Wetenschap – Nederland – Nieuwe podcasts

  • Waarom doen mensen dat?
    Haatberichten schrijven op sociale media; zoveel aan hun lichaam laten veranderen dat ze steeds meer op buitenaardse wezens lijken; besluiten hun kinderen niet te vaccineren terwijl de kans op ziekte daarmee sterk vergroot; vechten tijdens voetbalwedstrijden ...
    Hoe empathisch en respectvol je ook probeert te zijn in je dagelijks leven, sommige gedragingen van onze medemensen lijken moeilijk te begrijpen. In The Etic, een antropologische term die zoveel betekent als ‘het perspectief van de buitenstaander’ streven antropologen Roanne van Voorst en Michiel Baas ernaar om dat soort vreemde gedrag dus juist wél te begrijpen.
    Ze proberen elkaar, en jou, ervan te overtuigen dat vreemd gedrag van anderen plotseling logischer wordt als je meer weet over hoe menselijk gedrag zich ontwikkelt en uitwerkt in verschillende contexten. Ze vertellen over hun eigen veldwerk, bespreken belangrijk werk van andere sociale wetenschappers, gaan in gesprek met experts, met luisteraars en natuurlijk met mensen wiens gedrag we écht niet kunnen begrijpen. Want: als de wereld iets nodig heeft, is het begrip dat we eigenlijk niet zo heel anders zijn.

    The Etic wordt gemaakt door Roanne van Voorst (www.anthropologyofthefuture.com) en Michiel Baas, en geproduceerd door Jessica Schneider van Schneider Productions. De Muziek en tekst werden geproduceerd en uitgevoerd door BLESZ (www.BLESZ.nl)

  • The perfect podcast for science lovers! Tune in every week to hear the latest and greatest science news!

  • Here we talk bible, hidden history, personal testimonies, unseen realm, world events, prophecy, and supernatural experiences.

    Links:
    YouTube
    Merch
    Apple Podcast
    Spotify
    Instagram
    TikTok
    X
    Facebook
    Spreaker


  • De coffeeshops in Nederland liggen vol met illegaal geteelde wiet. Via de beroemde 'achterdeur' komt de wiet de zaak in waarna het vervolgens legaal verkocht mag worden. Een bijzondere situatie met veel haken en ogen. Om die wiet uit de illegaliteit (en de criminaliteit) te halen, loopt er in tal van gemeenten de beroemde wietproef. Legaal geteelde wiet die via speciaal geselecteerde telers aan de coffeeshops wordt aangeboden. Gaat het lukken om de wiet in de toekomst 'via de voordeur' binnen te krijgen?

  • Anna van Borre werd op haar negentiende onverwacht zwanger en koos voor een abortus. Ze dacht dat ze de enige was, totdat ze er openlijk over sprak en ontdekte hoe vaak het voorkomt – en vooral hoe weinig erover wordt gepraat. Het is nou niet echt iets dat je over het terras schreeuwt tijdens een borrel, of iets om even te droppen tijdens een studeersessie in de bibliotheek, toch? Terwijl, hoe fijn is het om met iemand te sparren over de kliniek of de dagen na de abortus?


    In Komt goed schat brengt Anna, samen met drie andere meiden, hier verandering in. Luisteraars hebben er eigenlijk ineens vier nieuwe vriendinnen bij waar ze op ieder moment naar kunnen luisteren, zodat zij hopelijk ook makkelijker over hun eigen ervaringen kunnen praten. Anna, Myrte, Suzan en Wieke loodsen de luisteraar door het hele abortusproces heen, met abortusarts Elles als extra steuntje in de rug. Want het komt goed schat!

     

    🫶 Zoek je meer hulp of informatie over een abortus? Kijk dan even op de website van Fiom: Fiom | Expertisecentrum ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie


    👭 Wil je graag met iemand naar de kliniek, maar is er niemand in jouw omgeving? Kijk dan even hier: Samen naar de Kliniek


    Productie: MIDDLE CHILD MEDIA.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Dit is de Longcast. De medisch specialistische podcast van de NVALT waar we zuurstofrijke gesprekken hebben over de longgeneeskunde.

    Deze podcast wordt gemaakt door Brigitte Sondermeijer, Duco Deenstra, Viresh Jagesar en Kirsten van de Groep. De productie wordt verzorgd door MEDonline.

  • Tamil Nadu school education
    Particularly talk about higher secondary mathematics

  • Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe willen we hier als samenleving mee omgaan? In Verrekijkers gaan onderzoekers van het Rathenau Instituut in gesprek met onder meer wetenschappers, beleidsmakers en politici. Elke aflevering praten ze je bij over maatschappelijke kanten van wetenschap en technologie waarover je veel te weinig hoort.


    Hosts: Djurre Das, Simone Harmsen en Timo Nieuwenhuis.
    Meer weten? Kijk op www.rathenau.nl.
  • Yerel, küresel ve ekolojik ağlar (Hazırlayan ve Sunan: Deniz Gündoğan İbrişim)

  • Boswachter Frans Kapteijns bespreekt elke week opvallende zaken uit de Brabantse natuur.

    Hij vertelt je wat een plant of dier zo bijzonder maakt en houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook leer je wat je zelf kunt doen om de natuur een handje te helpen en deelt Frans tips om overlast door bepaalde diersoorten tegen te gaan.

    Heb je een vraag voor de boswachter? Mail dan naar [email protected].

  • In this new series, Martha Kearney explores the importance of the natural world in the lives of her guests.

    Each person she meets takes her to a rural location which means something to them, and describes the role nature has played in their life, explaining how it has shaped, influenced or fascinated them.

    In the process she gains surprising new insights into some well-known faces – from Cate Blanchett, who talks about her love of bee-keeping, to Martin Clunes, who takes Martha on a walk with his five dogs before rolling up his sleeves to scrub his horse’s hooves in preparation for the village show. Delia Smith, James Dyson, Ajoa Andoh and Hugh Fearnley-Whittingstall are all on Martha’s guest list.

    This series celebrates the power and mystery of the natural world, and finds reasons to be optimistic about its future.

  • Herken je dit? Je stort je vol goede moed in een verandertraject, maar diep vanbinnen weet je: dit gaat niet écht het verschil maken – en toch blijf je hopen dat het deze keer anders gaat. In de podcast van Organiseren en Veranderen in Complexiteit - afgekort OVIC - leer je niet hoe het moet, maar begrijpen hoe het gaat. Luister nu!

  • Wat als je heel graag een zoon wil, maar je krijgt een dochter. Of andersom? In de podcast De Koningswens onderzoeken Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden de wereld achter het fenomeen 'geslachtsteleurstelling'.Gevoelens van verdriet over het geslacht van je kindje zijn op zich niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat er tegenwoordig mogelijkheden zijn om met embryoselectie daadwerkelijk te kiezen voor een jongetje of een meisje. En het keuzemenu bevat nog meer opties; er kan bijvoorbeeld ook geselecteerd worden op oogkleur.Het idee voor de podcast ontstaat als de makers horen dat verloskundigen zien dat zwangeren soms de zwangerschap afbreken om het geslacht van het kindje. In deze serie wordt onderzocht of dat daadwerkelijk gebeurt en wat daarachter zit.Deze ontwikkelingen roepen de vraag op: kunnen we nog omgaan met dingen die anders lopen in het leven? En hoeveel willen we eigenlijk bepalen voor onze kinderen? Is je kind een geschenk dat je hoe dan ook vol dankbaarheid moet aanvaarden of mag je best wensen hebben bij dat wezen dat je leven op z’n kop zet? In De Koningswens bevragen Van den Toren en Van der Linden het maakbaarheidsideaal rondom kinderen krijgen.De Koningswens is een verhalende podcast van vijf afleveringen. De eerste afleveringen verschijnen op dinsdag 4 februari. De podcast is dan te beluisteren in de NPO Luister app en via alle bekende podcast-platforms. Meer lezen of meepraten over dit onderwerp kan via www.eo.nl/koningswensAflevering 1 t/m 3 verschijnen op 4 februari, aflevering 4 op 6 februari en de laatste aflevering op 11 februari.Heb je opmerkingen of vragen? Mail naar: [email protected]: Anne-Sophie van den Toren & Rianne van de LindenMontage: Willem de Gelder & Anne-Sophie van den TorenAdvies: Lotte van GaalenEindredactie: Jan Pieter KosMuziek: Darius TimmerZang: Tessa Rose JacksonNamontage: Hens Zimmerman

  • Op 4 en 5 februari 1825 sloeg de natuur genadeloos toe. Door een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij braken de dijken langs de Zuiderzee, de IJssel en de Vecht op meer dan 70 plaatsen door. Grote delen van Overijssel werden overspoeld door een allesverwoestende zee van water.
    Historici Martin van der Linde (Overijsselacademie) en Marieke van Zanten (Het Oversticht) duiken tweehonderd jaar na dato in deze vergeten ramp, die honderden levens eiste en complete dorpen en veestapels wegvaagde.
    Hoe verliep de ramp en wat kunnen we leren van 1825? Samen met experts zoeken ze naar antwoorden in tijden van zeespiegelstijging en klimaatverandering. Kan zo’n verwoestende stormvloed ons opnieuw treffen? Of hebben we de Waterwolf definitief bedwongen?
    Producent: Studio Onzichtbaar

  • De podcast van Stichting Lezen over lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

  • Soms stuiten zorgverleners, cliënten of verwanten in de zorg op problemen en loopt een situatie vast; door onbegrepen of probleemgedrag bij cliënten, naasten die zich niet gehoord voelen of teamleden die niet op één lijn zitten. Dan kunnen consulenten van CCE in een consultatie helpen om de vastgelopen situatie vlot te trekken.

    In deze podcast duiken we in zo’n consultatie en zoeken we, samen met de betrokken partijen, naar ’t Kantelmoment: welke actie, inzicht of aanpak deed de situatie ten positieve omslaan? En waarom werkte die interventie nu eigenlijk?

  • Dé podcast van Scientias.nl over alle wetenschappen, de achtergronden en meer. Met Diederik Jekel en Krijn Soeteman. Met regelmaat ontvangen ze een gast om dieper op een specifiek onderwerp in te gaan. Ook bespreken ze het opvallende wetenschapsnieuws van de week.

  • PhDreams is the go-to podcast for anyone navigating the academic journey in business and economics. Hosted by Marketing Professors Anatoli Colicev (University of Liverpool) and Alex Edeling (KU Leuven), this series is packed with insider tips, actionable strategies, and inspiration to help you not just survive but thrive as a PhD student, postdoc or assistant professor. The podcast builds on the PhD Journey Slides that Anatoli has developed since 2020, which cover several dimensions of the early academic career.

    Each episode brings you fresh perspectives and invaluable advice through lively discussions with renowned academic guests. From mastering publication strategies and navigating conferences to cracking the academic job market—PhDreams covers it all.

    Tune in and turn your academic aspirations into achievements!

  • 🎬 Net Echt is dé podcast van de Universiteit van Amsterdam waarin we films, series en popcultuur door een wetenschappelijke bril bekijken. Kloppen de beelden die we voorgeschoteld krijgen wel, en wat kunnen we erover zeggen vanuit de wetenschap? Van zwarte gaten in Interstellar tot de gevechten in de Gladiator: we duiken overal in en ontdekken de wereld van de UvA.