onze Substack nieuwsbrief.

    Artwork: Hester Lincke

    Audiodesign: Jaro Heijster

  • AI, de beloofde verlosser van al jouw saaie werk. Maar hoe zet je AI nou in, zodat het voor jou aan de slag gaat?

    In deze podcast nemen host Guido van Winden, journalist Milou Brand en AI expert Wouter van Haaften van Generative AI Strategy, je mee in de wereld van AI. Iedere aflevering behandelen we één probleem; groot of klein, dat we oplossen met de hulp van AI!

    We beginnen bij de basis, en zullen steeds verfijndere onderwerpen en toepassingen aansnijden. Dus begin bij aflevering 1!

  • Gijs Groenteman, Thomas Oliemans en Thomas de Jonker nemen de 9 voltooide symfonieën van Mahler minutieus onder de loep. Deel voor deel, 20 uur lang. Met uitputtende aandacht voor de noten én voor de biografie van Mahler. Thomas Oliemans zit achter de vleugel om de analyses muzikaal te illustreren, en we luisteren natuurlijk naar orkestrale fragmenten uit de symfonieën. Zo dicht bij Mahler kwam je nog nooit!

    Reageren? Mail naar podcast@concertgebouw.nl

    Techniek en montage: Bart Geeraedts, txt-producties

  • Elke maandag geven Frank Evenblij en Erik Dijkstra op geheel eigen wijze hun kijk op het afgelopen sportweekend, en blikken ze vooruit op de week die komen gaat. Vrijuit en ongezouten, zonder aanziens des persoons maar met veel inside information over sport en de sportwereld. 

  • De NAVO is een van de meest besproken, maar vaak ook slecht begrepen bondgenootschappen ter wereld. Wat betekent het beruchte Artikel 5? Waarom wilden sommige landen na de Koude Oorlog koste wat kost lid worden? En wat gebeurt er als de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de NAVO? In de BNR-podcast ‘De NAVO heeft geen leger’ gaan Mark Beekhuis en Bernard Hammelburg op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van diepgaande analyses, historische inzichten en gesprekken met vooraanstaande deskundigen krijg je een helder beeld van de rol die de NAVO speelt in de wereldpolitiek.

    Met experts zoals voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, geopolitiek analist Rob de Wijk, hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en Hella Rottenberg (mede-oprichter van Raam op Rusland, Oekraïne en Belarus), duiken de makers in de geschiedenis, de strategieën en de toekomst van dit militaire bondgenootschap. Wat zijn de consequenties van jarenlange bezuinigingen op defensie? Hoe verandert de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten nu de geopolitieke spanningen toenemen? En wat betekent dit voor de veiligheid van Europese landen? 
     
    In ‘De NAVO heeft geen leger’ worden deze complexe onderwerpen op een toegankelijke manier uitgelegd. Of je nu een doorgewinterde politiek volger bent of gewoon beter wilt begrijpen hoe internationale verhoudingen werken, deze podcast helpt je om door het nieuws heen te kijken en te begrijpen wat er speelt.
     
    Elke aflevering staat stil bij een ander aspect van de NAVO en haar impact op de wereld. Van de psychologische kracht van Artikel 5 tot de vraag waarom Rusland ooit NAVO-lid wilde worden – de podcast biedt een scherpe, kritische en informatieve blik op een bondgenootschap dat relevanter is dan ooit. 
     
    Over Mark Beekhuis  
    Mark Beekhuis (1969) is presentator, journalist, radio- en podcastmaker met een focus op wetenschap, politiek en technologie. Hij won de eerste Dutch Podcast Award in de categorie Nieuws met Newsroom Den Haag en maakte de afgelopen jaren onder meer de serie De Kwestie Wolf, de Nieuws Top 150. Daarnaast presenteert hij wekelijks de podcasts Studio Den Haag en De Technoloog. Ook kun je hem kennen van zijn vele bijdrages op BNR Nieuwsradio. 
     
    Over Bernard Hammelburg  
    Bernard Hammelburg (1947) is correspondent, radiopresentator, commentator en televisieproducent. Sinds 2002 is Hammelburg presentator en buitenlandcommentator voor BNR Nieuwsradio, waar hij onder anderen de Amerika Podcast en De Wereld. Daarnaast hoor je hem vaak op BNR Nieuwsradio, om diverse geopolitieke kwesties toe te lichten.  
     
    Luister nu al naar ‘De NAVO heeft geen leger’ in de BNR-app.

  • In V4der probeert Pepijn Lanen samen met andere bekende vaders én moeders uit te vogelen hoe het vaderschap in elkaar steekt. Hoe proberen zijn gasten elk op hun eigen manier de allerleukste en beste ouder ter wereld te zijn? Van vroeg opstaan en flesjes geven tot lange puberende slungels aan je keukentafel.

  • It's the case that's captured the attention of the world. Three people died and a fourth survived an induced coma after eating beef wellington at a family lunch, hosted by Erin Patterson.  

    Police allege the beef wellington contained poisonous mushrooms, but Erin Patterson says she’s innocent.  

    Now, the accused triple murderer is fighting the charges in a regional Victorian courthouse. Court reporter Kristian Silva and producer Stephen Stockwell are on the ground, bringing you all the key moments from the trial as they unravel in court.  

    From court recaps to behind-the-scenes murder trial explainers, the Mushroom Case Daily podcast is your eyes and ears inside the courtroom.  

    Keep up to date with new episodes of Mushroom Case Daily, now releasing every day.

  • Het enige vader-zoongesprek dat wél leuk is om naar te luisteren.


    Een podcast van Tonny Media © Play Media 2024


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Op 24 maart 2023 wordt in het buitengebied van het Brabantse dorp Wouwse Plantage de 58-jarige Gradus Haisch op een gruwelijke manier vermoord. Recht voor de neus van zijn dochter.

    In de dagen na de moord krijgt de zaak een verrassende draai. Juist zij en haar vriend zouden de moord hebben beraamd door middel van honderden berichten op Snapchat.

    Waarom moest Gradus dood? Welke rol speelde de plek, pal naast de beruchte martelcontainers? En hoe verloopt de rechtszaak tegen de twee? Sven de Laet en Nicole Theuns van Omroep Brabant volgen de zaak.

  • Jan Boskamp is terug als analist. Niet op televisie, maar in de nieuwe podcast Boskamp & Kleine Gijp. Met Nicky van der Gijp neemt hij elke dinsdag al het Feyenoord-nieuws en het internationale topvoetbal door.

  • Henriëtte wist als jongetje al dat ze eigenlijk een meisje was. Nu ze 63 is, ondergaat ze zware ingrepen en wordt ze ook voor de buitenwereld de vrouw die ze altijd al wil zijn. Journalisten Hélène & Pieter volgen haar in dit bijzondere jaar voor de podcast Operatie Henriëtte. Ze mogen haast overal bij zijn en haar alles vragen. Zodra de actualiteit erom vraagt, krijg je een update. Onze podcast is te beluisteren via BN DeStem, AD of via Spotify en Apple.

  • Wat zou jij doen als iemand van wie je houdt wordt afgepakt? Als de onderwereld vol drugs en geweld bij jouw familie op de stoep staat? Het overkomt Koen en Annemarie Meesters uit Groningen.

    Hun vader Gerard wordt in 2002 geliquideerd in de deuropening van zijn huis. Acht kogels maken een einde aan het leven van de docent maatschappijleer. Een kille afrekening door een internationaal drugskartel. Gerard is onschuldig. Zijn vrouw en kinderen blijven achter. 

    De politie denkt al snel te weten wie de opdrachtgever is. Maar tot een rechtszaak komt het niet. Tot grote frustratie van kinderen Koen en Annemarie. Al ruim 20 jaar strijden zij voor gerechtigheid.

    Meer verhalen lezen over de zaak? Lees het dossier op onze website.

    We hebben dit project met veel liefde gemaakt. Maar het was ook intensief. Verhalende podcasts kosten veel tijd en geld. Het zou fantastisch zijn als je ons wilt steunen zodat we dit soort podcasts kunnen blijven maken. Doneren kan hier.­Abonneer je op het kanaal, zodat je een seintje krijgt wanneer we een nieuwe aflevering publiceren.

  • Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.

  • Heb je eigenlijk geen tijd, maar wil je wel alles weten? Stem dan af op Make Europe Great Again! De Europaredactie van BNR praat je in 10 minuutjes helemaal bij. Geert Jan Hahn, Michal van der Toorn en Stefan de Vries delen wat hen opvalt in Europa - over zaken die er voor JOU toe doen in een snel veranderende wereld. Maken we nog wel auto’s in Duitsland en kunnen we nog wel boeren in Nederland? Hoe blijft Donald Trump een bondgenoot? En moeten Europeanen zich wapenen tegen Xi Jinping en Vladimir Poetin? 

    2025 belooft in ieder geval een nieuwswaardig jaar te worden, maar ook onvoorspelbaar en misschien wel onheilspellend. Want wat zijn de gevolgen van de terugkeer van president Donald Trump en van de uitslag van de Duitse parlementsverkiezingen? Welke stempel drukt Polen, onder leiding van die andere Donald, als voorzitter van de Europese Raad op het beleid van de nieuwe Europese Commissie, wederom met Ursula von der Leyen aan het roer? En wat brengt de NAVO-top in juni ons, nota bene in ons eigen Den Haag? 

    Allemaal vragen die we in de loop van dit jaar hopen te beantwoorden. Heb jij een vraag? Mail deze dan mega@bnr.nl. En misschien beantwoorden we deze dan wel in onze podcast. Onze Europa-redactie zit er in ieder geval klaar voor!

    Elke maandag tot en met donderdag vind je om 16:00 uur een nieuwe editie van Make Europe Great Again, te vinden in je podcast-app naar keuze en uiteraard via www.bnr.nl/mega

    Luister je graag naar ons avondspitsprogramma ‘The Daily Move’, elke werkdag op BNR? Ook dan kun je het laatste nieuws uit Europa meekrijgen. Om 16:15 uur en 18:15 uur gaan onze Europaverslaggevers in gesprek met presentatoren Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn.

  • In 20 minuten loodsen we je door het belangrijkste nieuws van de dag. De podcast voor een vliegende start van je werkdag.

  • Alastair Campbell and Rory Stewart break down current affairs in the UK and abroad.

    The Rest Is Politics, analyses the latest international news, provides debate on global issues, and reveals secrets from Westminster, whilst bringing back the lost art of disagreeing agreeably. With insider perspectives and expert analysis, The Rest Is Politics is the go-to podcast for anyone seeking intelligent, engaging discussions on British and global politics.

    The Rest Is Politics Plus: Become a member for exclusive bonus content, early access to Question Time episodes and live show tickets, ad-free listening for both TRIP and Leading, our exclusive newsletter, discount book prices on titles mentioned on the pod, and our members’ chatroom on Discord. Just head to therestispolitics.com to sign up, or start a free trial today on Apple Podcasts: apple.co/therestispolitics.

    For more Goalhanger Podcasts, head to www.goalhanger.com.

  • La Course de Gossip presented by Floortje Mackaij and Emma Norsgaard Bjerg.

    The podcast focuses on their everyday life of being a professional female athlete - and their journey in the cycling world.

    If you are a newbie, young, old or professional cyclist. Tag along and enjoy the ride!

  • Doorzetters is de wekelijkse pod èn vodcast van ondernemend denkend Nederland. Ruud Hendriks en Richard Bross nemen je mee op hun inspirerende reis door ondernemersland. Met elke week een nieuwe hoofdgast en aandacht voor alles wat er speelt in de wereld van tech, crypto, startups en scale ups. Doorzetters, voor investeerders en ondernemers die weten dat opgeven geen optie is! Doorzetters wordt mogelijk gemaakt door Amdax.

  • Een podcast over de Middeleeuwen. Van Hadewijch tot Clovis, vikingen tot kloosterleven… en heel veel meer!

    Iedere week praten wetenschappers ons een uurtje bij over hun onderzoek naar en passie voor die zo boeiende periode uit het verleden.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Voetbalpraat! De leukste voetbalpodcast van Nederland, met elke maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond een nieuwe aflevering, te luisteren via jouw favoriete podcastplatform. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en alles wat belangrijk is in het Nederlandse voetbal in Voetbalpraat.

  • De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. DNW TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek.

  • Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman bellen elke dag en praten je bij over de dagelijkse actualiteit. In 12 minuten nemen ze het nieuws door maar klagen tussendoor ook over het leven, vieren hun succesjes en halen herinneringen op. Elke dag opnieuw.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Een podcast over politiek, maatschappij en cultuur.

  • Ook in seizoen 5 voorzien best friends Monica Geuze en Kaj Gorgels hun luisteraars, week na week, van steengoed advies. Na een flink potje ouwehoeren, solven ze elk First World Problem. Inclusief platte humor, exclusief filter. Dit is Geuze & Gorgels: First World Problem Solvers.

    Onze spin-off 'Geuze & Gorgels Extra' is exclusief te beluisteren én bekijken op Podimo. Gebruik deze link voor 30 dagen gratis Podimo!

     

    Geproduceerd door Tonny Media.

    Volg de Instagram & TikTok van Geuze & Gorgels!


    Credits:

    Redactie: Chrisje van DuivenbodenTechnisch producer: Olaf WicherinkAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Wie is het meisje met de ballon van Banksy? Waarom glinsteren de ogen van de soldaat in de achtergrond van De Nachtwacht? In de podcastserie Maffe Meesterwerken van Omroep MAX voor NPO Luister bespreken kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok niet de schilderijen, maar de -niet zo- gewone mensen die we terugvinden tussen de lijsten van toonaangevende werken. Ze vertellen verhalen die niet te horen zijn in musea.

  • Vanuit het tuinhuis van zijn uitgeverij Atlas Contact komt Adriaan van Dis met zijn eigen podcast. In Van Dis Ongefilterd praat hij over alles wat hem bezighoudt met Simon Dikker Hupkes, bekend van de Wie is-podcastreeks en als redacteur bij de uitgeverij. Verschijnt elke twee weken op zaterdag.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De beste wielerverhalen worden verteld aan de toog. Wij nodigen je uit in het stamcafé van wielerhelden van vroeger en nu. Voor lange, unieke interviews met wielerverhalen die je nog nooit hoorde. Welkom bij Stamcafé Koers, een vruchtbare samenwerking tussen Nieuwsblad en Bahamontes.

  • Met Artikel 140 creëerde hiphopgroep THC een ware klassieker. Ze behoren tot de pioniers van de Nederlandstalige straatrap. Het album wordt door artiesten van toen en nu steevast genoemd als een belangrijke inspiratiebron voor hun eigen carrière. Hoe is het mogelijk dat een album zoveel mensen wist te raken, zo'n grote invloed had op de Nederlandse hiphop, maar tegelijkertijd nooit de hitlijsten bereikte? Was dat misschien juist de bedoeling van THC? Werden ze tegengewerkt, of kwamen ze simpelweg te vroeg? In deze reeks gaan we op zoek naar de antwoorden.

    -------------------

    Opgezwolle Eigen Wereld
    Op 23 januari 2006 komt Eigen Wereld uit. Het beste, meest geroemde album van hiphopformatie Opgezwolle. Het was ook meteen ook hun laatste album. 15 jaar later is nog steeds onbekend waarom de succesformule ophield te bestaan. Kees de Koning gaat opzoek naar antwoorden en spreekt met Delic, Sticks en Rico. 

    Locatie: Hedon Zwolle 
    Redactie, samenstelling en regie: Iddo Havinga
    Edit, sounddesign en mixage: JP Geersing/Audiochef
    Interviews en voice-over: Kees de Koning
    Eindredactie: Noortje Veldhuizen & Kees de Koning

  • In de Omroep MAX/NPO Luister podcast De Leeuw Brult Verder ontvangt Paul de Leeuw elke woensdag opvallende, spraakmakende en gezellige gasten in een Amsterdams café. Hij neemt de week met ze door en praat over werk en privé. Meebrullers Hans Kesting, Francis van Broekhuizen en Richard Groenendijk brullen gezellig met Paul mee.

     

  • Verleden verteld is dé podcast van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In deze podcast praten experts van binnen en buiten het museum je om de week bij over de museumcollectie, over archeologie in het nieuws, over onderzoek en tentoonstellingen in het museum.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Welkom bij RomanReuzen, een serie podcast-interviews waarin schrijvers openhartig vertellen welke boeken hun leven en werk hebben verrijkt – boeken die ook jou zullen inspireren, ontroeren en amuseren.

  • Veilig en verantwoord leren beleggen met Pim en Milou. Welke rendementen behalen zij als beginnende beleggers en belangrijker: welke risico’s nemen ze daarvoor? Om de donderdag om 16:00 uur een nieuwe aflevering, met zo nu en dan een deskundige gast. Ruim 10 miljoen ✨ plays. Investeer in je kennis en beleg met beleid!

  • Lekker napraten over de leukste realityprogramma's op televisie? Patrick Martens en Eline de Ruig bekijken alles en kunnen niet wachten om het met elkaar te bespreken!


    Volg ons ook op YouTube, Podimo, Instagram, TikTok, óf Facebook (pffff dat zijn er veel, we know!)


    Geproduceerd door Zin in Media

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Eerst Dit is een dagelijkse bijbelpodcast van EO en IZB voor thuis of onderweg. Elke dag 7 minuten bijbellezing en overdenking. Luisteren helpt je om in je drukke leven te groeien in geloof in God en het volgen van Jezus.

  • I’m Jay Shetty host of On Purpose the worlds #1 Mental Health podcast and I’m so grateful you found us. I started this podcast 5 years ago to invite you into conversations and workshops that are designed to help make you happier, healthier and more healed. I believe that when you (yes you) feel seen, heard and understood you’re able to deal with relationship struggles, work challenges and life’s ups and downs with more ease and grace.

    I interview experts, celebrities, thought leaders and athletes so that we can grow our mindset, build better habits and uncover a side of them we’ve never seen before. New episodes every Monday and Friday. Your support means the world to me and I don’t take it for granted — click the follow button and leave a review to help us spread the love with On Purpose. I can’t wait for you to listen to your first or 500th episode!

  • Talkshow met prominenten uit de kunst, cultuur en media.

  • De podcast over wielrennen van het AD

  • Hoe is het om lief te hebben in deze tijd? Afgelopen jaren zag Corine Koole hoe labels vervaagden en hoe de grenzen tussen liefde en vriendschap minder scherp werden. In 'De liefde van nu' vertellen mensen aan Koole over hun persoonlijke zoektocht naar liefde en vriendschap.

  • The Huberman Lab podcast is hosted by Andrew Huberman, Ph.D., a neuroscientist and tenured professor in the department of neurobiology, and by courtesy, psychiatry and behavioral sciences at Stanford School of Medicine. The podcast discusses neuroscience and science-based tools, including how our brain and its connections with the organs of our body control our perceptions, our behaviors, and our health, as well as existing and emerging tools for measuring and changing how our nervous system works.
    Huberman has made numerous significant contributions to the fields of brain development, brain function, and neural plasticity, which is the ability of our nervous system to rewire and learn new behaviors, skills, and cognitive functioning. He is a McKnight Foundation and Pew Foundation Fellow and was awarded the Cogan Award, given to the scientist making the most significant discoveries in the study of vision, in 2017. 
    Work from the Huberman Laboratory at Stanford School of Medicine has been published in top journals, including Nature, Science, and Cell, and has been featured in TIME, BBC, Scientific American, Discover, and other top media outlets.
    In 2021, Dr. Huberman launched the Huberman Lab podcast. The podcast is frequently ranked in the top 10 of all podcasts globally and is often ranked #1 in the categories of Science, Education, and Health & Fitness.

  • Blik vooruit én terug op elke Grand Prix met Formule 1-podcast De Boordradio. Coureur Ho-Pin Tung, verslaggevers Joost Nederpelt en Patrick Moeke en presentator Bas Scharwachter nemen elke donderdag en zondag rond een race alle ontwikkelingen in de koningsklasse door. In de Boordradio bespreken ze uiteraard de verrichtingen van Max Verstappen, Charles Leclerc, Lewis Hamilton en hun collega’s, en wordt er dieper ingegaan op de technische kant van de sport, de ervaringen op het circuit en de algehele koers van de F1.

  • Wist je dat je slangengif kan drinken zonder er ziek van te worden? Of dat je dingen op kan tillen met enkel een geluid?

    Klinkt bizar, toch? Maar… het is écht waar!

    In de Feit of Fabel-podcast nemen ecologe Sterrin Smalbrugge en komiek-wetenschapsexpert Lieven Scheire je mee op ontdekkingsreis langs de gekste weetjes over wilde dieren, de woeste natuur en waanzinnige wetenschap. Wie weet het meeste, verdient de titel van ‘Feit of Fabel-kampioen’ en ontloopt de vieze derrie-douche met gorillasnot aan het einde van de serie?

    In deze nieuwsgierige podcast voor het hele gezin testen Sterrin en Lieven gedurende tien afleveringen elkaars kennis: wat is een feit en wat is een fabel? Raad tijdens het luisteren mee en test zelf hoeveel jij weet!

    Op zoek naar meer info over de stellingen en exclusieve beelden achter de schermen van deze podcast? Ga naar natgeojunior.nl/podcast.

    En heb je nog niet genoeg aan de feiten en fabels uit de podcast? Elke maand vind je in het tijdschrift van National Geographic Junior een hele stapel nieuwe feiten en fabels.

  • De scherpste voetbalanalyses met een flinke dosis humor. Met Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, Ajax-volger Mike Verweij en presentator Pim Sedee. Elke maandag en vrijdag een nieuwe aflevering.

  • De Zelfhulpvraag is troostvoer voor je oren. Populaire zelfhulpauteurs beantwoorden persoonlijke vragen van luisteraars over het leven en de liefde. Van Els van Steijn tot Marian Mudder; met veel kennis en humor bieden ze onder begeleiding van host Rachel van de Pol inzicht, praktische tips en perspectief. 

    Met als terugkerende gasten: Carien Karsten, Marian Mudder, Eva Bronsveld, Hannah Cuppen (bekend van het boek Liefdesbang), Els van Steijn (De Fontein), Frank Meester en Liesbeth Woertman. 

    Vraag insturen

    Heb je zelf een vraag? Stuur je brief naar zelfhulpvraag@vbk-audiolab.nl En volg ons op Instagram @dezelfhulpvraag voor nog meer concrete zelfhulptips en mooie videofragmenten.

  • Tim Harford and the More or Less team try to make sense of the statistics which surround us. From BBC Radio 4

  • Alles wat eindigt, laat iets na: een erfenis. Maar veel erfenissen worden niet aangekondigd in donkere kamertjes. Veel erfenissen staan niet helder opgelijst op wit papier. Deze erfenissen sluimeren, in onze genen, in de manier waarop we tegen onze kinderen praten, waarop we verliefd worden, in de kansen die iemand krijgt (of niet krijgt), in de personen die we kiezen om ons land te besturen. Mirke, Nele en Siona van AudioCollectief SCHIK volgen mensen die worstelen met de gevolgen van een nalatenschap, en daar iets aan proberen te doen.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Was 't niet Joop! die zei: “De fiets, de fiets, en verder niets”? Nou, niet voor Laurens ten Dam en Stefan Bolt. Zij gaan verder! Het leven óp, maar vooral ook naast de fiets.

  • ‘Je oma werkte in het Scholtenhuis’. Marijkes vader zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?

    In de vierdelige podcast Fout Bloed neemt podcastmaker Marijke Meems je mee in een zoektocht naar het oorlogsverleden van haar oma Tekkelina. En onderzoekt ze hoe trauma door kan werken in meerdere generaties.

    Het Scholtenhuis was een statig gebouw aan de Grote Markt van Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde daar het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. De bevolking noemde het ook ‘het voorportaal van de hel’. Het gebouw werd tijdens de bevrijding van de stad in april 1945 vernietigd.

  • Wat blijft als we er niet meer zijn?

    Wat Blijft is een radioprogramma en een podcast van Omroep HUMAN. In de podcastserie Wat blijft volgen we het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?

  • De kinderpodcast van Het Klokhuis gaat over onmisbare uitvindingen. Of eigenlijk: heel gewone dingen die enorm belangrijk blijken te zijn. Kun jij raden welke onmisbare uitvindingen dit zijn?

  • Jacob Haendel has been handed a death sentence. He has a terminal progressive disease that's eating away at the white matter of his brain. In six months, he'll be dead. As the months progress, Jake slips into a coma, laying there in total darkness. But something odd has happened... Jake is fully conscious. Nobody knows that he can hear them. They’re certain he's no longer in there. With the promise that Jake will never recover, friends and family visit less and less. Until there is just one person left. A person who begins to whisper strange admissions in his ear. It is here, helpless in his hospital bed, that Jake realizes what may have gotten him here in the first place. The scariest thing in the room is no longer the potential of dying, but rather, the person sitting right next to him. This is Blink, the untold true story and survival of Jacob Haendel.
    Blink is part of The Binge - subscribe to The Binge to get new episodes of Blink one week early and all episodes completely ad-free.
    From serial killer nurses to psychic scammers – The Binge is your home for true crime stories that pull you in and never let go.
    Follow The Binge Crimes and The Binge Cases wherever you get your podcasts to get new stories on the first of the month, every month. Hit ‘Subscribe’ at the top of the Blink show page on Apple Podcasts or visit GetTheBinge.com.
    The Binge – feed your true crime obsession.

  • Dit is de podcast van het tv-programma Rondo dat iedere maandagavond te zien is bij Ziggo Sport.

    In Rondo is het voetbal, voetbal en nog eens voetbal dat de klok slaat. Aan tafel bij Wytse van der Goot sluiten analisten als Marco van Basten, Ruud Gullit, Rafael van der Vaart, Youri Mulder en Jan van Halst regelmatig aan om over de actualiteit van het nationale en internationale voetbal te discussiëren. De deskundigen schuwen de scherpe meningen niet. Met wie ben jij het grondig eens of oneens?

    Klik hier voor meer informatie over Rondo

  • Ondernemer Dave Maasland en techjournalist Harm Teunis onderzoeken wat er speelt aan het digitale front. Welke impact hebben cyberdreigingen, privacywetten, sociale media-algoritmes en AI op onze samenleving?

    In elke aflevering nemen Dave & Harm de laatste techontwikkelingen aan het digitale front met je door en beantwoorden ze een vraag die bij jou vast al eens is opgedoken wanneer je door je nieuwsapp scrollt.

    Voor iedereen die de huidige wereld door een digitale bril wil bekijken en beter wil begrijpen.

    Over de makers:

    Dave Maasland (1990) is CEO bij ESET Nederland; één van de grootste IT-Security bedrijven van Nederland en een merk dat wereldwijd wordt vertegenwoordigd. Vanuit zijn vakgebied cybersecurity spreekt hij over de risico’s, maar vooral mogelijkheden die de digitale wereld biedt. Met zijn passie voor IT en technologie wil hij mensen enthousiasmeren en angst door onwetendheid wegnemen. Wegens zijn heldere uitleg en onuitputtelijke cyberkennis is hij een graag geziene gast bij programma’s op radio en tv om uitleg te geven bij nieuws over cyberaanvallen en cyberveiligheidsverhalen te duiden.

    Harm Teunis (1982) is techjournalist bij RTL Z en RTL Nieuws. Hij heeft lange ervaring bij diverse nieuwsmedia, waaronder BNR, NU.nl en heeft zich bij RTL Z ontwikkeld tot een veelzijdig expert op het gebied van technologie en de impact ervan op de maatschappij. Harm heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp cybersecurity. Hij maakt complexe onderwerpen begrijpelijk door middel van heldere uitlegvideo's.

    Samen bedachten Dave en Harm het eerste Nederlandse televisieprogramma over cyberveiligheid; de RTL Z Cybersessies.

    Het Digitale Front wordt mede mogelijk gemaakt door KPMG.
  • In a world that often dismisses the extraordinary as mere fantasy, The Telepathy Tapes dares to explore the profound abilities of non-speakers with autism—individuals who have long been misunderstood and underestimated. These silent communicators possess gifts that defy conventional understanding, from telepathy to otherworldly perceptions, challenging the limits of what we believe to be real. For years, their parents and teachers have quietly witnessed these remarkable abilities, knowing that the time to share their truth would eventually come. But now, as the evidence mounts, the time has come to reveal what has been hidden in plain sight.
    This groundbreaking series challenges everything we think we know about communication and the human mind, inviting listeners to step into a reality where the impossible is not only possible but happening every day. Through emotional stories and undeniable evidence, The Telepathy Tapes offers a fresh perspective on the profound connections that exist beyond words. Traveling and witnessing mind-boggling telepathy tests and forging deeply intimate relationships with families around the globe - Host Ky Dickens invites you to contemplate the world through the eyes of those who speak without words. Prepare to be captivated, challenged, and ultimately transformed as the series shines a light on the untold capabilities of those who have been underestimated for far too long.

  • Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je stopt met het continu checken van je Instagram? De Podcast Psycholoog bespreekt elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geeft tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

    In de serie Hoofdverhalen gaat Marissa in gesprek met mensen die een fikse tegenslag voor hun kiezen kregen die hun leven (tijdelijk) op z’n kop zette. In elke aflevering blikken zij terug op hun meest moeilijke momenten en geven ze een kijkje in hun hoofd. Hoe gingen ze om met verdriet en onzekerheid, en wat hielp hen uiteindelijk hun leven weer op te pakken?
    Sound design De Podcast Psycholoog: No.Pia.No, sound design Hoofdverhalen: KLOAQ Audio Design, artwork: Tim Straver

  • Presentatoren Diana Matroos en Art Rooijakkers gaan in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland.

  • Vanuit een klein dorpje op een heuvel in de Italiaanse regio Calabrië gaan twee journalisten op zoek naar de link tussen de Italiaanse maffia en Nederland. Waarom is Nederland zo in trek bij het machtige misdaadsyndicaat Ndrangheta? En hoe komt het dat zelfs de kleinere, persoonlijke verhalen waar Gabriella Adèr en Sanne de Boer in Italië op stuiten, uiteindelijk telkens naar Nederland leiden? Een vijfdelige serie van KRO-NCRV en NPO Radio 1.

  • De actualiteit, elk willekeurig voorwerp en zelfs deze podcast: als je een beetje je best doet, kun je eigenlijk alles op jezelf betrekken. In Bo & Pauline: Genoeg over ons zullen Bo Wilkes en Pauline Wingelaar dit bewijzen. Elke aflevering krijgen ze een aantal onderwerpen voorgeschoteld, waarover ze met elkaar in gesprek gaan om het uiteindelijk op zichzelf te betrekken.


    Geproduceerd door Tonny Media.


    Credits:

    Redactie: Nina KievitsAudiovormgeving: Raymond van de LaarArtwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • OVT is een baken van verrassende verhalen die historische verdieping en achtergrond bieden.

    In deze feed vind je de uitzendingen terug, vol items die historische context bieden bij het nieuws, interviews met auteurs van recent verschenen boeken, verhalende radiodocumentaires en podcasts, recensies en columns. OVT is hét geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, gemaakt door de VPRO. Liever alleen documentaire-rubriek Het Spoor Terug in je feed? Abonneer je dan op de podcast ‘Het Spoor Terug’.

  • In ‘Veroordeeld’ gaan podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in gesprek met mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf.

    Geen mooie praatjes of verweren, maar het eerlijke verhaal achter het plegen van een strafbaar feit. Waarom neemt iemand die ene verkeerde afslag in zijn of haar leven? Hoe is het om in het verdachtenbankje in de rechtszaal te zitten? En blijft het stempel ‘veroordeeld’ altijd aan je plakken, ook als je je straf hebt uitgezeten?

    Het zijn de verhalen die Veerle Hammerstein als strafpleiter dagelijks van haar cliënten hoort. Nu ook voor jou te beluisteren.

    We maken deze podcast omdat we de achtergrond van een strafbaar feit inzichtelijk willen maken. Daarbij willen wij graag benadrukken dat dit voor ons niets afdoet aan het leed dat bij slachtoffers of gedupeerden is veroorzaakt.

    Veroordeeld is vanaf 13 november 2024 exclusief te beluisteren bij Podimo. Ga naar podimo.nl/veroordeeld en luister 30 dagen gratis!

    Over de makers:

    Veerle Hammerstein is strafrechtadvocaat en partner bij Van Gessel Advocaten. Ze is sinds 2005 thuis in de rechtszaal en weet vaak met haar overtuigende pleidooien rechtbanken en hoven te verleiden om ‘het eens anders te doen’. Naast haar werk als advocaat is zij enige tijd actief geweest als rechter-plaatsvervanger. Veerle richt zich veelal op het commune strafrecht en dan met name de grotere geweldszaken.

    Lauren Fabels is (misdaad)redacteur en podcastmaker. Ze bereidde de misdaaditems voor bij verschillende tv-talkshows waaronder M, Pauw en Op1. Nu is ze eindredacteur bij podcastbedrijf Corti Media, inhoudelijk verantwoordelijk voor o.a. de juridische podcast ‘Napleiten’.

    © Artwork: Petra Urban

  • Stop Waiting. Start Living.
    Most of us have been conditioned to believe a lie.

    We’re told that our worth is something to be earned, that we need to achieve more, hustle harder, and prove ourselves before we can finally feel like we matter.

    But no matter how much we accomplish, something still feels missing.

    Why? Because mattering isn’t something you prove—it’s something you create.

    And everything changes when you stop proving your worth—and start embodying it.

    Why Passion Struck is Different
    Most personal growth podcasts focus on hacks and habits—but they miss the deeper question:

    👉 Why do we feel unfulfilled, even when we’re doing everything “right”?

    Passion Struck is different because it’s built on a deeper truth.

    ✅ You don’t find meaning—you create it.
    ✅ Fulfillment isn’t external—it’s built from within.
    ✅ The life you want isn’t ahead of you—it’s in the choices you make today.

    What You’ll Learn
    Hosted by John R. Miles, a former Fortune 50 executive and expert on intentional living, Passion Struck brings together top scientists, psychologists, health experts, and thought leaders to explore:

    🧠 The Science of Purpose—How your brain is wired for meaning.
    💡 The Psychology of Transformation—Why lasting change is hard—and how to make it stick.
    ⚡ The Mind-Body Connection—How holistic health fuels passion, energy, and performance.
    🚀 The New Rules of Success—How to lead, thrive, and matter in a fast-changing world.

    This Isn’t Just a Podcast—It’s a Wake-Up Call.
    A challenge to stop waiting.
    To stop proving.
    To start creating a life that truly matters.

    🔹 Rewire Your Mind. Redefine Your Life.

    🎙️ New episodes drop every Tuesday, Thursday, and Friday.

    👉 Follow now on Apple Podcasts, Spotify, or your favorite platform.

  • Tina Nijkamp en Mark Koster spoelen terug en bespreken de mediaweek! Wat hebben ze opgevangen uit de wandelgangen? Wat scoorde er slecht en welk legendarische format uit het verleden mogen we niet vergeten?

    Tina en Mark zijn tv-recensenten voor de Telegraaf.

  • Iedereen wordt geacht de wet te kennen, maar hoeveel weet jij nou echt over het Nederlandse strafrecht? Tijd voor een bijlesje strafrecht, door advocaat Tony Boersma en journalist en schrijver Jens Olde Kalter. Zij vertellen met humor, persoonlijke verhalen en een schat aan informatie alles wat je wil en moet weten over misdaad en straf. U heeft het recht om te luisteren.


    🎙 Geproduceerd door Tonny Media

    💙 Volg ons op Instagram & TikTok


    Credits:

    Redactie: Sofie Doppen

    Technisch producer: Olaf Wicherink

    Audiovormgeving: Raymond van de Laar

    Artwork: Geeske Boudestein

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Elke werkdag hoor je het belangrijkste en opvallendste beursnieuws. Van Tesla tot TomTom en van recessie tot reorganisatie. Het nieuws van vandaag, dat jou morgen verder brengt. BNR Beurs: voor de slimme belegger.

  • Een podcast voor wielerkijkers. Met voor- en nabeschouwingen, interviews en gezelligheid. Het Rode Lantaarn peloton: Tim de Gier, Jonne Seriese, Maike van Leeuwen, Frank Heinen, Benja Bruijning, Bram Tankink en Nathan van Hooydonck.

  • Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.


    Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar:

    suzannerethans.substack.com


    Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Join Louis Theroux as he embarks on a series of in-depth and freewheeling conversations with a curated collection of fascinating figures from across the globe. The Louis Theroux Podcast is a Spotify podcast from Mindhouse, now available everywhere.

  • In Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste nieuws uit Den Haag. Met wekelijks scherpe analyses, opmerkelijke fragmenten en een blik achter de schermen.

  • In de podcast De Zaak XL praten de verslaggevers van het AD je bij over grote misdaadzaken. Volg deze serie voor updates van zittingsdagen, reconstructies, fragmenten uit de rechtbank en duiding bij nieuwsontwikkelingen.

    *Donny M | De kindermoord die heel Nederland schokte
    Wat bezielde Donny M? De man die heeft bekend de 9-jarige Gino te hebben ontvoerd, misbruikt en vermoord. Waarom stond zijn DNA al in de database van de politie? En hoe hield hij zijn duistere verleden verborgen voor vrienden en geliefden?

  • Over films, series, boeken en andere popculturele verschijnselen die ons blij maken, verbazen of hebben ontroerd. Over wat je niet mag missen, maar vooral: wat je van kunst kunt leren over het leven zelf. Met host Esma Linnemann word je samen met de cultuurexperts van de Volkskrant elke week bijgepraat.

  • Vaak zitten de belangrijkste inzichten verstopt in de saaiste rapporten. Journalist Jesse Frederik diept ze elke twee weken voor je op. Het resultaat: de diepgravendste gesprekken met de deskundigste deskundigen over de grootste thema's van deze tijd. Zet je schrap voor broodnodige nuchterheid in het klimaatdebat, fascinerende lessen over de woningmarkt en tegendraadse visies op de politiek.

    Wil jij mijn show mede mogelijk maken? Word dan lid van de correspondent, dit kan voor 9,85 euro per maand. Heel veel dank! 

  • Weet jij nog waar je was toen je het nieuws vernam over het overlijden van Steve Stevaert? Luc Haekens en de Hasseltse Lotte Nijsten wél.

    ‘Macht verandert alles’ is een podcast over macht. Psychologen, neurologen, biologen en andere wetenschappers leggen uit hoe macht een mens kan veranderen: hoe een eenvoudige cafébaas het schopte tot één van de machtigste politici van het land. Hoe hij verslaafd raakte aan die macht en erdoor veranderde. En hoe de macht uiteindelijk leidde tot zijn ondergang.

  • Hannah Fry and Dara Ó Briain tackle listeners' conundrums with the power of science!

  • Presentator en journalist Hadassah de Boer (52) en feministe, schrijfster en ex-politica Hedy d’Ancona (86) zijn moeder en dochter. In de nieuwe podcast Vrolijk Voorwaarts praten ze elke week over onderwerpen die ze bezighouden. Samen nemen ze voor Saar Magazine hun leven, het verleden én het nieuws door. 

     

    ‘Een slome duikelaar’, zo voelt Hadassah de Boer zich regelmatig naast haar moeder. Ze verbaast zich over de energie die Hedy d’Ancona elke dag nog heeft om actie te voeren, te werken en de hort op te gaan. Hoe doet ze dat eigenlijk, oud worden en zo betrokken blijven? En als Hadassah als 52-jarige al het gevoel heeft dat de wereld om haar heen in een razend tempo verandert, hoe ervaart Hedy dat op haar 86e het dan? Haar geheim: elke dag een lijstje maken van dingen om te doen – en die ook uitvoeren.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In True Crime Pro's neemt Carine Voshaar (a.k.a. Carrie van Moordzaken) je mee in de complexe wereld van criminaliteit en opsporing. Echte misdaad. Echte verhalen. Echte experts. Carrie spreekt de mensen die er écht bij waren—van opsporingen tot zware misdaden. De meest spraakmakende zaken, vanuit de ogen van de pro’s. 

    Volg de podcast en mis geen aflevering!

    Beluister gratis op Spotify de boeken van True Crime Pro's:

    📚 Johan van Kastel - Mijn kop moest eraf

    📚 Diederik de Geus - Niets is wat het lijkt

    📚 Sebas Diekstra - De Tindermoord

    📚 Pascale Bruinen - Mijn eerste lijk is gelukkig vers

    📚 John Pel - Sporen liegen niet

    📚 Marcel van de Ven - De Kooi

     

     

     

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

     

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Elke week neem ik jullie mee in een nieuwe moordzaak. Wat is het verhaal achter de krantenberichten en TV uitzendingen? Wat dreef de dader? Hoe verliep het onderzoek van de politie? Kortom het héle verhaal!

  • Ze zouden lui zijn, verwend, en ze komen niet meer naar kantoor: Generatie Z. De vooroordelen vliegen je om de oren, maar: slaan ze ergens op? In de podcast Hoe overleef ik werken met Gen Z hoor je hoe verschillende jongeren zelf kijken naar thema’s als thuiswerken, parttime werken, salaris en kledingvoorschriften. Verdiepende gesprekken met jongeren, over werk. Je hoort het in Hoe overleef ik werken met Gen Z. Gepresenteerd door een echte Gen Z'er: Mirthe Westrik.

  • Ben, Brett and Jordy Meiselas are three brothers with very unique backgrounds! Ben is a top lawyer and Colin Kaepernick’s business partner. Brett is a two-time Emmy award winning video editor from the world of film and television. Jordy, the fan favorite, was an award-winning advertising executive in New York. The brothers' unique approach at covering news by combining hilarious brother banter with an unapologetic support of democracy has earned them millions of supporters in America and across the globe and made them social media icons. The MeidasTouch Podcast combines brotherly love, comedy, news coverage, and deep discussions about supporting our democracy and is the go-to destination for top political leaders who view the podcast as a pivotal stop for their interviews. Join the Meiselas brothers and their loyal following — the self-described MeidasMighty — with new episodes featuring all three brothers released every Tuesday and Friday morning, and breaking news updates every single day! Catch the MeidasTouch Podcast with the brothers LIVE on video every Monday and Thursday night at 8p ET/5p PT on the MeidasTouch YouTube channel!

  • TV-columniste Angela de Jong en verslaggever Gudo Tienhooven bespreken wekelijks zaken in de mediawereld. De presentatie is in handen van Manuel Venderbos.

  • Lamont Jones leaves Dauphin County Prison for the last time, a free man ready to move on with his life. But when his young cousin dies in that same jail, he learns that this is not the only mysterious death that has plagued Dauphin County Prison. The search for the truth will put him at odds with a reality TV show coroner who claims to speak for the dead and people in power who all have something to hide.

    Follow Death County, PA on the Wondery App or wherever you get your podcasts. You can binge all episodes early and ad-free on Wondery+. Start your free trial in the Wondery App, Apple Podcasts, Spotify or by visiting wondery.com/links/death-county-pa/ now.

  • De Zwembadmoord is een truecrimepodcast van NU.nl. Daarin vertelt misdaadverslaggever Joris Peters het verhaal rond de dood van Jan Elzinga in het Groningse Marum in 2012. Hoe kan het dat een op het oog doodnormale man is vermoord op een manier die alles wegheeft van een liquidatie in het criminele milieu? Wat is de dubieuze rol van het OM in deze zaak? Wat is waar van het verhaal van een omstreden kroongetuige? En wie zit er achter Jans dood?

  • In voorbereiding op haar hoofdrol in de dramaserie 'Ik val niet, ik dans' sprak Hanna van Vliet met verschillende vrouwen die te maken kregen met de diagnose kanker. Vijf verhalen over blijven dansen, ook al doet het leven je struikelen. Met onder andere tv-seksuologe Goedele Liekens en oud-profvolleyballer Myrthe Schoot.

    Deze podcast hoort bij de dramaserie Ik val niet ik dans. Bekijk hem nu op NPO Start.

    Credits:
    Interview - Hannah van Vliet
    Regie - Linda Hakeboom
    Techniek - Rolf Hartogensis
    Mixage - Jaro Heijster

  • De Dienst is een podcastserie van en over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Liesbeth Rasker kruipt in de huid van een nieuwe medewerker van de AIVD. Ze doorloopt in de podcastserie de basistraining die iedere inlichtingenofficier volgt. Liesbeth doet onderzoek naar een dreiging en ontmoet haar nieuwe collega’s. Iedere collega brengt haar een stap verder in het onderzoek.

    De AIVD ontwikkelde deze podcast om een goed beeld te geven van wat werken bij de dienst inhoudt. In de podcast kan iedereen meeluisteren met het werk van de AIVD.

    Na seizoen 1 (De Dienst) zijn er nog 2 seizoenen uitgebracht. Seizoen 2 heet 'Positron' en gaat over een cyberaanval. Seizoen 3 heet 'SCUBADIVE' en gaat over contraproliferatie.

    Dit zijn fictieve verhalen. Alle overeenkomsten met bestaande mensen of organisaties berusten op toeval.

  • In De Groene Nerds podcast hoor je alles over verduurzamen, groene technologie en slimme oplossingen voor thuis. De Groene Nerds is een podcast van Aljo Hartgers & Danny Oosterveer.

  • Welk TV-moment mag je niet missen? Waar hoef je écht niet naar te kijken? Wat zeggen de kijkcijfers? En wat is het laatste medianieuws? Tina Nijkamp praat je bij! Luister dagelijks naar Tina’s TV Update en stel je vragen via @tinanijkamp op Instagram.

  • Conversations about science, technology, history, philosophy and the nature of intelligence, consciousness, love, and power. Lex is an AI researcher at MIT and beyond.

  • Ernst-Jan Pfauth vraagt bekende gasten naar de jaren voor hun doorbraak. Hoe vielen ze op? Wie hielp hen? Welke rol speelde geluk? Zodat jij hun geleerde lessen kunt toepassen in je eigen leven en werk.

    jongejaren.substack.com