Geschiedenis – Nederland – Nieuwe podcasts

  • Een podcast over de Middeleeuwen. Van Hadewijch tot Clovis, vikingen tot kloosterleven… en heel veel meer!

    Iedere week praten wetenschappers ons een uurtje bij over hun onderzoek naar en passie voor die zo boeiende periode uit het verleden.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Verleden verteld is dé podcast van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In deze podcast praten experts van binnen en buiten het museum je om de week bij over de museumcollectie, over archeologie in het nieuws, over onderzoek en tentoonstellingen in het museum.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Als het nu oorlog zou worden, zou jij dan onderduikers in huis nemen? En hoeveel dan? De Haagse Mies Walbeehm nam in haar kleine tweekamer-appartement maar liefst dertig Joodse onderduikers op, met gevaar voor haar eigen leven. Ze hielp zo in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd mensen aan een onderduikplek in haar woning. Toch kennen maar weinig mensen haar verhaal. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zochten voor Omroep West het leven van Mies uit en ontdekten dat ze een veel grotere rol speelde dan tot nu toe bekend was.

    Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan podcast@omroepwest.nl

  • In Verraad in de Geschiedenis vertelt David Lucieer over de beroemdste en beruchtste verraders uit het verleden. Soms zijn ze laf, soms dapper, vaak iets ertussenin. Wat drijft hen tot hun daden? En wat zegt dat over ons als mensen? Elke aflevering hoor je een meeslepend verhaal over intriges, machtsspelletjes en de duistere kant van de mens.


    Vertelling door David Lucieer. Tekst, research en montage door Thom Aalmoes. Mike Roelofs maakte de muziek, Superpulp het showart. Producent: New Tree Media 


    Adverteren in deze podcast? adverteren@newtreemedia.nl

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De NAVO is een van de meest besproken, maar vaak ook slecht begrepen bondgenootschappen ter wereld. Wat betekent het beruchte Artikel 5? Waarom wilden sommige landen na de Koude Oorlog koste wat kost lid worden? En wat gebeurt er als de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de NAVO? In de BNR-podcast ‘De NAVO heeft geen leger’ gaan Mark Beekhuis en Bernard Hammelburg op zoek naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van diepgaande analyses, historische inzichten en gesprekken met vooraanstaande deskundigen krijg je een helder beeld van de rol die de NAVO speelt in de wereldpolitiek.

    Met experts zoals voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, geopolitiek analist Rob de Wijk, hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en Hella Rottenberg (mede-oprichter van Raam op Rusland, Oekraïne en Belarus), duiken de makers in de geschiedenis, de strategieën en de toekomst van dit militaire bondgenootschap. Wat zijn de consequenties van jarenlange bezuinigingen op defensie? Hoe verandert de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten nu de geopolitieke spanningen toenemen? En wat betekent dit voor de veiligheid van Europese landen? 
     
    In ‘De NAVO heeft geen leger’ worden deze complexe onderwerpen op een toegankelijke manier uitgelegd. Of je nu een doorgewinterde politiek volger bent of gewoon beter wilt begrijpen hoe internationale verhoudingen werken, deze podcast helpt je om door het nieuws heen te kijken en te begrijpen wat er speelt.
     
    Elke aflevering staat stil bij een ander aspect van de NAVO en haar impact op de wereld. Van de psychologische kracht van Artikel 5 tot de vraag waarom Rusland ooit NAVO-lid wilde worden – de podcast biedt een scherpe, kritische en informatieve blik op een bondgenootschap dat relevanter is dan ooit. 
     
    Over Mark Beekhuis  
    Mark Beekhuis (1969) is presentator, journalist, radio- en podcastmaker met een focus op wetenschap, politiek en technologie. Hij won de eerste Dutch Podcast Award in de categorie Nieuws met Newsroom Den Haag en maakte de afgelopen jaren onder meer de serie De Kwestie Wolf, de Nieuws Top 150. Daarnaast presenteert hij wekelijks de podcasts Studio Den Haag en De Technoloog. Ook kun je hem kennen van zijn vele bijdrages op BNR Nieuwsradio. 
     
    Over Bernard Hammelburg  
    Bernard Hammelburg (1947) is correspondent, radiopresentator, commentator en televisieproducent. Sinds 2002 is Hammelburg presentator en buitenlandcommentator voor BNR Nieuwsradio, waar hij onder anderen de Amerika Podcast en De Wereld. Daarnaast hoor je hem vaak op BNR Nieuwsradio, om diverse geopolitieke kwesties toe te lichten.  
     
    Luister nu al naar ‘De NAVO heeft geen leger’ in de BNR-app.

  • Podcast covering macroeconomics, geopolitics, history and financial markets with a focus on the emergence of new monetary era driven powered by sound money like gold, silver and Bitcoin hosted by Alexej Jordanov.

    This podcast is sponsored by GoldRepublic, of the leading physical precious metals dealers in Europe with more than USD 810 million / EUR 750 million / GBP 620 million under custody for more than 70 000 trusting clients.

  • Ferdinand Aus der Fünten was de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse leiding had over de deportatie van tienduizenden Joden uit Nederland.

    Aus der Fünten was meer dan een schakel in de bureaucratie: hij was aanwezig bij razzia’s en had de leiding over ontruimingen van ziekenhuizen en instellingen, zoals de inrichting voor geesteszieken Het Apeldoornsche Bosch. Ook keek hij in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe hoe Joden voor deportatie werden verzameld om gedeporteerd te worden. Zo werd hij het gezicht van de deportaties in Nederland.

    In deze podcast onderzoekt Rick Blom hoe Aus der Fünten uitgroeide tot deze centrale figuur. Wie was hij? Hoe kwam hij op deze positie terecht? Wat dreef hem? En wat gebeurde er met hem na de oorlog, toen hij als één van de beruchte 'Drie van Breda' meer dan veertig jaar gevangen zat?

    Maar De Jodenjager is meer dan alleen een biografisch portret. Het is ook een zoektocht naar een grotere, actuele vraag: hoe kan een ‘normaal’ mens tot zulke keuzes komen? Hoe wordt een gewone man een monster? Wat zegt dat over ons? Over mij? Of jou? In een tijd van uitsluiting en polarisatie roept deze podcast op tot reflectie. Zien we het verschil tussen goed en kwaad? Kunnen we de juiste keuze maken als het erop aankomt?

    De podcast belicht zo ook de bredere context van radicalisering, uitsluiting en vervolging. Blom doet dit door ooggetuigenverslagen, archiefmateriaal en interviews met historici, filosofen en persoonlijke verhalen te combineren. Het geeft een diepere kijk op de morele dilemma’s waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de gevolgen van hun handelen.

    De Jodenjager is een podcast van Rick Blom. Muziek, sounddesign, mixage en eind-edit zijn van Rob van de Schootbrugge en Studio Stakbabber.

    Eindredactie: Patricia van den Broek. Redactionele adviezen: AudioCollectief Schik.

    Rick Blom is journalist en historicus. Hij maakte de podcast Fout en schreef onder meer het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Rob van de Schootbrugge is muzikant en componist en droeg bij aan verschillende film- en televisieprojecten. Hij componeerde onder meer de muziek voor Taarten van Abel (VPRO), Bij Van Boven Thuis (AVROTROS),  Paramaribo Pepers (VPRO) en de documentairefilms Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden | KRO-NCRV) en ’s Nachts word je Moeder (Julia Roeselers en Hollandse Helden).
     

    De podcast De Jodenjager kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Art Futures, het Mondriaan Fonds, het NOT-fonds en het Cultuurfonds en die laatste mede dankzij Het Anker Fonds.

    Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail naar info@rickblom.com

  • Tv-historicus Coks Donders praat je iedere maandag in een kwartiertje bij welke bizarre, bijzondere, vreselijke en fenomenale dingen er op die dag in de geschiedenis gebeurden.

  • Ball & Order is a weekly podcast where self-proclaimed sports historians/Attorneys Gabe Ibrahim and Alex Lange debate sports and tell historical sports stories. A Sports Drink podcast. Subscribe to our free newsletter: ballandorder.substack.com.



    ballandorder.substack.com
  • Histopis je podcast pro milovníky historie, který vás vezme na fascinující cestu českou minulostí. 🎙️✨ Od příchodu Keltů, přes vládu významných panovníků až po zásadní momenty moderních dějin, se ponoříme do příběhů, které formovaly náš národ. Přidejte se k nám a objevte detaily, které vám ve školních učebnicích unikly! Každá epizoda nabízí hlubší vhled do klíčových událostí a postav, které ovlivnily nejen českou historii, ale i celou Evropu.

    Sledujte nás pro pravidelnou dávku historických faktů a zajímavostí! 📚🗝️

    #Histopis #Podcast #Historie #ČeskéDějiny #Objevování

  • Historicus Ingeborg van Teeseling bespreekt maandelijks een onderwerp uit de Australische geschiedenis. Van de na-oorlogse migratie stroom en de controverse omtrent Australia Day tot de herkomst van ‘single sex’ scholen.

  • In deze podcastserie duikt de historische vereniging Haerlem in de rijke geschiedenis van de stad Haarlem. In het eerste seizoen duiken de nieuwe leden Wouter en Bianca met experts in de geschiedenis van de bijnamen van de stad.

    Wil je meer weten over de historische vereniging Haerlem? Bezoek dan https://haerlem.nl/
    Een bericht achterlaten voor de makers? podcast@haerlem.nl

  • In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de podcastserie Utrecht ten tijde van Oorlog gaat redacteur Emily Hengeveld opzoek naar Utrechtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Want terwijl vaak dezelfde verhalen ten tonele worden gevoerd, blijft de lokale geschiedenis in de schaduw staan. De podcast is een productie van HUB Utrecht, in samenwerking met DUIC, UStad, Stichting Journallab en de Gemeente Utrecht.

  • In de podcast De Oorlog Verklaard bespreken podcastmaker Jordy Hubers en historicus Floris van Dijk vergeten personen, locaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft onze samenleving gevormd en talloze verhalen achtergelaten, groot en klein, bekend en onbekend. In deze podcast duiken we in deze belangrijke geschiedenis en delen we verhalen die niet vergeten mogen worden. Generaals, kapiteins, misdadigers, verzetshelden, collaborateurs, bunkers, slagvelden, massa-executies. We zijn op de locatie waar het gebeurd is. Dit is De Oorlog Verklaard.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • A show that proves no matter how long you've been dead, it's never too late to have haters. Join historian Claire Aubin and a new expert every week to pull back the scholarly curtain on the world’s worst guys and gals. From the widely beloved to the relatively unknown, no historical figure is safe, and every episode reminds listeners that the best part of understanding the past is criticizing it.

    New episodes every Thursday — free episodes bi-weekly, and access to all episodes (ad-free!) at patreon.com/thisguysucked

  • Dit is de podcast ‘Aangeklaagd voor moord’, waarin we ingaan op de mysterieuze omstandigheden in de haven van Boston, waar Lynn Kauffman in 1959 van boord is geraakt van het schip de SS Utrecht en is verdronken.

    We spreken over de aanklacht tegen de verdachte Willem van Rie, die marconist was op de Utrecht. Plus het spraakmakende proces dat daarop volgde. Met alle gevolgen van dien.

  • In deze podcast nemen de zelfverklaarde retrologen Ties en Teun je mee in de wondere wereld van de jaren 80 en 90. We gaan op zoek naar mooie en onbekende verhalen over culturele verschijningen uit jouw jeugd. 

  • In de jaren 70 klonk de feministische golf luid in de Randstad, maar wat betekende dit voor vrouwen op het Drentse platteland? In de nieuwe podcast Het Dorpse Feminisme duikt journalist Marjolein Knol in de verhalen van Drentse vrouwen: van Plattelandsvrouwen tot activisten van FemSoc. Hoe beïnvloedden cursussen, emancipatie en nieuwe idealen hun levens – en wat vonden de mannen ervan?
    Gebaseerd op historisch onderzoek en een reportage van schrijfster Lieve Joris, schetst deze vierdelige podcast een uniek beeld van feminisme buiten de grote stad.

  • Liefste Lies, een podcast over verlangen.
     
    In Sittard is een koffer gevonden met honderden liefdesbrieven uit de jaren 40 en 50 aan één vrouw: Lies. Tientallen mannen, onder wie Toon Hermans, en een enkele vrouw schrijven haar hartstochtelijke liefdesverklaringen, smeekbedes om een foto en huwelijksaanzoeken. Allemaal, en veelal tegelijkertijd, denken ze dat Lies de ware is, tot ze hen onherroepelijk in de steek laat. Wie is deze mysterieuze vrouw? Voor wie zal ze kiezen? Hoeveel vrijheid heeft ze en hoe is dat nú eigenlijk in de liefde?
     
    In de 6-delige serie Liefste Lies reconstrueren Heleen Hummelen en Wieky de Boer het opmerkelijke verhaal van Lies. Ze vroegen jongeren fragmenten uit de brieven aan deze bijzondere vrouw voor te lezen en erop te reflecteren. Zo schetst de podcast ook een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te wórden in het leven.
     
    Liefste Lies is een productie van VPRO’s OVT en Autres Directions, gemaakt door Wieky de Boer en Heleen Hummelen, die eerder met een team radiomakers de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon won voor haar podcast Virus Verhalen.
     
    Regie en montage: Heleen Hummelen
    Research, scenario en opnamen: Heleen Hummelen en Wieky de Boer
    Verteller: Lies Schouten-Vossen
    Eindredactie: Emmie Kollau
    Muziek: Joeri de Graaf en Max Sombroek (Nineyards), Meis Vranken
    Voice-over en titelsong: Meis Vranken
    Mixage: Jan de Wit (Postmen)
    Eindredactie VPRO: Katinka Baehr
    Producent: Emmie Kollau en Tijl Akkermans
    Productie VPRO: Katja Sokolova
    Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel
    Publiciteit: Mehrnoesh Forouzandeh, Jim Schulpen en Innes van den Heuvel
     
    Deze serie is mede mogelijk gemaakt door inspanningen van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen en financiële bijdragen van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.
     
    www.vpro.nl/liefstelies
     
    Voorlezers brieven en andere sprekers in de afleveringen
    Hans Bakker, Kim Bootsma, Paul Breddels, Zora van den Broek, Tom Cleerdin, Milou Deelen, Carlijn Fransen, Martine Doppen, Audrey Eijkenboom, Max Holm, Jos Horsten, Frans Hulsen, Leo van der Hum, Una Jongenelis, Roel Koper, Jacoba Kieboom-Burggraaf, Famke Kroonbergs, Michael Martinez, Miriam, Lieke van Nood, Tinus Pauw, Caroline Renette, Julia Renette, Niels Roelen, Ignas van Rijckevorsel, Millie van Rijckevorsel, Pam Sikkink, Annemargreet Sloksoede, Hella Sloksoede, Max Schwiebert, Jeroen Vermandere, Emile Weisz, Lina Zeilstra en Flip Zonne Zuijderland. 
    In dankbare herinnering aan Marisa Kamps-Cristofoli en Paula Bollen.
     
    Met dank aan voormalig archivaris van het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen Peer Boselie en alle medewerkers van het archief, Zr. Bernarda, Kika Booy, Lilet Breddels, Fred Cammaert, Adri Claessen, Inèz Derksen, John Driessen, Jos Engelen, Guus van Gurp, René Haustermans, Bart Hebben, Marlous de Heer, Marianne Hunnekens-de Kok, Justus van de Kimmenade, Jacques Klöters, Johan Kroes, Jennifer Laarman, Klaartje van Lakwijk, Annemiek Lucassen, Margreet Sweerts, Nick van Uden, Marie-Rose Vandenbergh en Lei Verheijen en Karel in t Velt.
     
    Verantwoording
    De brieven aan Lies Vluggen zijn eigendom van het Regioarchief Sittard-Geleen. De makers citeren uit brieven waarvan de briefschrijvers zover bekend allen overleden zijn. Makers, producent en omroep zijn zich bewust van het feit dat er privacygevoelige informatie in kan staan. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig met materiaal omgesprongen en hebben een aantal namen gefingeerd. Waar mogelijk hebben wij nabestaanden van Lies en de briefschrijvers opgespoord. Dat is niet in alle gevallen gelukt. Bent u een van de nabestaanden en wilt u in contact komen met de makers, neem dan contact op met ovt@vpro.nl. Mocht u meer weten over Lies of foto’s van haar in uw bezit hebben, dan zijn wij ook erg geïnteresseerd.

  • Bijna acht eeuwen geleden werd een persoon begraven in een boomstamkist onder de Oude Kerk. In 1963 werd deze bijzondere vondst gedaan tijdens een archeologische opgraving. Maar wie was deze persoon? Wat kunnen we uit het graf en de overblijfselen afleiden over het leven in het middeleeuwse Amsterdam? In deze vijfdelige podcastserie wordt het onderzoek gevolgd dat leidde tot de reconstructie van een gezicht uit de middeleeuwen. Van archeologische opgravingen en archiefonderzoek tot forensische analyses en geavanceerde 3d-technieken - elke stap brengt het moment dichterbij waarop we deze Amsterdammer in de ogen kunnen kijken.

    Deze podcastserie biedt een verdiepende blik op het onderzoek en de reconstructie en vormt een inhoudelijke aanvulling op de videoserie. Elke week verschijnt er een nieuwe video op de socials van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en het Stadsarchief Amsterdam, en gelijktijdig komt de podcastaflevering hier online. Volg deze podcast en ontvang een melding zodra een nieuwe aflevering online staat.